Зеленият сертификат в НС се оказа пожелателен - 'Възраждане' го бойкотира

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 09:05 4055 2

Снимка parliament.bg

Тази сутрин за първи път депутатите влизат в Народното събрание със зелен сертификат. За онези, които не разполагат с такъв, е обособен пункт за бързи тестове, които заплащат сами. Депутатите от "Възраждане" бойкотираха документа.

Пред новосъздадения пункт за тестване пред сградата на НС опашки от чакащи депутати нямаше. Наш екип видя само няколко служители от администрацията, които чакаха за бърз тест. Към 08:30 ч. пред пункта останаха само няколко камери.

Очакванията за напрежение при влизането на депутатите така и не се оправдаха. Образуваха се временни струпвания на входа заради допълнителната проверка за сертификати, но като цяло народните представители влизаха за минути.

Парламентарната група на "Възраждане" очаквано бойкотира новите изисквания за достъп до сградите на НС. Костадин Костадинов влезе, без да покаже документа и без да се тества. Искра Михайлова от партията на Костадинов каза пред OFFNews, че дори ваксинираните ѝ съпартийци ще влизат в НС, без да показват документа. По думите ѝ тези изисквания целят да ограничат достъпа на "Възраждане", както и на медиите. (Журналистите със зелен сертификат влизат безпрепятствено. Тези, които не разполагат с такъв, могат да се тестват, като процедурата се финансира от бюджета на НС - бел. ред.)

Михайлова заяви още, че обсъжданите от управляващите санкции за депутатите, които не представят зелен сертификат, няма да им попречат да влизат в НС. 

"При решение на депутатите да не показват зеления си сертификат това ще е на тяхна отговорност", пише на страницата на парламента и от това става ясно, че санкции към момента не се предвиждат.

Тези думи потвърждават, че актът, който според администрацията на НС е знак за съпричастност с българските избиратели и правилата, които важат за всички, се оказва пожелателен. Причината - в приетото предложение не са предвидени санкции за депутатите, които откажат да представят документ или да се тестват. 

На този фон колегите им от останалите парламентарни групи влизаха, без да се бунтуват срещу документа. На влизане председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов беше лаконичен и обяви, че "всички правила трябва да се спазват".

Предложението за въвеждането на зеления сертификат бе прието на 7 януари със 157 гласа „за“ след повече от месец спорове, няколко предложения, закани за бунтове и искане за жалба в Конституционния съд. Последва и опит за нахлуване в Народното събрание, който беше акцентът в организирания от "Възраждане" протест срещу зеления сертификат. По-късно се оказа, че 1/3 от депутатите на Костадин Костадинов са ваксинирани и всъщност притежават сертификати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови