Депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента върху промените в Изборния кодекс

Дори в отсъствието на БСП дебатите продължиха над 2 часа и предложиха редица цветущи реплики

OFFNews Последна промяна на 06 март 2019 в 12:05 1781 1

Единодушно със 154 гласа "за" депутатите отхвърлиха президентското вето върху Изборния кодекс. Въпреки че опозицията отново отсъстваше от Народното събрание, дебатите продължиха над 2 часа, в които всяка една от партиите изрази съображенията си за ветото и Изборния кодекс.

Главният проблем с последните поправки в Изборния кодекс беше нереалното покачване на прага за преференциален вот, който де факто го обезсмисли. Те също подминаха изтичането на мандата на състава на сегашната ЦИК и постановиха, че решенията в секционните комисии ще се взимат с обикновено мнозинство вместо от 2/3 от членовете им, както е в момента. Според промените също не всички решения на ЦИК ще могат да бъдат обжалвани пред Висшия Административен съд. Беше ограничено и кои решения на ЦИК да могат да бъдат предмет на съдебно обжалване, както и беше отложено въвеждането на машинното гласуване.

В следствие на промените от БСП заявиха, че прекъсват парламентарната си работа, докато не бъдат отменени. След острата реакция от страна на опозицията и обществото, от ГЕРБ склониха да бъде сменен съставът на сегашната ЦИК и внесоха законопроект, който предвижда връщането на предишния праг на преференциите. Въпреки това, президентът Радев наложи вето върху промените на 25 февруари. След това стана ясно, че от управляващото мнозинство ще отхвърлят ветото по ред съображения, но ще придвижат своя законопроект за връщане на прага на преференциите.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков очаквано се обяви против президентското вето и машинното гласуване, от което, твой твърди, е "обладан" президентът Радев. 

"Всеки в живота и политиката може да бъде обладан от нещо. Аз съм обладан от Орбан мания 31 години. Той е обладан от машинно гласуване. Дори на Нова година, когато хората се чукаха с чаши и се целуваха, той ни занимаваше с машинно гласуване. Да не би да е избран с машинно гласуване? Не. Тогава да хвърля кърпата и да правим нови президентски избори", заяви Марков.

Депутатът от ГЕРБ още се обяви в подкрепа на мажоритарните избори и поздрави партия "Воля" за тяхната политическа позиция по въпроса.

"Браво, името ви "Воля" отива на волята, която проявихте. Първо, да подкрепите правителството на ГЕРБ, без да участвате в него, защото това е гласът на народа и втория път - мажоритарния вот, защото това е гласът на народа. Шапка ви свалям, "Воля", много сте симпатични и сте една от най-интелигентните групи, които съм виждал в историята на нова България", каза Марков.

От ВМРО отново повториха, че отхвърлят президентското вето, само защото ГЕРБ обещават да върнат преференциалния вот. Техните партньори от "Обединени патриоти" в лицето на НФСБ обаче изразиха сходно мнение с ДПС, че всъщност преференциите не подпомагат демокрацията, а водят до проблеми в нея.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов "преференцията работи да се напълни парламентът със силикони, ботокси, ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от градове и села", докато от ДПС смятат, че е начин да се укрепи "една дясна коалиция", за да се яви заедно на изборите. 

Позициите на двете партии обаче се противопоставиха по въпроса за машинното гласуване. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ ограничаването на машинното гласуване лишавало българите в чужбина от правото им да гласуват, но според председателят на НФСБ Валери Симеонов от ДПС всъщност търсят начин да контролират "не особено интелигентния си електорат" като ги излъжат, че в машините има камери, които да следят как гласуват.

Валери Симеонов размени и няколко хапливи реплики с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който заяви, че Симеонов бил обидил "всички български мъже", като се е изказал срещу ма(Ъ?!)жоритарния вот и преференциалното гласуване.

Симеонов отвърна, че не е имал предвид него, тъй като той не бил "критерий за политическа мъжественост", след което двамата си размениха определения като "политически проститутки". На края на двучасовия продуктивен дебат, в крайна сметка депутатите единодушно отхвърлиха президентското вето със 154 гласа "за". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3436

1

zuljin

06.03 2019 в 13:11

Мафията се окопава, а три милиона провинциала имат по-важна цел - да бъдат признати за "столичани".

Тъжно звучи, но за такъв народ няма как да има светло бъдеще :(