12 депутати питат Демерджиев за пребитата и изхвърлена жена в София

OFFNews 12 януари 2023 в 16:52 5251 4

Кремена Кунева, Деница Симеонова, Явор Божанков и Владислав Панев

Снимка Facebook/Кремена Кунева

Кремена Кунева, Деница Симеонова, Явор Божанков и Владислав Панев

11 народни представители от "Демократична България", "Продължаваме промяната" и независимият депутат Явор Божанков питат служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за случая с пребитата и изхвърлена гола украинка в столичния квартал "Хаджи Димитър" в сряда. 

Депутатът от "Демократична България" Кремена Кунева съобщи във Фейсбук, че заедно с Владислав Панев, Димитър Найденов, Елисавета Белобрадова, Деница Симеонова, Михал Камбарев, Йорданка Костадинова, Цветелина Симеонова-Заркин, Венцислава Любенова, Снежана Апостолова, Йордан Иванов и Явор Божанков са задали въпроси на министъра и очакват отговори от него. 

"Очакваме министърът на вътрешните работи да ни отговори извършена ли е проверка по случая от кв. “Хаджи Димитър”, известни ли са имената на полицаите, присъствали на инцидента и как се извършва контрол върху действията на служителите на министерството, когато се отзовават на реални ситуации на домашно насилие", написа Кунева. 

Случаят е от вчера, когато се появи информация, че мъж се е барикадирал в столичния квартал "Хаджи Димитър" и полицаи и психолози преговарят с него. Часове по-късно съседи разказаха, че жена е изхвърлена гола, боса и пребита на стълбището. 

"Беше гола, боса. Обезобразена до неузнаваемост. Изхвърлена в насипно състояние на площадката пред асансьора. Нямаше сили да говори, не й се разбираше нищо", казаха живеещи в блок 117. Повече от 24 часа официална информация от Министерството на вътрешните работи няма, а насилникът - Орлин Гигов, е бивш служител в системата на МВР.

"Инцидентът с изхвърлената на стълбите пребита жена получи очакван за мен широк отзвук. Иска ми се да вярвам, че се дължи на изострената чувствителност на обществото ни към несправедливостта и безнаказаното насилие, независимо кой, кога и към кого го упражнява", допълва Кунева.

По думите й голяма част от възмущението на хората е породено и от описаното "неуместно, меко казано, и абсолютно непрофесионално поведение на служителите на МВР, които приятелски и колегиално са се отнесли към насилника, практически съгласявайки се с него, че жертвата му е “от друго стадо, а с вас сме колеги”. Т.е. тя си го заслужава, а вие ще ме покриете, нали?".

Тя допълва, че е важно освен необходимите промени в Закона за защита от домашното насилие, в самата институция МВР да бъдат извършени нужните промени и обучения, за да получават жертвите адекватно на ситуацията отношение и да бъдат предотвратени случаите на повтарящо се насилие, каквито се оказват повечето от завършилите фатално или с тежки физически и психически травми.

Междувременно Елисавета Белобрадова съобщи, че до тази сутрин е била уверена от органите на МВР, че извършителят е задържан и все още в ареста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1033

4

shkumbata

12.01 2023 в 18:22

Има още две дела тоя Гигов

210

3

Merc

12.01 2023 в 17:42

Най важвото е , че милиционерите трябва да бъдат натирени от системата веднага.
Чистката в МВР трябва да е повсеместна , масова и незабавна.
Като начало ВСИЧКИ служители трябва да минат три теста :
- Тест за интелигентност
- Тест за физическа и психическа подготовка и издръжливост
- Тест за лоялност .- ПОЛИГРАФ.
Който не го издържи - АУТ !!!

9015

2

Vasil Kunchev

12.01 2023 в 17:33

Явно за Вас е. Мен лично повече ме интересува как ще бъде наказан този урод, ако изобщо бъде наказан. Също, добра идея е да бъде изложен на показ с актуална снимка, освен имената му, за да може всеки да го разпознае на улицата. Макар че ако имаше някаква справедливост в продънената ни държава, би следвало да полежи доста дълго в затвора.