Ново нападение: над 80 убити в Деня на Бастилията във Франция (обновена)

OFFNews 15 юли 2016 в 01:31 57107 24

Снимка Eric Gaillard/Reuters

В Ница бяха разположени войници след атаката с камиона.

Най-малко 80 души са загинали във френския град Ница, след като късно вечерта камион се заби в тълпа, наблюдаваща фойерверките за Деня на Бастилията. Броят им расте постоянно.

По последна информация на Би Би Си от тази сутрин жертвите са 84, като сред тях има и много деца. Тежко ранените са близо 20. 

Местните власти смятат, че това е умишлено нападение, но не се знае дали то е свързано с предишните терористични атаки в страната, или не.

Шофьорът и неговият спътник са били убити от полицията. В Ница са пратени войскови части, за да пазят сигурността на гражданите. Според други източници шофьорът е бил убит, а неговият спътник е избягал. В кабината са намерени гранати и оръжия.

Камионът е бил пълен с гранати и оръжия.

Според свидетел, цитиран от "Ню Йорк Таймс", двамата мъже в камиона са слезли от него и са открили огън по хората, като се стреляли поне 50 пъти, преди униформените да ги убият.

Според кмета на града загиналите са десетки, но не се уточнява колко.

Камионът на нападателите. Снимка: АФП.

Стотици, ако не и хиляди души са побягнали от мястото на атаката.

Очевидец, цитиран от "Индепендънт", разказва, че камионът е профучал на два метра от него със скорост около 60-70 км/ч и се е забил в тълпата.

Жена разказва пред "Телеграф", че хората били наредени по дължина от близо 200 метра, а автомобилът е минал по цялото им протежение. Тя казва, че ранените биват откарвани с линейки или настрани, но мъртвите лежат навсякъде по улицата и тротоара.

Атаката стана по време на националния празник на Франция, както и часове, след като Франсоа Оланд обяви, че извънредното положение в страната ще бъде отменено на 26 юли. Той е бил на частно посещение в Авиньон, когато трагедията е станала, но е отпътувал за Париж, където да оглави съвета за спешни случаи.

Ранени при атаката. Снимка: "Индепендънт".

Ранени при атаката. Снимка: "Индепендънт".

"Поредна ужасяваща атака, този път в Ница, Франция. Много убити и ранени. Кога ще се научим? Само ще става по-лошо", коментира кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп.


Все още не е поета отговорност за нападението, нито властите го обявяват за терористично. Страници в интернет, подкрепящи "Ислямска държава", обаче тържествуват.

❗URGENT - Mouvement de panique sur la Promenade des Anglais à Nice, après qu'un camion a foncé sur la foule. pic.twitter.com/bgkKCmOIJQ


Ница се намира в една от най-югоизточните части на Франция, близо до границата с Италия. Той е едно от най-известните туристически места в страната, популярен със своя плаж.

Разположението на Ница на картата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12015

24

yoto92

15.07 2016 в 15:02

Тъжно наистина за жертвите и близките им, те не са виновни тези хора, но те главно понасят недъзите на европейската претолерантност и идиотщина. Сега знаем, какво ще стане, това което стана и предните пъти, Германия ще затвори временно границата си, всички лидери ще осъдят този акт на тероризъм, ще палят свещи, после от своя страна французите ще направят един поход срещу страха и за свободата, няколко мюсюлмани( които наистина може би са добри и съвестни хора) ще си завържат очите и ще прегръщат случайни хора, твърдящи, че исляма не е виновен, или пък и те ще осъждат остро поредният терористичен акт в сърцето на Европа. Ние читателите, преки и непреки свидетели на случилото се ще се възмущаваме по социалните мрежи и така, докато минат няколко дена и всичко отшуми. Притеснителното е, че това се случва за 3-ти път само във Франция, а да не говорим какво става в Ирак, Турция и близките страни, а реакцията навсякъде е една и съща, възмута , осъждане, съболезнования.

77927

23

El Commandante

15.07 2016 в 12:54

“His plan treats the protection of national borders as the objective and the refugees as an obstacle,” Soros, a naturalized American, said in the statement. “Our plan treats the protection of refugees as the objective and national borders as the obstacle.”

Напомням само...

77927

22

El Commandante

15.07 2016 в 12:24

Абе....загледайте се в снимките на камиона...ВСИЧКИ дупки от изстрели са или в средата или в лявата част-на пътника.
Пред шофьорското място няма нито една дупка...тва е странно...сякаш нарочно са го пропускали....хммм....

12884

21

Nimart

15.07 2016 в 12:12

От БПЦ мълчат...Червена ченгеджийница...

77927

20

El Commandante

15.07 2016 в 11:17

Аз харесвам тезата ти за евентуална реформация на исляма идваща отвътре.
По същия начин харесвам творбите на носителите на Хюго и Небюла...

77927

15

El Commandante

15.07 2016 в 10:08

Кофти времена за Франция.
След загубата с 0-1 срещу Португалия на финала на Еврото, вчера загубиха и от Ислямска държава с 84-1...