Изборен кодекс на ремонт: депутатите, отнели посред нощ преференциите, денем ще поправят гафа

OFFNews 20 февруари 2019 в 08:48 3113 1

Депутатите от правната комисия, които посред нощ лишиха българските граждани от правото да гласуват преференциално, денем ще опитат да заличат гафа и да потушат напрежението: днес те ще преправят Изборния кодекс.

Скандалното предложение за преференциите - на ДПС - беше прието с помощта на гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля". БСП гласуваха "против". Състава на комисията, която обезсмисли правото на хората да гласуват за точно определен кандидат, като вдигнаха нереално високо летвата за пренареждане на листите, вижте ТУК.

Решението на комисията бе потвърдено - също нощем - в пленарна зала по волята на ДПС, ГЕРБ и НФСБ. Явно обезпокоен от надигналото се недоволство и започналите граждански протести, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов опита да избяга от отговорност, като я прехвърли на Цветан Цветанов и парламентарната група на партията си. Хората около него на властови позиции (Цветанов, Владислав Горанов и Томислав Дончев) дадоха объркващи, противоречащи си обяснения, а посред нелепата ситуация Цветанов реши да обещае вдигане на заплатите на чиновниците с 10% догодина.

Днес правната комисия се събира, за да върне стария праг на преференцията и да утвърди процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, защото освен гафа с преференциите тя направи и друг - необяснимо подмина въпроса с изтичащия мандат на сегашната ЦИК. Казано по-просто: имаше риск изборите за Европейски парламент, че и местните наесен да се проведат от комисия с изтекъл мандат, т.е. на ръба на закона или направо отвъд него.

С внесения от председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група депутати законопроект за Изборния кодекс се връщат условията за валидност на преференцията, при които кандидат може да измести водача в листата при минимум 5% от гласовете на избори за Европейски парламент и 7% - за парламентарни и местни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

1

kokoten

20.02 2019 в 09:47

...какъв гаф бе,журналя....това си беше целенасочено действие,ама Мутрата се уплаши и даде заден ход(както обикновено)....Мутренска държава...к'вот каже Баце-това става,ебем ти Парламент,ебем ти демокрация....