Андреева раздала 0,5 млн. лв. на служителите си за „постигнати резултати“

OFFNews 22 юли 2014 в 15:34 4477 10

Лиляна Павлова

За по-малко от една година здравният министър Таня Андреева е раздала на администрацията във ведомството си над 480 000 лв., обявиха на пресконференция представители на ГЕРБ.

От партията на Борисов обявиха, че предоставят данните, след като са получили отговори от заявления по достът до обществена информация, разпратени до всички ведомства.

От справката е станало ясно, че за периода между юли 2013 г. и май 2014 г. министър Андреева е раздала 465 400 лв. на служителите на ведомството за постигнати резултати и 15 000 лв. на политическия си кабинет - отново за постигнати резултати.

По думите на бившия здравен министър Десислава Атанасова наследникът й Таня Андреева е похарчила 5000 лв. по договор за външна експертна помощ за организиране на работни групи. Анреева е поискала експертизи на стойност 11 000 лв. И редица устни консултации, чиято цена варира между 15 000 и 20 000 лв.

„Скандалът може би нямаше да е забележим, ако дупката в бюджета за здраве не беше толкова сериозна“, коментира Десислава Атанасова.

От ГЕРБ изнесоха и други любопитни факти, свързани с управлението на Пламен Орешарски.

Министър Иван Данов, който оглавява екзотичното ново ведомство по инвестиционното проектиране, е сключил външен договор, с който на пръв поглед делегира собствените си задължения. Договорът е за осъществяване на функции, свързани с изпълнение на държавната политика, свързана с устройственото проектиране. От ГЕРБ подчертават, че не е ясно с кого е сключен този договор. Според тях единият вариант е Данов да е делегирал правомощията и задълженията си на друг.

Втората възможност, според бившия регионален министър Лиляна Павлова, е Данов да е сключил договор сам със себе си.

Хората на Борисов обръщат внимание и на сумите, които министерствата са похарчили за медийно отразяване. 11 ведомства имат медийни разходи за над 6,2 млн. Лева: Министерски съвет – 950 000 лв., МИЕТ – 1,7 млн. лв., МЗХ – 2 млн. лв.

„Една година от управлението на т. нар. „експертно правителство“ на министър-председателя Орешарски, виждаме лошото икономическо състояние на държавата и в същия момент огромни средства, изразходвани за заплати, бонуси, възнаграждения, външни услуги. Общата стойност само за 11 министерства е над 13 млн. лева за бонуси“, коментира Лиляна Павлова.

Бившият министър коментира, че в много от министерствата са сключвани външни договори за елементарни дейности, които биха могли да се изпълняват и от държавните служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!