Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Армията ще участва при антитерористични операции

OFFNews 05 юли 2016 в 10:35 3339 7

Армията ще участва при антитерористични операции

Снимка БГНЕС, архив

Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщава bTV.

На заседанието във вторник беше обсъден проектът на закона за борба с тероризма, който ще бъде приет тази седмица и от кабинета.

Ненчев допълни, че ще издаде заповед армията да се подготвя за предстоящите си нови ангажименти.

Той потвърди още, че при криза ще може да се ограничават някои права на гражданите. Позицията му идва по повод текстове в закона, които предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от 3 месеца, както и да претърсват и изземват по време на операция.

Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви Ненчев, цитиран от "Фокус".

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира: „Има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

4

Стринка Минка

05.07 2016 в 11:58

Личи си натиска отвън.
Интересно как ще се проведе това обучение, запознаване със законите, практики и прочие..

20374

3

Стринка Минка

05.07 2016 в 11:57

Ли

29585

1

Izalina

05.07 2016 в 10:44

абе много страховито взеха да звучат действията и намеренията на МС напоследък ... симулират дейност или наистина се готвят?
 
X

Да помогнем на украинските деца!