Депутати гонят Карадайъ от комисия, купил си дом на безценица и "не знае български"

Симона Костадинова 18 юни 2015 в 16:45 9360 6

Депутати от парламентарната комисия за конфликт на интереси искат техният колега от ДПС Мустафа Карадайъ да напусне комисията заради конфликт на интереси.

Валентин Касабов и Методи Андреев внасят сигнала в самата парламентарна комисия за корупция и конфликт на интереси срещу друг член на комисията- Карадайъ.

Причината за сигнала е журналистическо разследване, според което през 2003 г., когато е бил зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол, той се е сдобил с държавен апартамент от 100 кв. м. в кв. „Овча купел“ - само срещу около 11 хил. лв.

"Данъчната оценка на имота е била фиксирана на 54 881 лв., а продажната цена била 24 654 лв. Само че тогавашният областен управител на София Росен Владимиров, който е бил от ДПС, му предлага екстри - от тези пари 25% да се дадат в реални пари, а 75% да се пратят в компенсаторни записи. Тогава цената на записите е била между 0,18 и 0,30 ст. Тоест този апартамент, който е бил с данъчна оценка 54 881 лв., е купен за около 11 хил. лв. от Карадайъ", обясни Андреев.

Андреев подчерта, че има много граждани, които имат сериозна нужда от жилища, а в същото време хора с привилегировано положение имат възможност да сключват сделки, които са изгодни за тях, но не и за държавата.

Той заяви, че комисията най-вероятно ще поиска справка не само за Карадайъ, но и за всички останали народни представители, които са се възползвали от "тези екстри" и какви са били условията, при които те са покрили своите апартаменти. Това щяло да бъде за периода 2001-2009 година.

"Тогава не е имало закон за предотвратяване на конфликт на интереси - нали ви е ясно, ако вие сте зам.-директор на Агенцията за следприватизационен контрол и вашият директор ви разреши от цената, която е определена, да закупите 75% с конпенсаторни записи, то най-малкото е щяло да става дума за конфликт на интереси. Тук обаче става дума и за тежка политическа корупция и най-малкото едни неморални действия", заяви Андреев по повод сигнала.

Според депутатът от ПФ Валентин Касабов Карадайъ е ощетил е държавата с близо 90 000 лева, защото тогава пазарната цена на апартамента била 100- 110 хил. лв. 

"Считаме, че има нарушение на закона. Държавата е ощетена и лицето Карадайъ няма място в комисията по корупция. Той няма място между нас", каза още Касабов.

Касабов твърди, че Карадайъ не можел да говори български език, което също било причина да не е част от комисията:

"От контактите с него в комисията стана ясно, че лицето много трудно владее говорим български език. Не му се разбира. Стенографките се затрудняват. Това означава, че не е спазена конституцията, където пише, че всеки депутат трябва да владее добре български писмено и говоримо", обясни депутатът от ПФ.

Той добави, че щял да помоли председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Карадайъ да се осигури преводач, когато се изказва от трибуната и по време на заседанията в комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови