Ето кои ще са министрите в кабинета Главчев

Във вторник Радев ще издаде указ за избори 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни

OFFNews 05 април 2024 в 09:31 10107 13

Димитър Главчев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените сили проекта за състав на служебен кабинет.

"Провеждаме консултациите в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно. Следвам стриктно новите текстове и считам, че политическата ситуация изисква отговорност и максимална оперативност. Както вие, така и обществото очаква ясното за служебното правителство и за предстоящите избори", каза Радев.

По думите му именно заради това на срещите присъства и Главчев. Радев посочи още, че е напълно естествено лично Главчев да даде информация на партийните. 

Радев уточни, че заявките за опозиционност означават липса на политическа отговорност и правосъзнание, като отбележи липсата на представители на БСП. Президентът уточни, че не се е месил в избора на Главчев. 

Димитър Главчев представи структурата и състава на правителството. "Винаги съм изхождал от основното, че трябва да се спазват действащите закони в страната", допълни той и добави, че се е старал да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано. 

По думите му основната задача на правителството е да гарантира честни избори. Главчев каза, че до вчера се е колебал за вътрешния министър, но заради приемствеността е избран Калин Стоянов. Настоящият директор на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов ще е министър на труда и социалната политика. 

Вицепремиер и министър на финансите ще е Людмила Петкова. Настоящият директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания Галя Кондева ще е министър на здравеопазването. 

Ето кои ще са министри в кабинета Главчев в следващите два месеца: 

Министерство на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов 
Министерство на вътрешните работи - Калин Стоянов 
Министерство на електронното управление - Валентин Мундров
Министерство на енергетиката - Владимир Малинов 
Министерство на здравеопазването - Галя Кондева
Министерство на земеделието и храните - Кирил Вътев 
Министерство на икономиката и индустрията - Петко Николов 
Министерство на иновациите и растежа - Росен Карадимов
Министерство на културата - Найден Тодоров 
Министерство на младежта и спорта -  Георги Глушков 
Министерство на образованието и науката - Галин Цоков 
Министерство на околната среда и водите - Петър Димитров 
Министерство на отбраната - Атанас Запрянов
Министерство на правосъдието - Мария Павлова 
Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова
Министерство на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков 
Министерство на труда и социалната политика - Ивайло Иванов 
Министерство на туризма - Евтим Милошев
Министерство на финансите и вицепремиер - Людмила Петкова

След представянето на кабинета Радев обяви, че предизборната кампания е започнала. 

Пръв думата взе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той обяви, че има няколко много явни проблема. "Изборът на Калин Стоянов е обида и опит да се прикрият зависимости на този кабинет", каза Петков.

Той добави, че Стоянов е бил една от фигурите с много голяма тежест в ГЕРБ. Според него това показва наглост. "Г-н Мундров, министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел. Той никога не беше в листите на потенциални министри. Двамата министри, от които ще зависят изборите, са от ГЕРБ", категоричен е Петков. 

"Ние сме възмутени и абсолютно взривени от това предложение. Г-жа Павлова е заместник на Борислав Сарафов. Той е олицетворенията на превзета държава. Нейното назначение е обида за нас. Това показва пълното оцветяване на кабинета. Казах на Гвоздейков, че ако реши да остане в служебния кабинет, ще бъде изключен от Продължаваме промяната", заяви Петков, след което представителите на ПП-ДБ напуснаха консултациите.  

Радев обяви, че във вторник ще издаде три указа, един от които е за избори 2 в 1 на 9 юни - европейски и парламентарни. 

Според Томислав Дончев (ГЕРБ) честните избори не зависят само от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "В служебния кабинет няма членове на ГЕРБ. Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите", смята той.

Думата взе и Теменужка Петкова, която обясни, че през последните няколко дни се е появила информация, че се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери, което е притеснително. "Извършват се разходи, без да имаме сигурност, че приходите ще постъпят в бюджета", смята тя. 

Йордан Цонев от ДПС каза от своя страна, че партията уважава избора на Главчев. Цонев добави, че също били притеснени от харчовете и затова е взето "тежкото решение" да се забрани разходването на средства. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че кабинетът е добре балансиран между доскоро управлявалите партии ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Според него реакцията на ПП-ДБ е "леко лицемерна". 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че партията няма отношение с Евтим Милошев и може "много неща" да каже за него, но "няма да се харесат". Йорданов обяви, че кабинетът е на ПП-ДБ и Христо Иванов, защото те го избрали за шеф на Сметната палата и са одобрили списъка с възможни служебни премиер при промяната на Конституцията, сред които е именно Главчев. 

И Радев изрази притеснения относно финансите на държавата. Той посъветва Главчев министерството на финансите да направи щателен анализ на финансите на държавата и да обяви след това за какво става въпрос. 

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе избран за служебен премиер от президента Румен Радев, като държавният глава обяви, че Главчев е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. 

Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Един от възможните кандидати - зам.-омбудсманът, подаде оставка. Елена Чернева-Маркова обяви, че напуска поста по лични причини, като впоследствие уточни, че не иска да заема политическа длъжност

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

13

781000

05.04 2024 в 22:39

Гвоздейков тупна по дирниците на своите създатели. Кире, тебе твоите собствени министри не те слушат, тръгнал си да редиш чуждите. Няма ли го вече гологлавият дедушка, обещал ни пътуване до други континенти с билет от Русе ?!

-1395

12

AlexT

05.04 2024 в 15:29

2.Имаше нужда от нова десноцентристка партиq, но,не стана , няма я .. И мафията , и радевци,и копейките , и чалгата са пак спокойни ..Даже и негодните водачи на ‘’ДСБ и ‘’ДА България’’-няма да подават оставки !? ..И те са спокойни ..Жалки, но са сигурни- нямало за кого друг да се гласува- от нас , нормалните ...

И техните партии бавно, но стабилно потъват в небитието, диалогствайки с ...кримитата!!?? Които кримита , даже и в САЩ ги забелязаха- пеевски и дясната ръка на сикаджията – горанов –финансовия/ по Магнитски / ..
А новия мин. председател е ...някаква кратуна , модел на който сме се НАГЛЕДАЛИ - кадрите на БКП- по тошово време..Мота мо, беше лафа ..
Това е положението, засега ..
И лелките НЕГОДНИ / в НС / И ПОЧИТАТЕЛКИ на Христо , атанасов и кирето, ДА не СЕ заяждат С МЕН , А С ....ЛИДЕРИТЕ СИ..
Не аз съм докарал нещата до тук:) Две години ги ПРЕДУПРЕЖДАВАХ ...
Толкова на прима виста от мен ..

И ЗАРАДИ ВАС, а не заради някой друг , МУТРАТА и ПЕЕВСКИ - доган , пак ще ни управлява

-1395

11

AlexT

05.04 2024 в 15:27

Какво ново днес , ли ?? Ами, нищо ново ..

Мафията /герб-дпс / пак си свърши работата с помощта и на разни деградирали отпадъци- копейки,чалгари,и сие ... Вероятно ще спечели и изборите ..

И ако Кирето е, все още , млад глупак,/ има извинение някакво /, то ОСТАВКИТЕ на христо и атанасов бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !! Заради политиката им, ходовете им, НЕкоалицията им,провала им ,вижданията им ,съгласието им с мафията , заради излъганите си гласподаватели, заradi посредственоста , която вкараха в Парламента/ депутати/ ,..изобщо за НЕгодността им да са лидери- на нормалните граждани в днешно време ..
И като го казвам, за съжаление, НЕ виждам и Лилков-ци и сие потънали в Столична община с посредствеността си-като вариант на нещо ДРУГО ...Е , и ?
Хайде , свикайте МИТИНГ ,протест срещу Мафията, с която до вчера бяхте в НЕкоалиция ? Хайде, атанасовци, христовци, кирета и сие компира зелен ..Давайте ..Аз ,лично , ще присъствам ..Глупостта ви докара дотам и един митинг да не можете да свикате !?, уви

12035

10

Anton Donchev

05.04 2024 в 14:22

Министрите на Главчев друг път. Това са министрите на Путин, чрез неговите проксита ГЕРБ-ДПС.

Вече е писано за повечето от останалите, но допълвам.

Министерство на околната среда и водите - Петър Димитров
Този Димитров е известен като гробокопачът на българските реки. Съгласувал е в нарушение на закона огромен брой ВЕЦ-ове на политици, мутри и техни подставени лица. В резултат много реки са се превърнали в поредица от малки блата и дълги участъци сухи корита. Сега го награждават за услугите и вероятно чакат нови :(

Честито!

7915

9

Пламък Огнен

05.04 2024 в 14:13

Кириле, паметта ти е по-къса и от тези на народа.

723

8

user4eto

05.04 2024 в 13:34

демотиватор

Вие копейките като няма за какво друго да се хванете, обиждате на външен вид.
Ако играем вашата игра, всичките ви тартори, копейки, герберасти и депесари имат за какво да се подхванат на тема външен вид.

75

7

230 млрд баксов

05.04 2024 в 12:06

Щях да се учудя Калинката да не е министър.
Най-много точки натрупа калинката пред пеев, когато спаси завладяното БФС от разбеснелите се футболни фенове.
И така спаси българския футбол от провал!

А сега герб и дпс заедно, ще спасят България от Шенген и еврозоната!

400

6

демотиватор

05.04 2024 в 11:44

Асен Очите Василев- красивото лице на инфлацията- го няма, уви, за преголямо съжаление...
Г-н Главчев, иди го помоли, обещай му нещо, че пак да дойде- искаме си го, накъде без него !!! (ジ)

1000

5

ivanpetrov8715

05.04 2024 в 10:50

Доста от министри са свързани с ГЕРБ и ДПС......

1000

4

Win

05.04 2024 в 10:46

ДПС ще има министър на финансите.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки