Иван Данов: Бъркаха новото министерство с консултантска фирма

Симона Костадинова 22 юли 2014 в 19:43 5535 2

"Гражданите търсеха консултации от нас, бъркат ни с консултантска фирма. Дирекцията за строителен контрол беше най-натоварена, защото по закон сме длъжни да отговорим на всички"

Това обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на отчета за дейността на новото ведомство. 

"Спомням си едно писмо на една госпожа. То започваше така: Уважаеми г-н министър, от 2 месеца не мога да ходя по нужда. Пазя си го и до днес, в първия момент реших, че са ме объркали със здравния министър. Оказа се, че на жената са й съборили тоалетната", разказа министър Данов.

Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) бе създадено от правителството на Пламен Орешарски и функционираше пълноценно едва 7 месеца - от началото на годината досега, а дейността му за това време бе представена днес в резюме от 8 страници.

През това време един от приоритетите на ведомството е било изработването на единна кадастрална карта, за чието създаване е направена обществена поръчка на стойност 10 млн. лева. Тази идея включва и обединяването на кадастъра от Министерство на здравеопазването, Министерство на инвестиционното проектиране и Агенцията по вписванията. Целта на този проект е да превърне кадастъра от редица чертежи в цялостен регистър. 

Министерството е провеждало и политика за финансово подпомагане на местната администрация, която е трябвало да изработи и одобри общ устройствен план (ОУП), като в 39 общини са започнали процедури по създаване на такъв.

Ведомството на Данов е приело и "нова философия за ОУП и градоустройственото планиране", която включва ангажиране на гражданите в определянето на визията за развитие на тяхното населено място. 

От МИП са съдействали и на малките населени места при благоустройствени дейности, изпълнение на техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост. Кандидатствали са 237 проекта на обща стойност 78 461 440 лв. Класирани са 21, които ще бъдат финансирани с 5 880 000 лв. от държавния бюджет.

12 от одобрените проекти са за рехабилитация на улици, 5 - за обновяване на паркове и 4 - за реконструкция и обновяване на обществени сгради.

Дадена е и "зелена светлина" на 28 инвестиционни проекта на обща стойност 770 405 234 лв. Повечето от разрешенията за строеж са за инфраструктури обекти и за проекти с национално значение. 

Разработена е и нова национална жилищна стратегия, която да е адекватна спрямо съвременните изисквания и фокусирана върху създаване на "банка" от социално значими за общините проекти.

Министърът допълни, че едни от основните цели са били да се намалят незаконните постройки и да съкратят административната тежест при одобрение нови проекти.

"Против съм разрешително да се издава за 7 дни, но на малките проекти голяма част от документацията може да бъде съкратена", обясни Данов.

Той коментира, че друга задача, която министерството си е било поставило, е за концентрация на производството на строителни материали.

По повод твърденията на ГЕРБ, че министърът е сключил външен договор, с който на пръв поглед делегира собствените си задължения, той коментира:

"За тези 11 месеца ми писна от лъжи. Не съм подписвал договори нито за делегиране на права, нито пък със самия себе си. Намираме се в предизборна кампания, много ще се излее по наш адрес"

На въпрос какво ще прави след оставката на кабинета министър Данов коментира, че цял живот се е занимавал в проектиране и отново ще се занимава с това.

"Депутат няма да ставам. Аз разбирам от проектиране, но може би ще напиша 1-2 книги", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!