ЕК: Само един строеж на „Корал“ е разрешен и той е отменен от съда

Юлиан Христов 15 април 2015 в 15:12 2720 3

ЕК: Само един строеж на „Корал“ е разрешен и той е отменен от съда

Само един от всички строежи на "Корал" е бил разрешен, но е отменен от българския съд заради нарушения в екозаконодателството. 

Това гласи отговор на Еврокомисията до евродепутата Светослав Малинов. През 2013 година той отправи запитване с искане за разследване на законността на строителството на "Корал". Тогава той сезира Комисията заради поредица от съмнителни инвестиционни проекти в община Царево, като посочва, че през 2007 г. местната администрация е одобрила мащабен проект за застрояване на значителна площ, разположена върху естествено блато и върху пясъка на територията на къмпинга.

"През следващите години Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Районният административен съд установяват незаконността на част от строителните разрешителни, което поставя под въпрос легалността на целия проект", пише тогава евродепутатът и посочва, че допълнителни проверки показват, че на "Корал" няма надлежно извършени надлежно оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС), които се изискват по закон. 

В резултат на проверка от страна на Еврокомисията е установено, че само един инвестиционен проект е разрешен и това е на „Iberdrola Inmobiliaria Real Estate Investments“. Това разрешение обаче по-късно е било отменено от компетентните органи по "няколко причини, в т.ч. несъответствие със законодателството в областта на околната среда", се посочва в отговора. Тази отмяна е потвърдена с окончателно решение на съда, с което за Еврокомисията случаят "Корал" е изчерпан. 

По времето, когато е изпратено запитването от евродепутата, ИФ “Фаворит” вече са имали разрешително за строеж. Както вече OFFNews писа, административният съд в Бургас е оставил в сила разрешителното, въпреки че строителната инспекция в града го е анулирала заради липса на ОВОС. Въпреки че в отговора на ЕК не се посочва конкретно този случай, става ясно че той попада в графата на неразрешените.

По-рано днес пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова потвърди, че разрешенията за строеж на къмпингите "Корал" и "Юг" са незаконни. Тя отказа да коментира съдебната практика по този казус и съобщи, че като превантивна мярка са подготвени промени в Закона за устройство на територията.

Към момента процедурата за обжалване на тези становища на ДНСК е едноинстанционна, както в случая Бургаският административен съд едноинстанционно е постановил и отменил нашето спиране на тези строежи. Сега предлагам тази процедура да стане двуинстанционна, именно за да можем в случай като този, когато по едни и същи спирания на обекти съдът се произнася по два противоположни начина, да имаме все пак втора инстанция, на която и ние да можем да обжалваме, коментира министърът, цитирана от БНР.

Следващата сряда Павлова ще внесе за одобрение в правителството концесионната процедура за плажа Корал. Той ще е по екостандарти и преместваемите съоръжения трябва да заемат малка площ. Очаква се до края на годината "Корал" да има концесионер, а до избирането му плажът ще е с временен наемател, уточни Павлова.

Временно да имаме стопанин, който да осигурява медицинска помощ и спасяване, докато проведем процедурата по концесия, която вече е за екоплаж. Така че трябва да ги разграничим. Търсим концесионер дългосрочно да направим този екоплаж и в следващите 15 години, всъщност ние да си гарантираме, че 15 години Корал ще бъде екоплаж и на него нищо друго не може да бъде направено, плаж Корал и Делфин, са двата плажа, които ги правиме екоплажове от тази година, и за които ще търсиме концесионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!