Тошко Йорданов: С тези коалиционни партньори не можем да сме спокойни

От „Продължаваме промяната” късат един по един конците на коалиционното споразумение. Ще се види, когато се скъса цялото въже, предупреди шефът на ПГ на ИТН

OFFNews 28 май 2022 в 11:19 3429 5

Тошко Йорданов

Снимка БТА/Архив

Тошко Йорданов

Задават се трудни години. Изявления как всичко може да се оправи с държавна намеса просто не са верни, обяви председателят на парламентарната група на "Има Такъв народ" Тошко Йорданов и обясни, че България не е богата държава, която да има достатъчно финансов ресурс за социални дейности.

"В момента държавата отделя огромно количество пари за социални дейности, но тези пари трябва да дойдат отнякъде. Ако икономиката не върви, другият вариант за взимане на пари за подобни неща е заеми”, каза депутатът, но подчерта, че влизането в подобна спирала не е най-доброто нещо, което може да направи едно правителство.

По думите му се прави възможното с тези мерки, те ще имат някакъв облекчаващ ефект, но ако някой твърди, че хората ще се почувстват както преди 2 г., няма да е вярно.

ИТН не е спокоен за позицията на страната по темата Северна Македония и след последното заседание на коалиционния съвет.

"С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Доверието е нарушено по ред причини – от ПП си позволиха да правят неща и да водят разговори, които не трябваше да водят", заяви Йорданов.

От думите на Йорданов се разбра, че позициите на външния министър Теодора Генчовска и тези на представители на премиера Кирил Петков по темата се различават и това прави впечатление на европейски дипломати, с които се водят разговори за РСМ.

"Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процесът за присъединяване на Северна Македония, без практически да има гаранция за изпълняване на договора, подписан между двете държави", изтъкна представителят на ИТН.

Той коментира, че тезата на ЕС е, че на фона на войната в Украйна трябва да бъде пресечено силното руско влияние в РСМ. Коалицията обаче отговорила, че ако България допусне безусловно Северна Македония да започне процеса по присъединяване, нашето правителство може да падне и да дойде друго, което да има дори по-силно руско влияние.

"Трябва да преценят кое им е по-голямата щета – дали вътре в ЕС една държава с ново управление с изключително силно руско влияние, или държава кандидат-членка, която не е сигурно дали ще има чак толкова силно руско влияние", смята Тошко Йорданов.

"Има такъв народ" е ЗА приемането на еврото у нас. Темата обаче е „поредното доказателство за липсата на комуникация в коалицията”, допълни депутатът.

"Финансовият министър Асен Василев вкара за обсъждане в Министерския съвет плана за приемане на еврото. Имаше реакция от наша страна и те го изтеглиха. След това имаше някаква среща по темата, всички се разбрахме, че ще влезе в МС, след като се обсъди коалиционно и се изчистят спецификите. Въпреки всичко, вчера това се случи, което е абсолютно нарушение отново на коалиционното споразумение. От „Продължаваме промяната” късат един по един конците на коалиционното споразумение. Ще се види, когато се скъса цялото въже”, заяви Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

5

Октим

28.05 2022 в 17:42

Неспокойствието идва от друго! А това е, че политика, партии, власт, закони итн. ИЗОБЩО не са за клошари като теб и всякакви други подобни карикатури!!!

-5531

4

Ран Босилек

28.05 2022 в 17:01

Видно от опита със Зеленски и Слави е, че шутовете не трябва да са в политиката.

-60

3

офф бее

28.05 2022 в 13:40

Бъдете спокойни - в следващия парламент тоя проблем няма да стои - вие няма да участвате...
Ходи си пусни "едно фирари"

2550

2

alfakentavur

28.05 2022 в 12:27

И те не могат да са спокойни.

5827

1

pisnamiotmutri

28.05 2022 в 11:24

Ех, Тоше. Чегъртач голям излезе ама само ДПС, ГЕРБ и БСП не пипаш
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика