Министърът на инвестиционното планиране ще контролира ДНСК

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 12:03 2563 1

Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС
Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС

Министърът на инвестиционното планиране ще контролира работата на Дирекцията за национален и строителен контрол. Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които депутатите гласуваха на първо четене днес.

В първото гласуване на текстовете взеха участие едва 68 депутати. Вносители на законопроекта са Рамадан Аталай от ДПС и Димчо Михалевски от "Коалиция за България". По предложение на Михалевски срокът между първо и второ четене на текстовете бе съкратен на три дни. По този начин промените в ЗУТ ще влязат за окончателно разглеждане още следващата седмица.

Законопроектът поделя функциите в сектора между министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното планиране.

Министърът на регионалното развитие да осъществява държавната политика по устройство на територията, да координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт и на органите на местното самоуправление и местната администрация, да извършва методическо ръководство и да упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията, както и да назначава Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и да организира неговата работа.

Според новия регламент министърът на инвестиционното проектиране трябва да води  държавната политика по инвестиционното проектиране и строителството и  да извършва методическо ръководство. Измененията вменяват на министъра на инвестиционното проектиране контролни функции над Дирекцията за национален и строителен контрол. Той ще следи работата на кадастъра и ще отговаря за изработването на строителните норми и правила.

Под прекия контрол на министъра на инвестиционното проектиране ще контролира и обектите с национално значение, които ще се финансират с държавни средства в размер на над 10 млн. лева.

Заключителните разпоредби на текста регламентират, че проектите, започнали преди измененията да влязат в сила, се довършват по досегашния ред от министъра на регионалното развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови