МС ще приема план за въвеждане на еврото у нас, ИТН иска дебати в парламента

Ружа Райчева 05 май 2022 в 09:49 1842 2

Снимка БТА/Христо Касабов

На днешното заседание на Министерски съвет е предвидена точка за приемане на Национален план за въвеждането на еврото в България. Председателят на парламентарната бюджетна комисия от "Има такъв народ" Любомир Каримански настоява да има такова обсъждане и в Народното събрание. 

"Ние от ИТН бихме искали да обсъдим в Народното събрание, заедно с всички народни представители, Националния план за въвеждането на еврото в България, ако вие не сте загрижени, ние сме загрижени!", заяви Каримански по време на декларация от парламентарната трибуна.

Според него е "странно и подозрително и мълчанието" на групата на "Възраждане", след като така "възторжено защитаваха тезите си" от трибуната с доводи против влизането на България в Еврозоната.

"Важно е да се отбележи, че интегрирането на страната ни в Еврозоната зависи от правителството, но има нужда и от законодателната помощ от парламента. Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че един от приоритетите им е приемането на еврото след мащабна разяснителна кампания, така както е записано в коалиционното споразумение", каза Любомир Каримански. 

По-късно по време на брифинг зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера.

"Толкова важно нещо, като Плана за приемането на еврото, финансовият министър се опитва да го решава еднолично, без да се допита до парламента. Ние сме парламентарна република. Министерски съвет е изпълнителна власт и изпълнява решенията на парламента. Това е все едно бюджетът финансовият министър да си го разпише сам, да не го покаже на депутатите и да го действа, както му отърва. Този парламент е тук, за да се обсъжда в широк кръг, да имат и всички граждани достъп до тази информация и тогава да се вземе информация. А финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера. Това е недопустимо", заяви лидерът на парламентарната група на ИТН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

05.05 2022 в 10:00

Ти па кво разбираш от финанси, та тебе ще те пита някой?

-5910

1

Един

05.05 2022 в 09:57

Трябва референдум за това евро засяга всички.