ДАНС: Терористичната опасност за България е висока

Чужди служби правили опити за намеса във вътрешните работи, отчита доклад на контраразузнаването

Юлиан Христов 15 юли 2016 в 15:28 13314 2

ДАНС: Терористичната опасност за България е висока

Снимка БГНЕС, архив

В деня на един от най-кървавите терористични атентати в Европа българското контраразузнаване оповести годишния си доклад, в който се казва, че в България има висока опасност от терористичен атентат. Въпреки че нямало придобита достоверна информация за планирани и подготвени терористични актове на територията на страната, от ДАНС смятат, че има процеси, които определят висока терористична опасност. 

Такъв процес бил например преминаването на чуждестранни бойци, които пътуват от и към зоните на конфликт и придобиват боен опит на терен. От ДАНС посочват като заплаха и радикализацията на определени общности на територията на Западните Балкани:

Рискови регионални фактори в контекста на тероризма са засилената терористична активност в Турция и радикализацията на сегменти от етнорелигиозни общности в Западните Балкани. Постоянно действащи фактори за радикализирането са трайните социално-икономически проблеми и неефективните интеграционни модели.

От ДАНС отчитат, че нарастващата заплаха от атентати в европейски мащаб е свързана с активността на "терористични формирования" като „Ислямска държава” и „Ал Кайда” и безпрецедентната до момента пропаганда чрез социалните мрежи. 

Въпреки че няма данни страната ни да е пряка мишена за терористите, от ДАНС посочват България остава основна логистична база за чуждестранни бойци: 

Актуална остава оценката за възможност за планиране на терористичен акт в България или за ползване на територията на страната като логистична база за подготовка на терористични посегателства срещу чужди интереси.

В доклада на контраразузнаването се посочва, че е работено по сигнал за "изграждане на логистични клетки" и за недопускането на "установяване на симпатизанти и членове на терористични организации на територията на България". През 2015 г. са експулирани или е наложена забрана за влизане на 29 души, съпричастни към дейността на терористични организации. Проведена е и антитерористична операция, при която са задържани 6 души от групата на радикален религиозен лидер. За двама души, пребиваващи в Германия, са издадени европейски заповеди за арест.

От ДАНС отчитат значителен поток на транзитно преминаващи през територията на страната ни от Близкия изток и Афганистан към Западна Европа. Големият брой мигранти, желаещи бързо придвижване до избраната европейска държава, представлява благоприятна среда за изграждането на мрежи от канали за незаконна миграция и свързаните с тяхната логистика престъпления, които създават значителни рискове за националната сигурност, се посочва в доклада. Според него миграцията се превръща в задълбочаващ се проблем, а инфилтрирането в миграционните потоци на лица, съпричастни към терористични структури, "засилва рисковете за сигурността в европейските държави". 

В доклада се посочва също, че нараства вероятността при атентати в чужди държави да бъдат увредени животът и здравето на български граждани. Отвличането срещу откуп или други условия остава основен инструмент на терористите, като съществува възможност обект на подобни посегателства да бъдат и български граждани в конфликтни региони. 

От ДАНС са категорични, че през 2015 г. няма категорично потвърдена информация за участие на български граждани в състава на екстремистки и терористични структури, опериращи на територията на държави, където се водят военни действия. 

В доклада се посочва съществуването на външни сили, които работят за дезинтеграцията по отношение на малцинствените групи. 

Има индикации, че зачестяват опитите (основно в интернет) за изграждане на конфронтационни нагласи, настроения и провокиране на действия на база различия в религия и раса. С по-висок интензитет продължават действията на външни и специфични вътрешни фактори за дезинтеграция на българското общество, което предопределя запазване на рисковете в социален план. Продължава тенденцията за използването на обособено живеещи малцинствени общности в схеми за „контролиран вот” при провеждането на избори, което ерозира демократичните процеси в страната.

През миналата година са регистрирани активности на чужди служби у нас. ДАНС е регистрирал отделни случаи на "реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси". Засилва се използването на неправителствени организации, като част от хибридния инструментариум за въздействие и влияние върху процесите в страната. 

ДАНС работили и по сигнали за корупция в изпълнителната и местната власт предимно при възлагането и изпълнението на обществени поръчки, както и незаконното усвояване на средства по европейски програми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

15.07 2016 в 15:43

"Продължава тенденцията за използването на обособено живеещи малцинствени общности в схеми за „контролиран вот” при провеждането на избори, което ерозира демократичните процеси в страната."
Ей , Цецо ако дойде на власт ш ви скъса ушите за тези доклади дето пишете ...