Иван Иванов е новият шеф на КЕВР

БСП обявиха избора на членове на комисията за предрешен и безуспешно се опитаха да ги оттеглят

Нели Чолашка, Ивайло Анев 02 април 2015 в 13:25 8570 9

Снимка БГНЕС

Иван Иванов

Единственият кандидат за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов беше избран от депутатите.

Против кандидатурата му гласуваха само от "Атака" и двама депутати от БСП, а левицата бойкотира гласуването.

Иван Иванов беше единствената кандидатура за поста председател на енергийния регулатор. Предложения за членове на кандидатите бяха направили ГЕРБ - 2 души, БСП - 6 души, ДПС - 1, ПФ - 5, РБ - 3 (плюс Иван Иванов) за председател и БДЦ - 2. Членовете ще са 8.

В края на дебата от БСП обявиха, че оттеглят кандидатите си, защото изборът бил предрешен и не искали да унижават посочените от тях експерти. За да докажат, че бъдещите членове се знаят предварително, те показаха списък с част от кандидатите.

Председателката на парламента Цецка Цачева обаче отказа да приеме оттеглянето на номинациите им с аргумента, че такава процедура е недопустима.

В списъка на лидера на БСП Михаил Миков бяха Евгения Харитонова (ГЕРБ), Светла Тодорова (ГЕРБ), Димитър Кочков (БСП), Ремзи Осман (ДПС), Александър Йорданов (Патриотичен фронт), Владко Владимиров (Патриотичен фронт), Валентин Петков (Реформаторски блок), Георги Златев (Български демократичен център) и Иван Иванов - председател на КЕВР.

В последствие списъкът на левицата се потвърди и членовете бяха избрани, но кандидатът на БСП Димитър Кочков не се закле с всички останали от състава на комисията.

След гласуването от столетницата повториха, че изборът е бил цирк, в който не желаят да участват и нарекоха новия председател на КЕВР Иван Иванов "протеже на Иван Костов".

Промяната на ръководството на комисията и избора му от парламента стана възможна, след като в края на февруари депутатите приеха промени в Закона за енергетиката.

С тези промени от името на комисията отпадна "държавна" и тя стана КЕВР. Броят на членовете на комисията беше увеличен от 7 на 9, заедно с председателя, и те е избират от парламента.

ОТ БСП обявиха, че са много притеснени, че има само един кандидат за поста председател на КВЕР.

Ами защо не издигнахте, защо не издигнахте доайенът на левицата в енергетиката Румен Овчаров, попита Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"В тази сложна ситуация в енергетиката не желаят да поемат отговорността, затова нямат кандидат. Защото в това тежко положение, в което се намира българската енергетика, не поискаха дори да си помислят да поемат отговорността.

По думите му левицата се е опитала да омаскари Иван Иванов и призова да се говорят за професионалните качества на кандидатите.

За нас е важно КВЕР да реши забатачени с години проблеми в енергетиката и това може да направят хора, които нямат зависимост, коментира още Реформаторът.

Магдалена Ташева от "Атака" обяви, че партията й е против кандидатурата на Иванов, защото той е от партията, сключила договор с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и е задължила НЕК да изкупува скъп ток от тях. По думите й именно това е фалирало Националната електрическа компания. Той е аватар на Иван Костов и на чуждите частни монополи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви в подкрепа на кандидатурата на Иван Иванов, но апелира да бъде одобрена кандидатурата за член на комисията на Ремзи Осман.

Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив. Бил е депутат в четири парламента. В момента е редови член на ДСБ, а от 2007 до 2013 г. беше зам.-председател на партията. Завършил е Техническия университет в София, магистър е по електроизмервателна техника. През 1976 г. става доктор в областта на техническите науки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews