ИТН опитва да блокира решението на правителството за еврото

Йорданка Веселинова 30 май 2022 в 16:28 3709 3

Любомир Каримански

Снимка БТА/Минко Чернев

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански (ИТН)

Депутатите от "Има такъв народ" опитват да блокират решението на правителството за приемане на Плана на еврото с проекторешение на Народното събрание.

Проекторешението, внесено от Любомир Каримански, Ива Митева и Тошко Йорданов, предвижда да забави въвеждането на Националния план за въвеждане на еврото в България, докато Народното събрание не приеме анализ за ефектите от влизането в еврозоната. 

В анализа трябва да са отразени основните политики на еврозоната, икономическата и финансовата политика на страната, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползите, разходите, рисковете и предизвикателствата от присъединяването в еврозоната, както и ефектите от въвеждането на еврото в други държави.

Това е поредният опит на "Има такъв народ" да забави приемането на Плана. Ако преди обаче депутатите от партията на Слави Трифонов разчитаха на декларации, брифинги и скандали, то сега те използват парламентарни хватки.

Всичко започна в началото на месеца, когато в програмата на Министерския съвет се появи точката за приемането на Националния план. На 5 май в декларация от трибуната на НС Любомир Каримански  настоя преди правителството да решава за приемането на еврото, да има и дебати в парламента. Той аргументира искането си с коалиционното споразумение, в което е заложено провеждането на мащабна разяснителна кампания за еврото. Критики се чуха и от лидера на групата на ИТН Тошко Йорданов. Той обяви, че финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като "самодържец във финансовата сфера". 

Заради тази остра реакция на ИТН точката отпадна от дневния ред на правителството, а Асен Василев свика извънреден експертен съвет във финансовото министерство. Тогава коалиционните партньори се споразумяха за мащабен анализ на ефектите от въвеждането на еврото от МФ и БНБ, а напрежението утихна.

Миналата седмица обаче Планът за еврото отново изненадващо се появи в дневния ред на МС, а това предизвика поредният скандал в парламента. Причината - опитът точката за разглеждането на плана да се прокара тайно, без предварително да е обявявана в дневния ред, изпращан до медиите. Всъщност на извънреден брифинг в НС Каримански разкри, че дневният ред, изпратен до медиите, се различава от този, който са получили министрите.

Заради това депутатът от ИТН за пореден път обвини партньорите си, че не спазват коалиционното споразумение. От БСП обявиха, че подкрепят присъединяването към еврозоната, но е нужен детайлен, многостранен и внимателен анализ. От ДБ потвърдиха, че също не са знаели, че планът ще се разглежда от МС. Ивайло Мирчев допълни, че реакцията на ИТН е изненадваща, тъй като на експертния съвет са се разбрали планът да бъде приет, а паралелно с това да се изготви и анализът на БНБ и МФ. От "Продължаваме промяната" пък отказаха да коментират темата.

Няколко часа по-късно, в началото на заседанието на Министерския съвет на 27 май, премиерът Кирил Петков обяви, че планът ще бъде приет. След няколко часа брифинг даде и вицепремиерът Асен Василев. Той заяви, че точката вече е била в програмата на МС преди няколко седмици и е логично да бъде включена отново след коалиционните съвети. По думите му страната няма време, за да забавя оперативната работа, която отнема около 18 месеца. Той разясни още, че това е само оперативният план, а законодателните промени ще продължат в НС, където ще се случат и широките обществени дискусии.

Вечерта напрежението по темата допълнително се нагнети от прессъобщение на БСП, в което бе съобщено, че "министрите на левицата гласуваха против приемането на Националния план за въвеждане на еврото, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство".

През почивните дни напрежението в коалицията по темата не стихна. В интервю председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини ПП, че нарушава коалиционното споразумение:

"От "Продължаваме промяната" късат един по един конците на коалиционното споразумение. Ще се види, когато се скъса цялото въже", каза той.

И така до днес, когато от ИТН опитват да бойкотират работата на правителството с проекторешение. Предстои то да бъде разгледано в комисията по бюджет и финанси, оглавявана от Любомир Каримански, а след това да влезе и в пленарната зала. Съдейки от решението на министрите на БСП да не подкрепят плана на Министерски съвет, вероятно депутатите на левицата ще се обединят с ИТН. От "Възраждане" нееднократно са се изказвали против влизането на страната в еврозоната, заради което те също биха подкрепили това искане. ГЕРБ-СДС биха дали гласовете си "за" искането на ИТН - в петък Александър Иванов от ГЕРБ обвини правителството в "непрозрачност". Той твърди, че щом точката е вкарана тайно, то вероятно нещо се крие.

Сметката показва, че проекторешението може да мине с гласовете на тези партии, без да е нужна подкрепата на ДПС - ИТН, ГЕРБ-СДС, БСП и "Възраждане" събират 123 гласа. ПП и ДБ, които подкрепят приемането на плана, няма да могат да блокират проекторешението на ИТН, тъй като събират само 83 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

30.05 2022 в 19:52

ИТН са си рожби на Д/п/С, това беше ясно от самото начало. По схемата - намира се един самовлюбен, самозабравил се к@мплексар и се финансират изцепките му.

440

2

Pietro

30.05 2022 в 16:43

Изводът е, че в бъдещите парламенти не бива да с допускат депутати от чалгарски и кремълски партии. Със закон.

10298

1

AntiZ

30.05 2022 в 16:41

Както вече стана дума, всичко путинофилско, със зъби и нокти ще се мъчи да саботира въвеждане на еврото! Всичко, разбирай половината парламент, че и отгоре! Тези боклуци отвън, дори не ги броя!