Асен Василев отвръща на удара: Радев лъже, че ще се продават държавни земи

Йорданка Веселинова 27 ноември 2023 в 17:38 4575 5

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев

Законът за Държавния бюджет съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на Народното събрание, внесени за обсъждане. Там такъв член, с който да се продават земи от Държавния поземлен фонд, няма. 

Това каза финансовият министър Асен Василев на извънреден брифинг преди минути. Изказването му е по повод думите на президента Румен Радев, който заяви, че финансовият министър планира приходи в план-сметката за догодина от продажба на държавни земи и заплаши, че може да наложи вето на бюджета.

Финансовият министър заяви, че държавният глава си служи с фалшиви новини. 

Той прогнозира още, че ако наистина бъде наложено вето на държавния бюджет за догодина, то България ще започне 2024 без план-сметка.

"За съжаление не съм учуден от това поведение на президента. Миналата година неговия служебен кабинет не предложи Закон за държавния бюджет и страната остана без такъв в продължение на 7 месеца."

Асен Василев не пропусна да припомни, че това действие на служебния кабинет бе предшествано от предлагането на план-сметка с дефицит над 6%.

Той заяви още, че все още има реална перспектива за влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2025 г.

Министърът коментира и вноската за „Газпром”:

„Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от „Газпром”. Защо президента я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

5

Муню

28.11 2023 в 09:23

Фатмака си е фатмак, дори маршал да го провъгласят.
Дълго време след него, ще берем срам и позор от действия му!

9347

4

Анализи

27.11 2023 в 21:36

Че то на Радев не му е за първи път да лъже и маже. Разваля доброто име на българското офицерство.

3251

3

динозавър

27.11 2023 в 21:36

Радев сигурно е учил в русия. И там се е научил на вредния навик да лъже.

2073

2

Johnny B Goode

27.11 2023 в 19:30

Ако този и.д. президент беше наистина офицер а не обикновен зелен чорап, щеше да извади пищова и да се гръмне в кухата кратуна.

4038

1

Moirae

27.11 2023 в 18:26

Медиите представят размяната на реплики между доказаните във времето рускозависими корумпета-политици и, от друга страна хората, чиито доходи не зависят от присъствието им в политиката, като някаква голяма драма между големи личности. Истината е, че едната страна е излишна и не заслужава такова внимание.
 
X

Да помогнем на украинските деца!