Според съда: „Корал“ не се нуждае от екооценка

Юлиан Христов 15 април 2015 в 13:17 5413 4

Според съда: „Корал“ не се нуждае от ОВОССпоред съда: „Корал“ не се нуждае от екооценка

За строежа на вилното селище на плажа "Корал" не е нужно издаването на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). 

Това е заключението на Административния съд в Бургас, който един ден преди новата 2013 година - на 30 декември, излиза с решение, с което оставя в сила разрешителното за строеж на "Корал". Първоначално то е отменено от строителната инспекция в Бургас. Единият от мотивите е свързан имено с ОВОС - според заключенията на към датата на издаване на разрешителното, издадената през 2004 г. ОВОС е загубила правното си действие, но въпреки това инвестиционният проект е одобрен това главния архитект на община Царево.

Съдът обаче се съгласява с аргументите на инвеститорите, които обжалват заповедта на строителния контрол. Съдия Станимир Христов е записал в решението си, че "по същество при издаване на Разрешение за строеж... не е необходимо наличието на решение по ОВОС". Причината е в това, че според закона трайно урбанизирани територии не се нуждаят от екооценка. 

Това като цяло обаче влиза в противоречие с факта, че на инвеститора все пак е издадена ОВОС през 2004 година. 

"Това, че ОВОС не е задължителен не означава, че не подлежи на преценка за необходимостта от изготвянето на ОВОС. Използването на документ от 2004 година е несериозно, защото тези документи имат давност", коментира пред OFFNews Тома Белев

Според него дюните, върху които е излят бетонът, не са отбелязани в кадастралната карта. Късно снощи от регионалното министерство са публикували картата на "Корал" и мястото на строежа. Мястото, на което трябва да бъдат построени бунгалата, не е обозначено като дюна. В същото време на картата е отбелязано, къде може да има разположени шатри и каравани, но не е посочен например бъдещият басейн, коментира природозащитникът. 

Официалната позиция на екоминистерството е, че има констатирани нарушения на законодателството. 

Преценката, която направихме досега показва, че има нарушения на екологичното законодателство при разрешаването на това инвестиционно намерение и те са свързани със закона за биологичното разнообразие. Случаят при нас е започнал още от 2004 година, когато е била проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда. Това нарушение, което е валидно към момента, е неспазване на оценките за установяване на въздействието върху защитени зони. Такъв случай може да приключи много бързо, ако инвеститорът покаже бърза и достоверна информация. И да бъде разрешен след много дълго време, ако информацията не е достатъчна или недостоверна. В момента тече проверка за това кой е бил представител в РИОСВ и какви са били аргументите му. Уверявам ви, че след като бъдат установени аргументите, ще бъде понесена и съответната отговорност, коментира тази сутрин пред БНР заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.

По информация на OFFNews през 2012 година строителните разрешения на инвеститора са подновени, но процедурата не е минала през регионалната екоинспекция и не е ясно дали има действаща ОВОС. За разлика от 2004 г., когато е издадена първата ОВОС, през 2012 г., като член на ЕС, страната ни трябва да спази изискванията за оценка за съвместимост към защитените територии и НАТУРА 2000. За това и ОВОС трябва да се изготви по тези правила, което обаче не е направено. 

Това се потвърждава и от думите на Бойко Малинов, според когото, издаденото през 2004 г. решение по ОВОС за територията на частния имот, е изтекло към момента на издаването на разрешението за строеж. Инвестиционното намерение на извършващата строежа фирма е неприложимо, тъй като решението по ОВОС не касае строителство в урбанизирана територия. Тя не е направила оценка за съвместимост в съответствие с разпоредбите на Закона за защитените територии.

Според министертвото обаче строителството не е извършено върху дюни. От своя страна от екоорганизацията "Да запазим Корал", смятат да инициират процедура по узаконяване на местата на строеж като дюни.

Пред OFFNews от РДНСК-Бургас отказаха да коментират и да потвърдят дали към момента на издаване на разрешителното за строеж е имало действаща ОВОС. По наша информация, настоящият директор на строителната инспекция в Бургас Ваня Радева, е работила по изготвянето на оспорената в съда заповед. На наше запитване тя ни препрати към пресцентъра на ДНСК, откъдето обещаха да отговорят на поставените въпроси. 

От 2013 г. гражданското сдружение „Да запазим Корал“ настоява Министерството на околната среда и водите да ревизира някогашното си решение и да обяви наново местността за защитена територия. Въпреки изготвените досега два биологични доклада, доказващи наличието на кокичетата в местността, отговор от министерството все още няма.

Това беше и причина евродепутатът Светослав Малинов да отправи питане до Европейската комисия. В резултат стартира разследване за застрояването на "Корал", което обаче към момента не е приключило. 

Плановете за застрояване на все още дивия черноморски плаж до царевското с. Лозенец са отпреди 10 години, когато община Царево е приватизирала няколко съседни парцела с обща площ 130 декара. За да не се препятства строителството, тогава със съдействието на министерството на околната среда е била заличена близката защитена местност „Блатно кокиче“, макар че редица свидетелства (последните от 2012 г.) сочат, че стотици екземпляри от защитеното растение обитават блатата около плажа. Става дума за същите редки кокичета, заради които през 2012 г. премиерът Бойко Борисов впрегна двама министри да ги вадят и пресаждат от трасето на магистрала „Тракия“.

Министър Лиляна Павлова съобщи, че екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще направят ново заснемане, за да установят има ли навлизане на територията на плажа от страна на инвеститора.

"Ще бъдат предприети действия за намаляване на площта на частните имоти, собственост на „Ибердрола“, „Прайм пропъртис“ и „Корал резидънс“, които граничат с плаж „Корал“ заради навявания на пясъка в тях", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови