Демерджиев не казва кои са полицаите, обсъждали с бившия си колега пребитата украинка в София

Рени Петрова 30 януари 2023 в 15:49 4408 2

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Министерството на вътрешните работи крие имената на полицаите, които "се потупвали по рамото и взаимно се наричали "колега" с мъжа, пребил и изхвърлил гола на стълбище 40-годишна украинка в столичния квартал "Хаджи Димитър". 

На 11 януари се появи информация за барикадирал се мъж, с когото работят полицаи и психолози - преговарят, за да излезе. Споменаваше се за пострадала жена, която е изведена от жилището. Съседи, станали свидетели на бруталния случай, разказаха пред OFFNews, че е "била гола и боса, обезобразена, изхвърлена в безпомощно състояние на площадката пред асансьора". 

Според тях тя е поне втората жертва на мъжа - 47-годишният Орлин Гигов. Той е бивш шофьор в МВР болница. Пет часа изпратените полицаи се суетели дали да влизат в апартамента, или да преговарят. Първоначално Гигов не давал признаци, че е в апартамента, след около 5 часа започнал да преговаря.

Когато излязъл, имал "резка" на ухото. Твърдял, че украинката го е нападнала и той действал при самоотбрана.

Последните три часа от "акцията" минали в шеги и закачки, разказаха свидетели. Гигов и полицаите се потупвали по рамото и се наричали един друг "колега". Обяснявал им, че украинката е "от друго стадо", а те са колеги, и полицаите одобрително хихикали. Казал още, че от три дни я бие и "у тъпия вход няма никой, дето да му каже копче".

За това, че три дни бие украинката и че "акцията" е продължила часове наред, потвърди косвено прокуратурата. Оттам съобщиха, че побоят е започнал от късната вечер на 8 срещу 9 януари и е продължил до около 21 часа на 10 януари. Гигов е удрял жертвата си множество пъти с ръце и крака в главата и тялото и така ѝ е причинил лека телесна повреда. 

Мъжът беше задържан едва на следващия ден - около 13:30 ч. на 11 януари, а държавното обвинение съобщи за това с още един ден закъснение - на 12 януари, след запитване от OFFNews. Бруталният случай не намери място в информационните бюлетини на МВР. И в двата бюлетина на МВР информация за побоя нямаше - и в този за областта, и в обобщения за цялата страна.

Два дни след случая 12 народни представители попитаха вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев "извършена ли е проверка по случая, известни ли са имената на полицаите, присъствали на инцидента и как се извършва контрол върху действията на служителите на министерството, когато се отзовават на реални ситуации на домашно насилие".

Десет дни след побоя министърът отговоря на депутатите с подробности, някои от които неоповестени досега нито от МВР, нито от прокуратурата, но за това кои са полицаите и техните имена - нито дума. 

Става ясно, че сигнал е подаден на 11 януари около 11:20 ч. за пребита украинка, която живее под наем в блока. Изпратен е автопатрул от 5 РУ - двама старши полицаи от "Опазване на обществения ред", дежурна част от разследващ полицай и оперативен работник, експерт и двама постови служители - общо 7 души. Впоследствие на насочени екипи от СДВР, от Института по психология към МВР, екип от пожарната, екип на Спешна помощ, двама оперативни работници, началник група на "Охрана на обществения ред", както и началникът на 5 РУ.

Не става ясно точно колко са били служителите, но са били около 15 души. 

Задържаният е криминално проявен - за нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие през 2021 г., кражба през 2022 г.  и шофиране след употреба на наркотици пак през 2022 г. Двамата с украинката са живеели на семейни начала. 

При задържането му е използвана физическа сила след отказ да изпълнява полицейските разпореждания, пише в отговор министърът и потвърждава, че Орлин Гигов е заявил, че е бивш служител в Медицинския институт на МВР - работел като шофьор. 

Направени са снимки на място, а на пострадалата украинка е направен обстоен преглед в Пирогов, след който е придружена до 5 РУ и е разпитана. Побойникът е задържан под стража. 

Демерджиев допълва, че има методически указания, по които се водят полицаите, реагирали на сигнал за домашно насилие, като се изисква да се напише докладна, която се проверява. Никъде в отговора на вицепремиера не се посочва извършена ли е проверка на докладната, ако има такава, какво е показала тя, констатирани ли са несъответствия в действията на полицаите, реагирали на сигнала, кои са те и разпитани ли са.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

30.01 2023 в 16:12

Колко жалък нещастник трябва да си за да го направиш това? Толкова, колкото за да дерайлираш нарочно промени в закона за домашно насилие в последния ден на парламента с простотии за джендъри и трети полове и глупости...

4738

1

Того

30.01 2023 в 15:59

Скапаняк!