Елена Йончева: Американски експерти потвърдиха – аудиозаписът на Борисов е истински

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2020 в 19:05 8804 6

Елена Йончева

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева от Брюксел.

Анализът е направен по нейна инициатива от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). За експертиза на записа настоя и председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия.

Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правосъдието, с ФБР и има сертификат за извършване на съдебни експертизи. Анализите на BAFL се използват от американските и европейските съдилища.

Записът, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, беше разпространен от медии в България на 12 юни 2020 г. В него мъжът използва обидни квалификации по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, говори цинично за европейски лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен и заплашва, че ще „изгори“ Елена Йончева.

Анализите и техническата експертиза, изготвени от американската компания BAFL, са в обем от 34 страници. Те доказват, че записът е автентичен, няма следи от монтаж. Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на премиера Бойко Борисов.

„Експертизата има правна стойност“, категорична беше Елена Йончева в коментар за предаването „Лице в лице“ на bTV.

Тя каза, че ще предостави анализа на белгийската полиция, тъй като работи в Брюксел:

„Тук в Брюксел на заплахите се гледа изключително сериозно, защото това означава, че евродепутатът е подложен на натиск“

Йончева заяви, че е "задължение на евродепутата да предупреди службите за сигурност и ръководството на парламента за всяка заплаха, която може да повлияе както на неговата работа, така и на независимостта на институцията"

„Записът показва, че в България няма разделение на властите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на чуждите медии, така че европейските лидери да се чувстват политически компрометирани до Бойко Борисов, особено тези като председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за борбата с корупцията“, коментира Йончева.

Тя припомни, че от името на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) беше изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до председателя на ЕП Давид Сасоли. Документът съобщава за наличието на записа и настоява за разследване, включително и със съдействието на Европол.

В писмото се споменава за липсата на действия на българските власти за изследване на автентичността на записа и обхвата на заплахата, както и за това, че в една демократична държава премиерът и правителството трябва да осигурят сигурността на публичните фигури и политиците.

В него се казва, че „нещо е много сбъркано щом премиерът не иска задълбочено и независимо разследване“.

Ираче Гарсия призова председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов, изискващо „независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, с използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол“.

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи анализ се появи и в публикация на The Guardian. В нея се припомня, че според испанския El Periodico полицията в Каталуня разследва Бойко Борисов след разкрития за т.нар. „къща в Барселона“, които направиха български журналисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 г.

Пред bTV тя съобщи, че още тогава е била предупредена и то в българския парламент, че ще пострада, ако продължава да се занимава със случая. 

Елена Йончева свързва заплахата, прозвучала в записа – че ще „изгори“, с действията си по отношение на корупцията в България.

През последните две години тя внесе шест сигнала в прокуратурата, по които все още няма развитие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

6

Стефан

25.07 2020 в 09:53

" ... to hell"

1000

5

Анон666

25.07 2020 в 08:23

Струва ми се, че много скоро БХ ще получи важно международно обаждане от ЕС "I am sorry Boyko, but you will have to go"

22092

4

Стефан

25.07 2020 в 06:01

Дарявам 9 презерватива за каузата на герб, да не ги коронясат. Просрочени.
Като тях самите.

59993

3

Red or Dead

24.07 2020 в 20:51

След като за 2 SMS каскета влезе ПОКАЗНО В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО..да очакваме ли и нещо в Банкя..!?!?!.....риторичен въпрос

1443

2

Пакоджет

24.07 2020 в 19:56

Спешно търся 5 кг. вазелин. Доставка с наложен платеж, за БМБ.
Адрес: бул. „Княз Александър Дондуков“ №1,
1594 София, България

73928

1

El Commandante

24.07 2020 в 19:45

Работата лека полека отива към Бай Ставри. Той много обича шегите.