ГЕРБ: Мълчанието на ПП е позитивен сигнал, не поставяме условие премиерът да е наш

Десислава Атанасова отрече, че партията ѝ предлага Росен Плевнелиев за министър-председател

OFFNews 05 октомври 2022 в 10:11 7595 7

Захариева
Екатерина Захариева.

ГЕРБ активира три от нежните си остриета за информационен десант на тема съставяне на кабинет в трите национални телевизии. По едно и също време в Нова телевизия бе Деница Сачева, в бТВ - Екатерина Захариева, а по БНТ - Десислава Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза във вторник, че партията е готова на компромиси и отстъпки в името на това да се състави редовен кабинет, каза в студиото на "Здравей, България" бившият социален министър Сачева.

Според нея фокусът на партията е "върху широко правителство", а избирателите в последните няколко вота са дали знак, че искат коалиционно управление. Сачева освен това смята, че няма смисъл да се дават пари за ново гласуване, при положение, че резултатът би бил същият.

„На този етап все още няма официална реакция от политическите партии. Нямаме индикации за това какви са мненията и вижданията на различните партии по отношение на нашето предложение, но и не виждаме какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия да може да излъчи и представи свои хора в евентуалните контактни групи”, заяви тя.

Сачева подчерта, че целта на преговорите е да бъдат изяснени общите точки на съгласие и върху тях да се направи програма, по която да се управлява в следващия мандат. По думите на бившия социален министър хората в страната искат да бъде постигнато съгласие между политическите сили, за да се справят с кризите у нас.

Сачева коментира и съдебната реформа в България. По думите й останалите партии трябва да предложат своите проекти за реформи, а не единствено да се иска отстраняването на главния прокурор.

„Иван Гешев е избран от съдебната система. Той не е избран от политическа партия ГЕРБ. Главният прокурор не може да бъде сменян по политически причини”, категорична е тя.

„Българските избиратели на тези избори много ясно определиха какъв трябва да бъде геополитическият избор на България. 67% от тях гласуваха за евроатлантически партии. Ние следваме това, което са казали избирателите и искаме да има такъв консенсус около тази геополитическа ориентация на България”, каза още бившият министър на труда и социалната политика.

Тезата за евроатлантическото мнозинство бе засегната и от Екатерина Захариева в бТВ.

„Проевропейските и евроатлантическите партии представляват 65%. Вотът на гражданите казва – „седнете и работете“. Най-голямата заплаха е, че доверието в парламентарната република все повече ще намалява. Ако българските граждани виждат скандали, кратък парламент, нормално е доверието в парламентаризма да намалява. Това е опасно“, каза бившият външен министър.

Според нея ДПС е евроатлантическа партия.

„Опорката е: „Свалиха ни ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, да си направят правителство“. Ние не виждаме „Възраждане“ в такъв кабинет. Приемам мълчанието на „Продължаваме промяната“ като позитивен сигнал“, добави Захариева.

Бившият външен министър определи позицията на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов като „бягане от отговорност заради икономическото състояние на страната“.

„Прекалено рано е да се говори за състав на кабинет и министър-председател. Намесата в ГЕРБ е абсурдна. Така не работи демокрацията. Това е нашият лидер, който е избран съвсем скоро. Четири избори показваме категорични резултати. Идеята на нашата партия е да се определят хора, които да направят първите контакти. Редно е най-голямата партия да излъчи премиер, но нашият лидер дори и това не постави като условие. Трябва да спрем чертаенето на червени линии“, подчерта Захариева.

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрание, каза Десислава Атанасова пред БНТ.

От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми - евроатлантическата ориентация на България, войната в Украйна, икономическата криза и доходите. Според Атанасова тези разговори трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи.

"Изпълнимо условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е неприятно от коментарите с анти-ГЕРБ реторика. Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм. Парламентаризъм означава да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш диалог и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на възможното", допълни тя.

Преговорите ще се модерират от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които са приели предложението на ГЕРБ да са посредници в контактната група. От ГЕРБ ще излъчат свои експерти по всяка една от темите.

"Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и войната в Украйна. Ако "Продължаваме промяната" откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие "управление никога с ГЕРБ" значи, че предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин", каза Атанасова.

Въпреки призивите за преговори сега, от ГЕРБ не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета "Петков", заради лошата му финансова политика, уточни Атанасова.

Тя допълни, че все още е твърде рано да се говори за имена в бъдещия кабинет. Определи като спекулации твърденията, че биха предложили Росен Плевнелиев да застане начело на ново правителство.

"Урокът от тези избори е следният: Никой не може сам да управлява, на никой не може да се доверим изцяло. Искаме да работите заедно в екип, за да може да се контролирате взаимно. Този ребус ни даде да разрешим избирателят и ние, ако сме отговорни към държавата, трябва да го направим", коментира тя.

Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от "Продължаваме промяната" няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС.

"Не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат, но без участието на ГЕРБ в кабинета, той би бил нестабилен. Числата ясно показват това", изтъкна Атанасова.

Десислава Атанасова прогнозира, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост.

Тя допълни, че от ГЕРБ не са забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, "но сега сме в ситуация, в която трябва да мислим за кризисни решения".

"Безспорна е ролята на президентската институция. Разбира се, че президентската институция трябва да проведе консултации и да се търси консенсус между политиците и аз очаквам това от господин Радев", каза още тя.

Ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от ГЕРБ ще настояват всички участващи в него да положат подписите си под коалиционно споразумение.

"Трябва всички да се подпишат и това е гаранцията, че ще се успее. В противен случай ще стигнем до момент, в който лидерите са някъде и парламентарната подкрепа я няма", каза още Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

7

pisnamiotmutri

05.10 2022 в 14:20

ПП казаха в ефир, че опция с герб няма. Всеки ден ли трябва да го повтарят за да не си фантазират калинките глупости?

10212

6

Човека

05.10 2022 в 12:59

По долна измет от герб няма. Свалиха правителството и сега се оглеждат като пут.и за някой глас подаяние. Марш на боклука долни

645

5

wakeup

05.10 2022 в 11:25

Оправяйте се сами мръсни гербаджийски боклуци и не се опитвайте да примамите някой който после да ви опира пешкира справка Петьо Хубавото Нено Димов и Трайчо Трайков ТОКСИЧНА ИЗМЕТ

10298

4

AntiZ

05.10 2022 в 11:14

Банкянския простак май започва да осъзнава колко е опротивял, та пуска други да се червят вместо него.

-1655

3

ob1

05.10 2022 в 10:49

Кирил Петков - "Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. Първата политическа сила носи голяма отговорност. Отказваме да преговаряме с ГЕРБ"
Атанас Атанасов - "Борисов искаше властта - купи си я! Сега няма право да търси подкрепа от тези, които свали от власт."

Герберастите са дори по-тъпи отколкото нагли... На какъв език да им се каже, че нормална партия не може да работи с мафиоти?

2905

2

sparebits

05.10 2022 в 10:46

Радев какъв ще го играе сега? Медиатор или авиатор?

12073

1

IvanofRumen

05.10 2022 в 10:36

Герб са токсични!