Планът за еврото отново изненадващо се появи в дневния ред на МС

Йорданка Веселинова 27 май 2022 в 14:10 1622 0

МС

Снимка gov.bg, архив

Заседание на Министерски съвет

Днес ще бъде приет Националният план за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г., обяви в началото на заседанието на Министерски съвет преди минути премиерът Кирил Петков.

Приемането на Плана с решение на МС предизвика остра реакция на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. В началото на месеца в декларация от трибуната на НС той настоя преди правителството да решава за приемането на еврото, да има и дебати в парламента. Поводът за декларацията от 5 май бе появата на Плана като точка в дневния ред на МС. Каримански аргументира искането си с коалиционното споразумение, в което е заложено провеждането на мащабна разяснителна кампания за еврото.

Лидерът на групата Тошко Йорданов пък заяви, че финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като "самодържец във финансовата сфера". 

Заради тази остра реакция на ИТН точката отпадна от дневния ред на правителството, а Асен Василев свика извънреден експертен съвет във финансовото министерство. На тази среща коалиционните партньори се споразумяха преди Планът да се приема, да се изготви анализ на ефектите от въвеждането на еврото от МФ и БНБ, а след това да бъде взето решението дали 1 януари 2024 г. е най-подходящият момент за въвеждане на еврото. Така напрежението утихна.

Днес обаче темата отново предизвика скандал. Причината - опитът точката за разглеждането на Плана да се прокара тайно, без предварително да е обявявана в дневния ред, изпращан до медиите. Всъщност на извънреден брифинг в НС Каримански разкри, че дневният ред, изпратен до медиите, се различава от този, който са получили министрите.

Той показа и документа, който са получили членовете на Министерски съвет.

Точка А31, която не липсва от съобщението до медиите Снимка: OFFNews

Каримански заяви, че не се спазва постигнатото решение от експертния съвет.

Той каза още, че в плана няма промени, той е същият от 2021 г. Според него обаче различните икономически фактори, които възникнаха през последната година, трябва да се отразят на плана. 

Румен Гечев от БСП заяви, че левицата подкрепя присъединяването към еврозоната. 

"БСП има решение на конгреса, че подкрепя влизането на България в еврозоната, но според подписания договор няма дата", каза той.

Той добави, че е нужен  детайлен, многостранен, внимателен анализ, който да определи кога е точният момент за приемане на еврото.

"Има коалиционно споразумение, според което решението кога ще влезем, е след доклад на Министерството на финансите и Българската народна банка. Докато в БСП не видим тези два анализа и не ги дискутираме на съответните съвети в коалицията, няма как да слагаме печат, "че датата е първи януари еди коя си година", заяви той.

Александър Иванов от ГЕРБ обвини правителството в "непрозрачност". Той твърди, че щом точката е вкарана тайно, то вероятно нещо се крие. 

Ивайло Мирчев от ДБ каза, че не са били запознати, че точката ще влезе в дневния ред на Министерски съвет днес. Според него реакцията на ИТН е изненадваща, тъй като на експертния съвет са се разбрали Планът да бъде приет, а паралелно с това да се изготви и анализът на БНБ и МФ. По думите му така банките ще имат достатъчно време, за да се подготвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови