Какво отчете правителството, че е свършило за 4 месеца?

OFFNews 15 септември 2021 в 19:23 2092 0

Снимка Министерски съвет

Служебните министри и премиерът Стефан Янев заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова при назначаването на правителството на 11 май

Премиерът Стефан Янев и министрите представиха отчет за дейността на служебното правителство.

Служебният социален министър Гълъб Донев обърна внимание на добавките от 50 лв. за пенсиите, които кабинетът продължи да изплаща и през юни, юли, август и септември. Като успех на правителството той изтъкна осигурените допълнителни 520 млн. лева, както и променения от 1 юли размер на социалната пенсия за старост - вече е 148 лева, а от 25 декември ще е 170 лева.

Той отбеляза и актуализацията на ДОО и изтъкна, че са осигурени допълнителни средства за гласуваните от депутатите промени:

"Осигурени са средства за новия размер на добавката към пенсиите от 120 лева. От 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с новия коефициент от 1,35. Всички пенсии ще бъдат увеличени. Минималната пенсия ще стане 370 лева. От 1 октомври се увеличава и майчинството за втората година - става 650 лева."

Донев каза още, че от 2022 г. линията на бедност ще бъде 413 лв.

Нивото на безработицата към днешна дата е 4,82%. Такава безработица не е имало дори през 2008 - 2009 г. Приети са и 28-те регионални програми за заетост, като по тях се осигурява заетост на 2802 безработни, допълни той.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че министерството е осигурило условия за провеждането на честни избори на 11 юли, както и че е била създадена много добра организация, която позволи до голяма степен да се елиминира криминалния вот. Според него този вот десетилетия е съпътствал изборите и е позволил да се изкривява политическата картина у нас:

"Усилията ни доведоха до това да преодолеем до голяма степен този порочен пример. Не позволихме да се купуват и продават гласове." 

"Една операция беше 11 дни и предхождаше изборите на 11 юли. Припомням, че са проверени 5600 места, за които има информация, че се купуват и продават гласове. Проверени са 10 200 лица. МВР оказа положително влияе върху гражданите и сигналите за изборния процес бележат ръст. Получени са 1147 сигнала - 56% повече в сравнение с април. 777 от всички се отнасят за купуване на гласове, което отново е с 50% повече от предишните избори през април."

Образуваните досъдебни производства са 104, от които 91 са за престъпления, свързани с изборите, а останалите 13 са свързани с изборния процес. Ръстът е с малко над 50 на сто отново, сравнено с април. Най-много престъпления се забелязват на 10 юли, където са 20, а в деня на изборите са 8, съобщи още Рашков.

"Не приемаме упрека, че сме оказвали "тормоз" върху избиратели, предупреждавайки ги с протоколи. На изборите през април са съставени само 1663 протокола. Онзи, който не иска да има противодействие на криминалния вот, нека бъде честен и да се изправи пред цялата страна, за да го видим кой е. Има открити и иззети суми, които са за покупко-продажба на гласове - 100 000 лева, малко над 5000 евро, около 100 британски лири."

Той съобщи, че са направени кадрови промени в МВР, "като някои от тези промени са свързани с онова, което видя българският народ под едни колони на МС и с унизителното прикриване на фактите само допреди месец. Всеки видя как полицаи се отнасят към протестиращи, които изразяваха своето отношение срещу предишното правителство и главния прокурор Иван Гешев".

Рашков уточни, че не са само четирима, а много повече полицаите, упражнили насилие.

"Установи се, че по отношение на побоя на Димитър Кенаров е направено всичко възможно случаят на бъде прикрит до степен, че все едно не е отвеждан в столично РПУ", добави той.

Служебният министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира Плана за възстановяване, чието подобряване е негов основен приоритет:

"В него има 11 нови проекта, 8 нови реформи. Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в енергетиката, които са доста строги. Беше намалено финансирането за София. Отпаднаха проекти, които са сериозно критикувани. Проведохме среща със службите на ЕК, там има разбиране, че в крайна сметка ситуацията тук е труда и нестабилна, но от друга страна продължават да се изисква поемането на ангажимент."

По отношение на "изкривяването", което се получава от факта, че София продължава да е част от Югозападния административен регион, той заяви, че трябва трансферът, който се получава от Европа, да се разпредели към останалите общини. 

За преброяването Пеканов призна, че в началото е имало проблеми, като апелира гражданите да се преброят и допълни, че сървърите са защитени. 

"Можем спокойно да уверим всички работници, фирми и здравни работници, че средствата за тях са налични до края на годината и няма да се правят импровизации ", заяви от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Той съобщи, че министерството е засилило контрола си върху фирмите, които имат големи обществени поръчки:

"Започнаха да се събират повече пари в хазната, второ тримесечие има ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след 1997 г."

Започнахме и други мерки за подкрепа - програмата за възстановяване на бизнесите с кредити без обезпечения. Има 385 кредита за 400 млн. лева - за малко над 2 месеца от програмата. Продължихме грантовото финансиране от програмата 60/40. Благодарение на структурните промени в Митници и НАП, ще влязат допълнителни над 2 млрд. лева в бюджета. Имаме и няколко инициативи с МРРБ за контрола в пътното строителство, съобщи още Василев. 

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че част от резултатите са единствено възможни благодарение на общия труд. Той изтъкна, че са отчетени 10% нарастване на БВП, 4% нарастване на инвестициите, 8 % повишение на брутната добавена стойност и 20% увеличаване на износа за второто тримесечие.

Както знаете, скоро ще имаме и завод за електромобили с инвестиция за над 280 млн. лева в Ловеч. Благодаря на нашите търговски аташета, които успяха да предизвикат над 602 писма за намерение за инвестиции в България, акцентира той.

Икономическият министър съобщи още, че след срещата "Три морета" се водят се разговори с Гугъл и Амазон, които бяха гости.

"Подписахме стартъп стандарт за ЕС. Започнахме програма "Община без корупция" - над 12 общини са кандидатствали", допълни той. 

Петков коментира и взетите от министерството мерки за спиране на съмнителните сделки: 

"Спряхме правителствения проект в "София Тех Парк", където 190 млн. лева бяха засилени с неясна цел. Във ВМЗ-Сопот работихме с профсъюзите и с работниците. Оттеглих доверието към Управителния съвет и сега имаме добра обстановка за развитие на предприятието. В Българската агенция за инвестиции лимитирахме възможните застраховки до 5 млн. лева."

Той припомни и за язовирите, управлявани от ДКК и как от 416 само 10 са завършени. За ББР каза, че 8 компании са усвоили 1 млрд. лева, а 850 млн. лв. са били готови да се раздават:

"С наложения лимит парите са запазени за малкия и среден бизнес. Днес средният кредит е 200 хиляди евро. 65 млн. лв. са погасени от онези 8 кредита. Заплатите в ББР са намалени между 30 и 50%."

"Вярвам, че когато има честен отбор, може да се постигне много. Благодаря на всички! Заедно започнахме програмата и тя трябва да продължи", каза в обобщение Петков. 

Образователният министър Николай Денков твърди, че има съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря МОН. Отчетът ще бъде финализиран в следващите дни, тъй като времето било напреднало.

"Вместо да сумирам дейностите, искам да благодаря на екипа, с който успяхме да подготвим новата учебна година, така че тя да стартира по друг начин и да е максимално присъствена - при минимален риск за здравето", заяви Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови