БСП на 4-ти февруари: Този път властта е на хоризонта, не изчезва зад него

Юлиана Ончева 04 февруари 2017 в 07:26 7076 7

Преди 20 години на 4 февруари БСП преживя вътрешна революция - сдаде властта без кръв. Днес партията провежда революционен конгрес с вярата, че промените ще я отведат обратно до властта след предсрочните парламентарни избори. 

Героят на 4 февруари 1997 г. е вътрешният министър Николай Добрев, който, номиниран за премиер от БСП след краха на управлението на Жан Виденов, върна мандата за съставяне на правителство. Един от ярките герои на днешния ден е синът му Кирил Добрев. Член е на Изпълнителното бюро на партията, ври и кипи в идеите за радикални промени. 

Какво се случи преди 20 години

Николай Добрев взима едно от най-тежките решения в историята на вековната партия - отказва се от властта, за да спаси страната от гражданска война. Улиците са заляти от протестиращи хора, скандалите се трупат един след друг. На власт е правителството на Жан Виденов - в оставка. Добрев е вътрешен министър в кабинета, защото бившият Любомир Начев е изловен с манекенки в момент, в който в София са застреляни трима полицаи. По време на Виденовото управление българите вече са преживели фалита на банките, хиперинфлацията, зърнената книга, скок на цените на парното, убийството на Андрей Луканов... Държавата е фалирала, кризата е на всички нива.   

БСП прави извънреден конгрес на 21-23 декември 2006 г., на който Виденов подава оставка като премиер и лидер. Постът му на "Позитано" 20 заема Георги Първанов. Навръх Коледа се събира и 37-ото НС, за да приеме оставката на кабинета. В началото на януари Николай Добрев е номиниран за премиер, за да състави ново правителство на БСП. 

На 10 януари, президентът Желю Желев, чийто мандат изтича на 21 януари, отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство. Започва стачка в парламента, опозицията призовава към гражданско неподчинение, протестните шествия водят до обсада на НС, сблъсъци с полицията, десетки ранени. 

На 28 януари новият президент Петър Стоянов връчва на Добрев мандат за съставяне на правителство. След срещи с всички партии, експерти и синдикати, Добрев разбира, че не може да направи правителство. БСП заседава дни наред и упорито не иска да се предаде без бой - пленумът натиска Добрев да състави втори червен кабинет на всяка цена. 

Но - на 4 февруари Добрев и Първанов отиват при президента Петър Стоянов и връщат мандата. Той събира КСНС, където Добрев потвърждава решението си и се подписва декларация за национално съгласие между всички партии и споразумение за провеждане на предсрочни избори. На 12 февруари президентът Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски. Николай Добрев пък е подложен на другарски съд и нарочен за предател от много в БСП, искат и изключването му. Не става - Добрев остава член на БСП до края на живота си. 

Какво се очаква на конгреса днес и утре 

В БСП винаги подкрепят председателя си, който познава партията, го знае. Дали така ще и този път обаче - социалистите не са на сто процента сигурни. Определено на форума на левицата ще има недоволни със свои лобита. Най-вече срещу исканата от лидера Корнелия Нинова поправка в Устава - депутат до три мандата, после аут от листите на червените. Ако се съди по номинациите за депутати за предсрочния вот, които правят районните конференции, бунтари има и в София, и в страната. Споровете се вихрят и за това дали председателят на партията да се избира пряко, да има ли ограничение в мандатите му, как и от кого да може да се отзовава. Очакват се спорове и за предателите сред коалиционните партньори и промени в състава на БСП Лява България.

Поправка, която да позволи на лидерите на структури да бъдат и депутати - възприемана в партийните редици като "антиСтанишев", защото ограничението бе прието по времето, когато председателят на ПЕС бе само лидер на БСП, също не среща единодушно одобрение, меко казано.

БСП на 4-ти февруари - битката продължава, предатели с и без партиен билет не липсват, промяната предстои. Властта е на хоризонта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

04.02 2017 в 11:56

Ъхъ. Значи одобряваш само проевропейските, проамерикански, и протурски корумпирани партии? Поздравявам те, ти си истински демократ!
Макар че на това по наште земи му казват демокрастия.

12359

3

kibrito

04.02 2017 в 10:23

Няма кой да каже: "Благоденствието и успеха на България и българите са на хоризинта и този път ще ги достигнем!"
Само във властта им е окото на вечно гладната политипеска паплач.

29585

1

Izalina

04.02 2017 в 09:47

Забелязвам, че доскоро се ползваха понятия като "да спечели избори", "да поеме управлението" и т.н., а вече четем само власт, власт, властта ... страшни властелини сме си култивирали, нема спор.

А най-страховито и гнусничко ми звучи последния абзац.