Екоминистерството умува да спре ли строежа на Корал

ОFFNews 14 април 2015 в 20:34 6882 22

Снимка на излетите бетонови основи на

Снимка Евгений Дайнов

Снимка на излетите бетонови основи на "Корал".

Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството отсъдиха, че застроените части на залива Корал до къмпинг "Юг" не са част от морския плаж, но по време на строителството са допуснати нарушения, което може да доведе до спиране на строежа.

Това стана ясно по време на пресконференция на регионалният министър Лиляна Павлова и заместник-министъра на околната среда Бойко Малинов.

Те обявиха, че екипи на ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър правят проверка и заснемане на извършваните строителните работи на територията на Къмпинг „Юг“.

Павлова каза, че имотът, в който е започнало строителството, от 2004 г. е с променен статут и е обявен за урбанизирана територия, за която има одобрен подробен устройствен план.

"През декември 2012 г. е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Царево за вилно селище от пета категория в частен имот", каза министърът.

Тя припомни, че на 17 януари 2013 г. РДНСК отменя издаденото разрешение като незаконосъобразно с мотив, че за попадащите в селището обекти няма предвидено присъединяване към техническата инфраструктура и решението по ОВОС за територията е изтекло.

"През декември същата година Административният съд в Бургас отменя решението на ДНСК с мотива, че тя не е компетентният орган", каза още министърът.

Лиляна Павлова съобщи, че направените днес заснемания показват, че двете бетонни плочи са излети на територията на частния имот и не попадат на морския плаж.

"Експертите на ДНСК са констатирали несъответствия в документите от гледна точка на строителния контрол", каза тя и допълни, че строежът може да бъде спрян по преценка на общината, тъй като тя е отговорна за контрола на обекти от пета категория.

Първите заключения досега са, че не са спазени всички необходими процедури по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.

Бойко Малинов допълни, че издаденото през 2004 г. решение по ОВОС за територията на частния имот е изтекло към момента на издаването на разрешението за строеж. Инвестиционното намерение на извършващата строежа фирма е неприложимо, тъй като решението по ОВОС не касае строителство в урбанизирана територия. Тя не е направила оценка за съвместимост в съответствие с разпоредбите на Закона за защитените територии.

"Съгласно специализираните карти строежът не е извършен върху дюни", каза още зам.-министърът.

Министър Павлова информира, че екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще направят ново заснемане, за да установят има ли навлизане на територията на плажа от страна на инвеститора.

"Ще бъдат предприети действия за намаляване на площта на частните имоти, собственост на „Ибердрола“, „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“, които граничат с плаж „Корал“ заради навявания на пясъка в тях", допълни тя.

Нашият автор Евгений Дайнов публикува снимка и коментар във Фейсбук по случая с Корал:

"Успях да сваля снимките на не-бетона върху не-дюните. Върху единия бетон стоя аз - не-човека, крепостния идиот, комуто държавата пробутва нагли шменти-капели. От мащаба се вижда, че върху тези засега две бетонни площадки няма как да се съберат 16-те заявени бунгала. Ще има още. И отново, и отново и отново МРРБ и МОСВ (и всички останали от шайката) ще ни обясняват, че сме кьорави. Няма дюни, няма закони. Има - плячкосване. Елементарни разбойници, без всякаква фантазия: каквото виждаме - гепваме. Ако този номер мине, ще плячкосат всичко. И до вас, уважаеми - до вашите фирми, вашите домове, вашите каузи, вашите любими места, вашата гора, вашия въздух и вашата вода - ще стигнат. Това е само началото. Ако не бъдат спрени сега - гответе се. И въжето няма да го дават по линия на профсъюза. Ще си носите от вкъщи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!