Иван Иванов е новият шеф на КЕВР

БСП обявиха избора на членове на комисията за предрешен и безуспешно се опитаха да ги оттеглят

Нели Чолашка, Ивайло Анев Последна промяна на 02 април 2015 в 13:25 6915 9

Снимка БГНЕС

Единственият кандидат за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов беше избран от депутатите.

Против кандидатурата му гласуваха само от "Атака" и двама депутати от БСП, а левицата бойкотира гласуването.

Иван Иванов беше единствената кандидатура за поста председател на енергийния регулатор. Предложения за членове на кандидатите бяха направили ГЕРБ - 2 души, БСП - 6 души, ДПС - 1, ПФ - 5, РБ - 3 (плюс Иван Иванов) за председател и БДЦ - 2. Членовете ще са 8.

В края на дебата от БСП обявиха, че оттеглят кандидатите си, защото изборът бил предрешен и не искали да унижават посочените от тях експерти. За да докажат, че бъдещите членове се знаят предварително, те показаха списък с част от кандидатите.

Председателката на парламента Цецка Цачева обаче отказа да приеме оттеглянето на номинациите им с аргумента, че такава процедура е недопустима.

В списъка на лидера на БСП Михаил Миков бяха Евгения Харитонова (ГЕРБ), Светла Тодорова (ГЕРБ), Димитър Кочков (БСП), Ремзи Осман (ДПС), Александър Йорданов (Патриотичен фронт), Владко Владимиров (Патриотичен фронт), Валентин Петков (Реформаторски блок), Георги Златев (Български демократичен център) и Иван Иванов - председател на КЕВР.

В последствие списъкът на левицата се потвърди и членовете бяха избрани, но кандидатът на БСП Димитър Кочков не се закле с всички останали от състава на комисията.

След гласуването от столетницата повториха, че изборът е бил цирк, в който не желаят да участват и нарекоха новия председател на КЕВР Иван Иванов "протеже на Иван Костов".

Промяната на ръководството на комисията и избора му от парламента стана възможна, след като в края на февруари депутатите приеха промени в Закона за енергетиката.

С тези промени от името на комисията отпадна "държавна" и тя стана КЕВР. Броят на членовете на комисията беше увеличен от 7 на 9, заедно с председателя, и те е избират от парламента.

ОТ БСП обявиха, че са много притеснени, че има само един кандидат за поста председател на КВЕР.

Ами защо не издигнахте, защо не издигнахте доайенът на левицата в енергетиката Румен Овчаров, попита Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"В тази сложна ситуация в енергетиката не желаят да поемат отговорността, затова нямат кандидат. Защото в това тежко положение, в което се намира българската енергетика, не поискаха дори да си помислят да поемат отговорността.

По думите му левицата се е опитала да омаскари Иван Иванов и призова да се говорят за професионалните качества на кандидатите.

За нас е важно КВЕР да реши забатачени с години проблеми в енергетиката и това може да направят хора, които нямат зависимост, коментира още Реформаторът.

Магдалена Ташева от "Атака" обяви, че партията й е против кандидатурата на Иванов, защото той е от партията, сключила договор с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 и е задължила НЕК да изкупува скъп ток от тях. По думите й именно това е фалирало Националната електрическа компания. Той е аватар на Иван Костов и на чуждите частни монополи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви в подкрепа на кандидатурата на Иван Иванов, но апелира да бъде одобрена кандидатурата за член на комисията на Ремзи Осман.

Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив. Бил е депутат в четири парламента. В момента е редови член на ДСБ, а от 2007 до 2013 г. беше зам.-председател на партията. Завършил е Техническия университет в София, магистър е по електроизмервателна техника. През 1976 г. става доктор в областта на техническите науки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2015 в 17:46

Господин Иванов,на добър час.Сега вече вярвам,че енергийните проблеми на България може да имат край...С искрени пожелания за добро здраве и успешна работа-поздрав от Благодатка.

02.04 2015 в 14:33

Кого наричаш отрепка бе, отпадък? И. Иванов е един от изключително малкото на брой политици с абсолютно неопетнено име и авторитет в професионалната си репутация! Компренде, каскет?

02.04 2015 в 14:33

Този има психически проблеми. Всеки,който го е гледал по телевизията дори,ще потвърди.

02.04 2015 в 14:25

РеференDOOM, аз се съмнявам, но се надявам някога пак да влезе... А колкото до г-н Иванов, на добър час в тежката работа със доста случайни и съмнителни хора като колеги в КЕВР...

02.04 2015 в 14:16

Лично аз се радвам.А за България Е добре от властта да махнем червените продажни паразити!

02.04 2015 в 14:15

Демек и на този пост отново влезе човек на най-долното, гнусно и мръсно формирование за последните 100 г., наречено РБ. Чудя се как Борисов го принуждават ден след ден да им угажда на тези долни отрепки да назначават хора на съответните постове. Аз де що имаше комисия или агенция, все за боклуци от РБ гледам, че се назначават.

02.04 2015 в 14:13

Според мен, най-същественото от тази статия е следното:
"Лидерът на ДПС Лютви Местан се обяви в подкрепа на кандидатурата на Иван Иванов, но апелира да бъде одобрена кандидатурата за член на комисията на Ремзи Осман."

Турчинът продължава тухла по тухла да гради империята си. През това време ние се караме на тема Костов - Овчаров...

02.04 2015 в 13:53

Само не зная с какви очи ще бъде избран Георги Златев(БДЦ)например. Този безмълвен слуга на Ковачки(от десетки години) с какво може да бъде полезен. Истинска излагация.

02.04 2015 в 13:43

Още някой да се съмнява, че Иван Костов е излязъл от властта?