ИТН иска цялата кореспонденция между Василев и Вътев за продажбата на държавни земи

Кристина Минчева 29 ноември 2023 в 12:58 1485 0

Станислав Балабанов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Станислав Балабанов от ИТН

Депутатът Станислав Балабанов от ИТН поиска от Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и ДАНС да изпратят цялата официална кореспонденция между министъра на земеделието Кирил Вътев и министъра на финансите Асен Василев, за да се разбере дали Василев иска да продава български земи.

В декларация Балабанов прочете становище на министъра на земеделието изпратено до министъра на финансите относно Проекта за решение на Министерски съвет за одобряване на Бюджета за 2024.

То цитира становището на Вътев, в което е посочено, че "прогнозната стойност на касовите приходи на продажбите на земи от Държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове, посочени в предложената рамка за бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2025 г., е в размер на 340 млн. лв. За тази стойност при допускане на продажба чрез търг от Държавния поземлен фонд ще са необходими приблизително 700 хил. декара, което представлява 1/5 от наличния държавен поземлен фонд. 60 на 100 от предложената цена на търговете за земеделски земи от Държавния поземлен фонд се заплащат от спечелилия участник, останалите 40% са с парични средства от цената на имота по пазарна оценка. Следва да се има предвид, че ресурсът на земите от Държавния поземлен фонд е ограничен и се използва за обезщетяване на собствениците, чиито имоти не могат да бъдат възстановени поради проведени мероприятия, както и обезщетяване българските граждани, чиито земеделски земи са послужили за погасяване на държавен дълг, както и за дългосрочно отдаване под наем и аренда, като ежегодно приходите са в размер на приблизително 890 млн. лв."

Балабанов цитира и думите на Асен Василев от брифинг, по време на който той обявява, че "такава държавна земя няма да бъде продавана. В нито един вариант на бюджета такава вноска не е била фигурирала и в прогноза, намерение или в план за следващите години също няма такава вноска."

"Нямаме, ама имаме. Видимо има официална кореспонденция, защото това е становище в отговор на искането на Асен Василев. Видимо в бюджета са заложени приходи от продажба на 1/5 от държавно обработваеми земи през 2025 г.", каза депутатът от ИТН.

Той посочи, че в края на октомври посолството на САЩ е посрещнало най-голямата американска търговска инвестиционна делегация, посетила България през последните години, като в тази делегация е имало значителен брой американски фирми в сектор земеделие. Балабанов постави въпроса защо "Асен Василев решава да продаде 1/5 от българската земя на Държавния поземлен фонд и свързано ли е и с това посещение."

"340 млн. от продажбата на 700 хил. декара земя означава, че ще продават един декар на цена от 485 лв., при средна цена в момента от 2800 за декар", каза още депутатът от ИТН.

По думите му в България има няколко собственици на земеделска земя с по няколко стотин хиляди декара и един конкретен с милион и половин декара.

"Така след придобиването на тези земи някой може да стане едноличен собственик на цялата земя на Република България. Сега познайте дали ще има малки и средни български земеделци", попита още той и поиска оставка на това "срамно правителство". 

Преди два дни финансовият министър Асен Василев даде извънреден брифинг, по време на който съобщи, че Законът за Държавния бюджет съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание, внесени за обсъждане. Там такъв член, с който да се продават земи от Държавния поземлен фонд, няма.

Изказването му е по повод думите на президента Румен Радев, който заяви, че финансовият министър планира приходи в план-сметката за догодина от продажба на държавни земи и заплаши, че може да наложи вето на бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!