Приемат спешно закона за тероризма на принципа "да отрежем пръста, за да спасим ръката"

OFFNews 14 юли 2016 в 17:31 4077 5

Антитерористичният закон приет спешно на принципа

В рамките на два дни законът за противодействие на тероризма беше приет на първо четене от три парламентарни комисии без сериозни дебати. 

Някои от текстовете на закона, свързани с ограничаване на права, срещна сериозни критики от страна на правозащитните организации. В него е залегнала и възможността армията да участва активно в антитерористични акции, като военните ще разполагат с полицейски правомощия - те ще могат да арестуват заподозрени в тероризъм лица, както и да влизат в частни домове. Законът предвижда създаването от службите на фиктивни юридически лица и внедряването на агенти на ДАНС под прикритие за разбиване на схеми по финансирането на тероризъм. 

По време на дебатите в комисията по отбрана се наложи мнението, че законът е закъснял, приема се набързо. В същото време стана ясно, че е по-добре законът да ограничи някои права, отколкото да изложи на риск живота на населението. С тези уговорки текстовете бяха приети с мнозинство от 12 гласа "за" и трима въздържали се. 

Независимият депутат Велизар Енчев предупреди, че в бъдеще законът ще бъде причина за осъдителни присъди в съда в Страсбург. Според него даването на полицейски правомощия на военните е конституционен въпрос и той няма място в закона. Той критикува и текстовете, които ще дават право за прилагане на специални разузнавателни средства до три години без санкция от съда. На това зам. вътрешният министър Красимир Ципов възрази и го определи като "спекулация", защото разрешението за прилагане на СРС ще става само след разрешение от съда. По думите му полицейските правомощия на военните ще бъдат ограничени. Той даде пример със задържането, което ще става до идване на полицейските органи. 

Въпреки че изрази подкрепа към закона и гласува за приемането му на първо четене, председателят на комисията Михо Михов критикува идеята за включване на армията в антитерористични операции. Основната му критика е по отношение на подготовката на военните както и ангажираността им в други мисии, включително и зад граница. "До кога ще стигнат силите на Българската армия, да бъде използвана навсякъде и където се наложи? Дайте отново да видим товарят ли се Въоръжените сили, които и без това не достигат", каза той.

Шефът на Военна полиция Борислав Сертов коментира, че всъщност заети в операциите ще бъдат единствено силите на военните полица и вероятно на бригадата Специални сили.

Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев обясни, че законът трябва да бъде приет бързо. Визирайки атентата в Сарафово, той обясни, че законът вече е закъснял с 4 години. "Без коментар е въпросът: Живот или права?", каза той, допълвайки, че законът е "правилен" и не може да има колебания по приемането му.

"Няма как да мине без жертви при такова законодателство", каза депутатът от РБ Корман Исмаилов. По думите му е по-добре да се "отреже малкият пръст, за да спасим ръката".

Към критиките на закона се присъединиха от БСП. Атанас Зафиров каза, че законът е "тоталитарен" и "предполага диктатура". По думите му не може по "обосновано предположение" някой да бъде заподозрян в терористична дейност. От левицата гласуваха "въздържал се".

ДПС подкрепи законопроекта. Янко Янков каза, че между първо и второ четене са необходими сериозни промени. Той припомни, че ако има нарушени права, текстовете могат да бъдат атакувани включително и в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

4

Izalina

14.07 2016 в 21:19

Ако контраразузнаването разполагаше с достатъчно читави и съвестни, в общочовешкия смисъл на думата, кадри, тази дискусия и нормативна идиотщина щеше да бъде напълно излишна.
Сякаш оправиха останалите законови проблеми, че по спешност приемат точно този акт.
Не съм си правила труда да търся публикуван ли е проекто-законът, но ми се струва, че много скоро след обнародването му ще бъде бясно атакуван заради противоконституционни и прочее недостатъци.
Царе са да приемат недоносчета предваканционно, докато преките потенциално засегнати хора не са на точно критична и аналитична вълна.
Прозират и опасни бъдещи намерения на прилагащите го. Дано съм лош пророк.

10352

3

munchо

14.07 2016 в 21:02

Ако България беше залята от тероризъм и българските служби бяха професионалисти - разбирам, ама случаят не е такъв. Никаква нужда няма от този закон. Как щеше да помогне за Сарафово? Никак.
Българските служби са съставени от некадърници назначени по роднинска или партиина линия или по-лошо - от милиционери, които като чуят за права на гражданите се хващат за кобура. Голяма част са участвали във "възродителния процес" и всички до един са долни расисти, които мразят ромите и турците. Тези хора нямат абсолютно никакво уважение към демокрацията. За военните да не говорим - сбирщина злобни алкохолици. Да се дава на такива хора правото без НИКАКЪВ контрол и напълно произволно да ограничават правата на гражданите е абсолютно безумие и предателство към демокрацията в България.

12447

2

LDK

14.07 2016 в 20:15

Този принцип, който виждаме е всъщност "Ще отрежем ръката, за да я излекуваме".
Безумни тоталитарни принципи се приемат за някаква необходимост. Винаги, разбира се, с някаква причина. И в един момента като се огледаш, нямаш права. Виновен си по подразбиране. За всяко нещо трябва да имаш изрично разрешение, иначе си престъпник. Заеби :(

63994

1

Red or Dead

14.07 2016 в 18:26


Хахаха...“демокрация“, не това е точно....дерьмокрация(моля да се приеме с чувство за хумор)........тихомълком в тайни доби, много демократично, няма що, АЛООО, хора, абе вие и това ли ще....ПРОСПИТЕ......

Ако този “закон“ мине безпроблемно и безпрепятствено(както изглежда)......значи НАИСТИНА тук няма вече нито един читав човек......не искам да продължавам, защото ще напиша неща които ще са много нелицеприятни, а и твърде вероятно ще ми изтрият поста........за мен това означава точно завръщането на НАЙ-МРАЧНИТЕ ТОТАЛИТАРНИ практики, сиреч, МАФИЯТА която в момента ни “управлява“....вече ще има ЗАКОННО право да ви арестува и да ви разкатае фамилийката....на ВСЕКИ един от...НАС.....когато и както си пожелае...Закон за защита на ....“държавата“...хахахахааа

ЦВ.ЦВ.......четеш ли, четеш....знаем...и слушкаш...всичко...ушаците ти са се провесели като тиквени ластуни......алтруистино недин....

 
X

Подкастът на OFFNews