Гунчева иска тестове за алкохол и наркотици за депутати вместо зелен сертификат

'Възраждане' с пореден опит за отмяна на здравния пропуск, правната комисия отхвърли проверки за дрога и пиене

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 15:15 6728 3

Снимка БТА

Елена Гунчева

Членовете на правната комисия не успяха да се сдържат и на няколко пъти се надсмяха над внесеното от депутата Елена Гунчева ("Възраждане") проекторешение за въвеждане на тестове за наркотици и алкохол за депутатите.

Предложението предшестваше разглеждането на друг проект за решение на "Възраждане" - този за отмяната на зеления сертификат за депутатите. Двете предложения бяха представени от Гунчева, която, както се оказа, иска да замени зеления сертификат и COVID тестовете с такива за алкохол и наркотици.

Ден след протеста на 12 януари, организиран от "Възраждане", парламентарната група на Костадин Костадинов обяви, че ще иска такива тестове за депутатите. Поводът беше изказване на депутата Христо Петров (Ицо Хазарта), който нарече парламентарната група на "Възраждане" - "шепа нещастни фашисти".

Днес правната комисия отхвърли предложението за наркотични тестове с 1 "глас" за, 9 "против" и 1 "въздържал се".

Председателят на комисията Милен Матеев от ПП обори предложението с въпроси. Той попита дали резултатът от теста ще има значение, тъй като в предложението е заложено само изискването за тестване. И още - откъде народните представители ще си купуват такива, тъй като в аптеките не се продават подобни тестове.

Гунчева му отговори, че тестването ще се определя от парламентарните групи, тъй като било морален акт за депутатите.

Матеев я контрира, че така излиза, че "Възраждане" иска "морален мониторинг на входа на НС, а не въвеждане на някакви условия за достъп".

Ива Митева от ИТН заяви, че предложението не е правно издържано, че противоречи на правилника на НС и ако са необходими промени, то трябва да са в частта за морал и етика на народните представители, а не в отделно проекторешение.

Андрей Михайлов (ИТН) определи употребата на алкохол и наркотици като "лична отговорност на народния представител". Подобна трактовка имаше и при въвеждането на зеления сертификат.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС пък попита Гунчева как ще задължи народните представители да се тестват, при положение че съпартийците на Гунчева отказват да се тестват и да показват сертификати.

Депутатката от "Възраждане" заяви, че трябва да присъства и принципът на реципрочност. С други думи, че тя е склонна да се тества за наркотици и алкохол, но не и за COVID.

Мирослав Иванов от ПП попита кога и на какъв принцип ще се избират депутатите, които ще се тестват, защото ако се тестват всички, то заседанието би следвало да започне най-рано около 12 ч. Той обясни, че при зеления сертификат не е така, тъй като повечето депутати имат такъв и само малка част от тях би следвало да си правят антигенни тестове веднъж на 48 часа.

Той с усмивка обясни, че предложението на Гунчева е нецелесъобразно и нелогично. 

След като това проекторешение беше отхвърлено, депутатката от "Възраждане" представи и следващото предложение. Тя заяви, че зеленият сертификат не постига никакъв ефект освен да затруднява работата на Народното събрание. (Тази сутрин, в първия ден, в който народните представители влизаха със зелен сертификат, забавяне и затруднение на работата на депутатите нямаше - бел. ред.)

Ива Митева изненадващо се обяви в подкрепа на предложението, въпреки че то също не било правно издържано. По думите ѝ въвеждането на зеления сертификат за депутатите е предложение, написано на коляно и въведено набързо.

"Парламентът се приравнява на мол, на театър, на цирк. Това е недопустимо", коментира тя.

Митева бе категорична, че за да бъде въведен сертификат, е необходима промяна в правилника. Тя настоя още в него да бъде заложено и дистанционното участие в заседанията на депутатите, както и да отпадне въпросът за плащането на тестовете. Тя бе категорична, че ваксинацията не може да се насърчи, ако от бюджета на НС се отделят средства за бързи тестове на администрация и журналисти.

В крайна сметка и това предложение бе отхвърлено с 3 гласа "за", 7 "против" и 2 "въздържали се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

2

Перпендикуляр

26.01 2022 в 18:08

Тези са за пхихотест. Особено белоглавият им вожд! И да се възраждат къдетпо искат!

5827

1

pisnamiotmutri

26.01 2022 в 15:19

Taка се банализират сериозните теми. Някой им нарежда отгоре. Подходът е като при ГЕРБ