Дебатът за Изборния кодекс: 'Заклахте преференциалния вот', 'това е произвол на една шайка'

Парламентът удължи заседанието си до приемане на текстовете, правната комисия заседава извънредно

OFFNews 14 февруари 2019 в 09:56 4903 2

Два опита за събирани на кворум бяха нужни, за да се даде началото на днешното пленарно заседание на парламента. Депутатите започнаха деня с второ четене на промените в Изборния кодекс, които срещат силни критики и за които правната комисия заседава до след полунощ в четвъртък срещу петък. 

Приетите късно снощи в комисията премени на практика правят преференциалния вот безсмислен, тъй като вдигат много високо прага за получени гласове. Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля", а БСП гласуваха "против". Одобрено бе да останат номерата на партиите в бюлетините - нещо, на което държеше ДПС. А с гласовете на ГЕРБ и "Воля" падна дългогодишната забрана за публикуване на прогнозни резултати в деня на размисъл и по време на вота.

Днес в пленарната зала депутатът от левицата Крум Зарков остро възрази на промените. По думите му днес народните представители нямат представа какво гласуват, защото заседанието на правната комисия е продължило до късно снощи и колегите им извън комисията не са имали време да се запознаят с поправките.

"Предлага ни се Изборен кодекс на тъмно, случилото се снощи минава извън всякакви граници", каза Зарков. "Още тази вечер вие ще отидете по телевизии и медии, за да разказвате за решения, които днес в този момент не знаете и няма как да знаете. Този парламент има 8% рейтинг, единственото учудващо е, че все още има 8%, които вярват“, допълни той. 

"Заседанието на Правна комисия продължи до 00.16 ч., двама от шестима от членовете от БСП останаха докрай, но за съжаление очевидно неработоспособни", отвърна по време на дебата в залата председателят на правната комисия Данаил Кирилов, ГЕРБ.

„Ритуално, г-н Кирилов, заклахте преференциалния вот по предложението на ДПС. С вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден Патриотите нямат право да носят това име, защото или си патриот или си с българския народ или си предател и си против него", заяви Явор Божанков от БСП.

"Няма да оставим българското общество на историята и на произвола на една шайка, а ще произнесем тази присъда, която българите съвсем скоро ще изрекат срещу вас“, допълни Божанков.

Репликата засегна Вежди Рашидов, който отговори: "В този парламент децата „шайка“ не може да ми викат на тези години. (...) Не съм живял 68 години едно младо дете, което още не е било още във войската, да ми вика шайка на мене. Това не е митинг. Нито един човек, който е дошъл тук, не заслужава такава обида. Откъде накъде седя и ви гледам вчерашно момченце ще ми вика шайка. Това да не ти е комсомолска организация." 

Залата отхвърли предложението на ДПС да отпадне ограничението за броя на избирателните секции извън страната. ДПС предлагаше по преценка на дипломатическите и консулските представителства в чужбина да бъдат образувани избирателни секции извън представителствата, когато не по-малко от 40 избиратели са подали заявление за гласуване. При избори за Европейски парламент предложението важи само за секции в страни-членки на ЕС.

Дебатът бе прекъснат за извънредно заседание на правната комисия, а депутатите в това време излязоха в 30-минутна почивка. На комисията бе предложено машинното гласуване да замени хартиените бюлетини след местния вот през есента на 2019, а дотогава - на европейските и местните избори тази година - да бъдат значително увеличени секциите с машини за гласуване.

След подновяването на заседанието малко след 13 ч, залата отхвърли предложението на Дора Янкова (БСП) точките по изборното законодателство да бъдат гласувани в друг ден, след като депутатите се запознаят с новия доклад на правната комисия. Вместо това бе прието друго предложение - за удължаване на заседанието до приемане на всички текстове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

14.02 2019 в 12:04

Е, по-голямо хакване на изборите от това накъде? Какво може да направи КГБ сравнено с обединените усилия на БКП (ГЕРБ) и Д(П)С?
Какво ще повлияе на изборите хакване на сайт, който никой не гледа?

14469

1

случайно прочетох

14.02 2019 в 11:25

Че БСП2 са шайка, спор няма, а Веждито какво прави в НС идея нямам!