Паргов: Разделяме се с предателите в БСП Лява България

Юлиана Ончева 31 януари 2017 в 07:30 14958 3

Г-н Паргов, като общински съветник много критикувате кмета на София Йорданка Фандъкова, ако Вие бяхте кмет, какво щяхте да промените?
Не я критикуваме много, а достатъчно в рамките на политиките, които провежда мнозинството. Прие се поредният бюджет на София, който няма да донесе нищо качествено и видимо на софиянци. Всяка година се инвестира все в централните градски части, наливаме пари, наливаме за ниско качество – примерът с напуканото „Цариградско шосе“. Ако ние имаме възможност да управляваме столицата, бихме инвестирали повече средства в един район с проблеми, за да покажем нагледно за една година какво може да се свърши и как може да изглежда този район от край до край. Наясно сме, че са необходими много пари, но отнякъде трябва да започнем. Бюджет „клъвни оттук, клъвни оттам“ не води до качествен резултат в цялостната картина – като усещане, че нещо се е случило и че парите са похарчени ефективно. Разбира се, има и достижения, признаваме на управляващите – това, с което ще се запомнят Борисов и Фандкова, е столичното метро, чакано от софиянци десетки години.

Сега обаче предстоят не местни, а парламентарни избори – има ли вариант общинският съвет да остане без Вас, защото ставате депутат?
Няма вариант да съм депутат от гледна точка на недопустимостта в устава на партията между партийна ръководна и публична длъжност, каквато е тази на народния представител. Така или иначе като председател на БСП София ще се включа активно в кампанията. Ако се прецени, може да водя и листа в София, което не означава, че ще отида в парламента. По-скоро ще продължа да правя това, което ми харесва, като лидер на най-голямата организация на БСП.

На предстоящия конгрес на БСП след дни ще се гласуват много промени в устава – ще мине ли поправка „Паргов“?
Конгресът може да реши всичко и не заради Гошо или Пешо, а заради съвсем друг принцип, който ще даде по-голяма сила на местните партийни организации. Чрез съвместяването на такива постове, ще се засили позицията на лидерите по места. Ако един партиен ръководител има инструменти за правене на политика, каквато възможност му дава народното представителство, това ще направи БСП по-силна, по-привлекателна, а и ще може конкретни неща да бъдат свършени. В противен случай само в партийната функция няма как да бъде привлекателен за избирателите си.

А на конгреса ще има ли предложение за такава промяна в устава?
Очаквам на конгреса да бъде предложена такава поправка. В софийската организация има доста мнения в тази посока, да не кажа единодушие, чувам, че подобни нагласи съществуват и в други структури, но конгресът ще реши. Едно е ясно – БСП продължава промяната, която започна миналата година с избора на Корнелия Нинова. Тя мина и през смяната в президентската институция с избора на Радев и Йотова и трябва да продължи със следващата стъпка – спечелване на предсрочните парламентарни избори. За да започне един по-различен модел на управление на държавата, различен от досегашния.

Тоест след изборите Вие ще сте депутат и председател на БСП София?
Възможно е, тъй като аз съм избран за председател миналата година за 4-годишен мандат. Не абдикирам, не бягам от отговорност, не търся спасение в парламента и пак повтарям – това, с което се занимавам в момента, ми харесва и е нещо, с което осмислям своето битие посредством комуникацията и работата с толкова много хора на различни равнища. 

След конгреса ще се промени ли и БСП Лява България, изобщо ще я има ли?
На този етап няма причини да сменяме името на коалицията БСП Лява България, но със сигурност ще има изменения на състава й, предвид рамката и формулата, които прие Националният съвет на БСП, свързани с определени критерии за подбор на коалиционни партньори. Може да се разделим с някои партньори и да добавим други. Които ще ни донесат допълнителна избирателна тежест и, разбира се, допълнителен интелектуален потенциал. За да се засили отборът, който ще се яви на предсрочните парламентарни избори под името БСП Лява България.

Кои са приетите критерии?
На първо място това е критерият за лоялност. Тъй като се нагледахме на доста предателства при едни или други избори, въпреки коалиционния формат, който дава преимущество и ползи на партньорите. За съжаление той не е спирачка за претенциите им на избори да играят в други формати, включително и срещу нас.
На второ място ще се отчете електоралната им тежест, индивидуалните им представяния, както и приносът им посредством предложените като кандидати личности, и приемането на програмата, която предлагаме и се обсъжда в момента.

В ляво какви възможности има за нови партньори?
Миналата година поставихме акцент върху патриотичното, който се видя и в кампанията на президента Румен Радев. Трябва да го продлжим и през предстоящите парламентарни избори, включително и чрез излъчването на такива личности. Разбира се, гражданските, военно-патриотичните организации, които ни помогнаха и бяха част от тази кампания, също могат да намерят място като коалиционни партньори под една или друга форма. Можем да помислим и за отделни партии, които сега имат представители в парламента. Например – Велизар Енчев не е за подценяване, както и кръговете около него. Той се опита да стартира проект, който бе наречен „Българската Сириза“, но не се разви у нас, защото условията бяха други.

Сред избирателите на БСП обаче се появи недоволство от служебното правителство на президента Радев, усещането, че не е наше. Това не е ли голям проблем за БСП преди избори?
Най-големият проблем на БСП винаги е била самата БСП. Но в партията винаги е имало дискусии, спорове, тежки полемики по едно или друго действие. По отношение на служебния кабинет – очакванията към него са основно две – организирането на честни, прозрачни и демократични избори и второто – да установи какво наследява от предишното правителство. Както вече се изрази служебният премиер проф. Огнян Герджиков – да поправи грешките, които са допускани.

Тоест – да подготви почвата за правителство на БСП?
БСП не присъства в това служебно правителство, не желаем да влизаме през задния вход в управлението.

И да носи отговорност за тежкия период, който все още предстои?
Това е най-тежкият период от годината, така е, предстои на нови, дори за политиката, фигури в този кабинет да докажат силните си експертни качества, заради които са били предпочетени от президента Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

31.01 2017 в 10:40

Има ли някой изненадан?
В всеки произволен момент, когато смяташ, че нещата не вървят, както ти се иска и не знаеш какво правиш започни търсенето на враг в собствените си редици!
Нищо ново не е научено. Нищо старо не е забравено.

12007

1

Хараламби

31.01 2017 в 09:53

Так держать, друзя! Требе да се бие врагО с партиен билет!