Правната комисия: Машинното гласуване да замени бюлетините след местния вот (обновена)

OFFNews 14 февруари 2019 в 13:20 3279 1

Данаил Кирилов

Правна комисия в парламента реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през есента на 2019 г., предаде агенция „Фокус“.

Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Правната комисия се събра на извънредно заседание днес наобед, след като бе прекъснато редовното пленарно заседание по второто четене на промените в Изборния кодекс.

В почивката депутатите от комисията се събраха в една от залите в НС, за да дебатират възникнали в хода на дебата въпроси, като преди това председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви, че лично ще предложи разширяване на машинното гласуване.

Предложеният текст от комисията предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции. Изключения ще правят специализираните избирателни секции - тези в чужбина с под 300 избиратели, на кораби, в затвори и места за задържане и подвижните избирателни секции. Съгласно приетия от Правна комисия текст ЦИК ще определя броя и номерата на избирателните секции, в които се произвежда машинно гласуване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите.

До 31 март 2020 г. ЦИК трябва да приеме пътна карта за експерименталното дистанционно електронно гласуване.

Представителите на "БСП за България" напуснаха заседанието на комисията.

След възстановяването на заседанието депутатът от левицата Дора Янкова предложи пленарното заседание в частта за Изборния кодекс да бъде прекратено, за да може членовете на правната комисията на спокойствие, след изтощителните два работни дни, да напишат доклад за днешното си заседание и останалите народни представители да се запознаят с тях. Предложението бе подложено на гласуване и отхвърлено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5705

1

г-н Никой

17.03 2019 в 12:45

Предложение: За да се избегне злоупотребата с пръстовите отпечатъци при гласуване и при последващото им използване в други документи за лична идентификация,предлагам при гласуване да се използва отпечатъка на пръст,различен от този ,за идентификация в личните документи! ТОЕСТ-ЕДИН ПРЪСТ ЗА ГЛАСУВАНЕТО И ВТОРИ,ЗА ДОКУМЕНТИТЕ!Като бонус-с пръстовия отпечатък за документите,може да се съпостави/при нужда/ с този,за изборите,за да се установи,дали става въпрос за едно и също лице! Приказките за тотален контрол не важат,когато методите и начините за удостоверяване на една личност,се използват за проверка на законността!