Правната комисия обезсмисли преференциите, разреши резултатите от проучвания в изборния ден

OFFNews 14 февруари 2019 в 00:02 3640 0

Правната комисия обезсмисли преференциите на изборите за депутати, евродепутати и общински съветници.

Промяната в Изборния кодекс беше приета окончателно от правната комисия в парламента, която заседава вече девети час. 

Според приетите текстове кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 000 гласа. 

Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля", а БСП гласуваха "против".

Депутатите одобриха и предложението на ДПС номерата на партиите в бюлетините да останат. Партиите обаче ще са с номера от 1 до 100, а кандидатите ще започват от 101, за да се избегне феномена "15/15", при който избирателите гласуват с преференция за кандидата, който е под същия номер като този на партията.

Депутатите приеха и предложението да отпадне забраната за публикуване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в деня на изборите. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ и "Воля".

Предложението на "Воля" да има камери за видеонаблюдение в изборните секции не беше прието.

Комисията отхвърли и предложенията на ДПС да отпадне "изискването за уседналост" на местните избори, ограничението за разкриване на максимум 35 изборни секции в страни извън ЕС, както и забраната за предизборна агитация на език, различен от българския.

Беше приета и промяната, според която ако Върховният административен съд отмени решение на ЦИК, Комисията е задължена да вземе ново решение, но с гласовете на половината плюс един от членовете ѝ, а не с мнозинство от 2/3.

Същото ще важи и за обжалвани решения на районните избирателни комисии. Промяната беше обяснена от председателя на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ с това, че досегашното изискване спъвало работата на ЦИК.

Очаква се промените в Изборния кодекс да се гласуват утре в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови