Протест посреща днес депутатите, обезсмислили преференциалното гласуване на избори

OFFNews 14 февруари 2019 в 07:49 3744 1

Протест пред Народното събрание ще посреща тази сутрин пристигащите на работа депутати след вчерашното решение на правната комисия, обезсмислила преференциалното гласуване за кандидати за депутати, евродепутати и общински съветници. Това бе извършено по предложение на ДПС, с подкрепата на ГЕРБ, т. нар. Патриоти и "Воля". БСП гласуваха "против".

Промените в Изборния кодекс на практика унищожават преференцията, с която хората можеха да гласуват за предпочитания от тях кандидат, дори да е последен в листата, и не бяха длъжни да подкрепят първенеца и партиен любимец. Според приетите текстове кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 000 гласа.

Днес заличаването на възможността за истински избор ще бъде гласувано в пленарната зала от всички депутати.

"Призоваваме всеки, който не желае правото му да гласува за предпочитан от него политически представител да бъде заличено, да протестира. ГЕРБ се съюзи открито с ДПС срещу свободния избор на гражданите, а т. нар. патриоти са обикновени фигуранти в заговора срещу избирателите. Трябва да ги спрем! Да излезем и да защитим възможността да избираме най-достойните кандидати", се казва в призива за протеста в страницата му във Фейсбук.

Той започва сутринта, от 9 ч.

"Нека посрещнем депутатите подобаващо. Елате, преди да отидете на работа. Минете и в обедната си почивка. Само с натиск можем да защитим правото си да посочваме предпочитания от нас кандидат в бюлетината и да запазим мажоритарния елемент в изборите", призовават инициаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови