Грешка е, че полицията не стреляла с гумени куршуми по ромите в Ботевград, обяви зам.-министър

OFFNews 26 юни 2018 в 11:33 8075 4

Грешка е, че полицията не стреляла с гумени куршуми по ромите в Ботевград, обяви зам.-министър

Полицията не е използвала гумени куршуми и палки при сбиването на униформени с жители на ромската махала в Ботевград и това се отчита от МВР като грешка. Това става ясно от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, който коментира пред bTV случая от събота срещу неделя през нощта. 

Униформените отишли на място пред блок 15 в кв. „Саранск” заради сигнал за силна музика, където бяха посрещнати с агресия и по тях полетели пейки, буркани и камъни от събралите се роми. След случая седем души бяха отведени в ареста. Двама от тях са с 18 и 16 присъди. 

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви в предаването „Тази сутрин”, че ромите лъжат за използването на сачми и куршуми. „Изричането на неистини от тази етническа група е маниер – никакви сачми и куршуми не са използвани”, обяви зам.-министърът. Според него по-скоро е грешка, че в тази ситуация не са използвани гумени куршуми и палки. „В тази държава има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм”, коментира Балабанов, цитиран от bTV.

Той призова всички служители на МВР да използват законите и правомощията, които са им дадени, за да може да се противодейства на такива агресивни групи. Той подчерта, че от Министерството на вътрешните работи застават зад действията на полицаите в Ботевград и ще им го каже лично.

Според него трябва да има законови промени и МВР да може служебно да защитава полицаи при дела срещу тях, а не да им се налага сами да си търсят адвокати.

„Децата ни бяха задържани и бяха пребити, никой не ни вярва”, заяви една от майките, цитирана от Нова тв. 

Тя обясни, че са празнували рожден ден, но когато полицията е пристигнала всичко вече е било приключило.

„Полицията почнаха да ритат колоните, синът ми ги помоли да не му взимат колоните, защото не са негови и са 700 лева. Те му казаха „Товариш колоните, иначе ще те арестуваме за съпротива на властно лице”. В момента, в който се наведе да вземе колоните, беше извита ръката му, вкараха го във входа и го пребиха като куче с пистолетите в главата”, обясни жената.

„На всички камери се вижда, моето дете нищо не е направило”, каза друга майка на задържан.

Те не отрекоха, че са нападнали полицията, но заявиха, че органите на реда първо са ги атакували. Бременна жена разказа пред Нова тв, че също била нападната от жандармерията.

Лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев, който се яви като защитник на ромите, каза, че случаят е изключително тежък. 

„Невинни хора са били нападнати от полицаите в 2:30 през нощта. Влизали са с прожектори и са осветявали в леглата, докато хората спят. Стреляли са невинни, има пребити”, заяви Илиев.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов поиска засилено полицейско присъствие в махалата. „До момента много трудно са отстранявани тези проблеми поради липса на достатъчно полицаи. До момента са избягвали да влизат в ромската махала, да спират музиката, тъй като в най-добрия случай са двама до четирима”, заяви кметът.

По-късно днес стана ясно, че има образувано досъдебно производство за нарушаване на обществения ред и съпротива срещу полицейски служители, при изпълнение на служебните им задължения и отличаващи се с особена дързост и цинизъм.

В хода на проведеното разследване е установена самоличността на шестимата извършители, които след проведено издирване са задържани за срок до 24 часа. След доклад на материалите в Районна прокуратура- Ботевград, на 25 юни, всички те са привлечени като обвиняеми за хулиганство по чл. 325 от НК. 

На шестимата обвиняеми е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

4

red-army

26.06 2018 в 22:45

Ей тука си прочетете. Има и на други езици

https://en.wikipedia.org/wiki/Three-strikes_law

"Зако́ны трёх оши́бок (англ. Three strikes laws, также известны как «Законы трёх преступлений») — законодательные акты, принятые на уровне штатов в Соединённых Штатах Америки, на основании которых суды штатов должны приговаривать тех, кто совершил три серьёзных преступления, к длительным срокам тюремного заключения. Такая судебная практика осуждения преступников-рецидивистов стала очень популярной в США с конца XX века. В американской юриспруденции эти законы известны также под названием англ. habitual offender laws[1">, законы о злостных нарушителях. Название законов возникло из правил игры в бейсбол, где отбивающий может пропустить два удара, прежде чем выбыть из игры, пропустив третий удар."

6162

3

red-army

26.06 2018 в 22:40

Време е подобно на САЩ при престъпление с насилие или наркотици и две предходни присъди да се дава доживотна.

Какви са тия с 18 присъди на свобода.........

очевидно е, че като общество сме се издънили с възпитанието и превъзпитанието им. За тия хора единствения начин да съществуват е в институция. Нямат място навън.

15256

2

mendi

26.06 2018 в 15:24

Живея в Ботевград и мога да потвърдя че за циганите в града няма закони! Няма престъпна дейност в която да не са монополисти - сводничество, лихварство, наркотици, кражби и грабежи! Полицията не ги закача заради страх, некадърност или КОРИСТ!!! До тоя инцидент се стигна заради жандармерията дето не участва в "схемите", иначе местните полицаи са слепи и глухи от години на ред $$$ :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!