Борисов с извънредно обръщение по БНТ заради бежанците

Последна промяна на 24 септември 2015 в 20:19 12464 39

Премиерът Борисов реши да се възползва от правото си на обръщение към нацията по БНТ преди централната вечерна информационна емисия.

Точно в 20 ч. БНТ излъчи запис на изказването на министър-председателя на конференция на БЧК, посветено на бежанската криза.

Публикуваме пълния текст на изявлението на Борисов:

Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет и на ЕНП, тъй като фокусът е изцяло върху Италия и Гърция, дори в рамките на шегата, но то си беше истина, аз извадих картата на България и на региона и им казах – малко ще говорим за география. Защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от сухопътната граница на Гърция и Турция. И това, че ние в момента полагаме огромни усилия – командироваме полицаи от вътрешността на страната, жандармерия, гранични войски, армия – това не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което ние не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет. Това някак си се приема за даденост. И аз зададох реторично въпроса – трябва ли и в България да влязат 100 или 200 000 души бежанци, тогава да искаме извънреден съвет и тогава да поставяме въпроса България е ли гореща точка или не? Хубаво е, че всичко на Европейски съвет се протоколира и лесно може да се провери. И ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение, че турският премиер ме предупреждава, че той вече изнемогва и че тази бежанска вълна напира на границата на България?

Нещо повече – казах на колегите в Европейския съвет, че лошото време, което предстои, защото при нас застудява, идва зима… Тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, те панически ще се опитат да минат границата. Надявам се и на управляващи партии и опозиция да не се политизира, а да намерим най-правилното решение и това, което България трябва да направи в тази ситуация.

Преди да се стигне до думата “гореща точка”, има няколко предложения, които аз съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е – на територията на Сирия да се изградят зони за сигурност, на територията на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да си се върнат там. Многократно го подчертах. Това някак си се казва, че сега било трудно или почти невъзможно. Защо да е трудно и невъзможно? По-лесно ли е да се правят такива “горещи точки” на територията на самия Европейски съюз и да се харчат след това… Същите пари ще се похарчат и за лагерите в Ливан, и ако са в Италия и в Гърция в момента. Еднакви пари… Три пъти го поставих този въпрос.

За всички вече е ясно, че без да се въвлекат в тези преговори и да поемат отговорност партньорите ни от Съединените щати и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен. Преждеговорившият подчерта, че Русия се бори всячески да запази зоната си на влияние в Сирия, прави писти, прави съоръжения, праща техника и по никакъв начин не личи, че са се отказали от зоната си на влияние в Сирия. Ние трябва ли това да го премълчаваме, да не го виждаме, а да се чудим, както беше и с финансовата криза, между другото, която ни сполетя, не заради грешки на самата Европа…

Този проблем в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, промяна в демографския фактор и особено за държави – погранични, каквито сме ние – външна граница на ЕС, с по-слаби икономики, невъзможност дори да се справим.

До този момент, виждате, никъде няма в изказването ми “гореща точка”. Още повече за тези, които се опитват да го изваждат това като акцент, искам да им напомня – ние отдавна сме изградили тези центрове. “Гореща точка” е център, в който легалните, не преминаващи през зелената граница хора, минават на наше КПП. И ние не можем да ги отблъскваме. Те идват и влизат. Там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански център. Те и сега са там. Те и в момента са там. И ние всеки ден ги храним, поим, с цялата хуманност, която има българският народ.

Някак си не се чу никъде, а три пъти го повторих и дори помолих председателя на ЕК да ревизират решението си за наказателни процедури и санкции, особено срещу България. И дадох пример – 150 евро е пенсията на един пенсионер. Като я разделим на 30 – получават по 5 евро на ден.

А най-тежкият скандал, който се развива в момента, че някои от центровете са свалили на 3 евро на ден в някои от държавите, в които има бежански лагери за изхранването на бежанците. Аз зададох въпроса – вие ще ме глобите и българският народ ще платим за това, че ние се грижим за бежанците дори по-добре отколкото за българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние.

Надявам се след това като се изказват специалистите по сигурност, останалите колеги, да кажат дотук къде има слаб пункт или неотчетено нещо, което се случва в България. Дори до мен седяха белгийският и холандският премиер и им чертах картата да им обяснявам, че от едната страна ни е Турция, от другата страна – Черно море и Крим, Гърция, която до скоро нямаше правителство и всички колеги ги упрекнаха, че не се справят със задачите си, които имат като членове на шенгенското пространство. Имаме граница със Сърбия, която не е в Европейския съюз, имаме граница с Македония, която не е в ЕС. Сиреч ние външна граница ли сме или не сме?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2015 в 12:35

@Ivan Petrov.
Дотук един, който и мисли, и има морал.
Не е голяма надеждата :)

25.09 2015 в 23:29

Заглавието не е правилно. Борисов не прави "извънредно обръщение заради бежанците", а за да замаже гафа от съвещанието. Самото му мълчание веднага след пристигането беше съмнително. Сега се прави на герой и велик умиротворител. Омръзнаха ми неговите оправдания, уточнения и допълнения какво всъщност е искал да каже...
Да не говорим за поредната герберска калинка-преводачка.

25.09 2015 в 13:38

До 38: "Бойко меко казано се набива между шамарите, най-малкото, защото най-добре за България е да отвори границите си, да премахне оградите си и да помогне на сирийския народ да се спаси от турските и ислямските главорези..."

Тц, "нежелана дестинация" е по-добрият вариант, който за сега, слава богу, се реализира. Зони на сигурност около конфликтните точки е вярното решение.

25.09 2015 в 13:00

комунета от вас България не помни добро и продължавате смотаняци да говорите но само това . сигурно ще почнете отново да пращате бъгари в македония и да казвате че са македонци.

25.09 2015 в 12:45

Така, а сега малко по-сериозно!!!:)

Горещите точки, предполагат всички регистрирани емигранти, бежанци и т.н., да бъдат документирани в България, на външната граница на ЕС, с което, само ако ЕС благоволи, България да има право да изпраща тези емигранти зад границата си, но запомнете: само, ако ЕС одобри нови квоти за преразпределение на бежанци, на запад и на север от България, а това най-вероятно няма да продължи да се случва след определен брой бежанци!!!
Всичко документирано в България, ще бъде изпратено, като документи със сухи цифри и имена, но без одухотворената им форма, зад граница, към ЕС и няма мърдане, бежанците стават вечно наши - с две думи ЕС си връзва гащите и задънва Периферията с бежанци, ако не постигне консенсус с разпределението на бежанци по квотен принцип!!!
Както виждаме едни 140 000 бежанци, уплашиха ЕС и доведоха до разкол и затваряне на граници, на уж най-гостоприемните държави, а сега си представете какво ще се случи след първия милион бежанци, идващи от Близкия изток и Африка!!!
Бойко меко казано се набива между шамарите, най-малкото, защото най-добре за България е да отвори границите си, да премахне оградите си и да помогне на сирийския народ да се спаси от турските и ислямските главорези, но точно заради последните той не може да го направи - България ще стане Анклав и ще пламне радикален ектремизъм от най-рафинирана форма из България!!!
Най-добре е България да не допуска на първо четене някой друг да й води двойното счетоводство, защото ЕС не казва че ще построи буферна зона в БГ, което на практика би трябвало да е предшестващо "горещите точки", които са гара "Разпределителна", а трябва сама БГ, както в Унгария и другите близкоизточни републики правят, да спомага Западна Европа да сбъдне мечтите си и да не може да се прави на ощипана лицемерна мома, която не е инициатор на Вакханалията!!!
"Горещите точки", трябва да са в краен случай, докато ЕС не си централизира геополитическият подход по отношение на сеещият се хаос в Сирия, Либия и Ирак, скоро и в Ливан(пред гражданска война са)!!!
Само до средата на следващата година ще дойдат минимум два милиона бежанци в ЕС и те задължително ще минат през Италия, Гърция и България - спрете да крадете в БГ, отделете територия и собствени милиарди и правете, като Турция - високоуважаван, изключителен съюзник на Германия, правещ изключителна селекция на бежанците си, без да има задръжки да координира бежанския поток към ЕС, както и да иска на ангро пари за него от ЕС!!!
Ако бежанската вълна към ЕС надхвърли 5-6 милиона бежанци, ЕС се разпада, окончателно!!!
Германия не може да поеме повече от 1 милион сирийски бежанци, държавни болници и какви ли не институции са с огромни разходи, и са на ръба - социалната държава ще приключи много скорострелно, а тук нивата между бедни и бежанци на помощи и млада средна класа не са особено големи, докато спрямо богатите са с огромна пропаст по между си, да не говорим, че основния проблем от тези приходящи емигранти и бежанци е, че те се заселват трайно в най-големите градове и вече започват да съставляват до 30% от жителите на въпросните градове, а скоро и повече!!!
Не може да говорите за "горещи точки", ако нямате достатъчно големи бежански лагери, в които да подслоните прииждащите милиони бежанци, докато ЕС не ви разреши да им ги изпращате след гласуваните нови и по-нови квоти на разпределение в ЕС - НЯМАТЕ ТОВА МОРАЛНО ПРАВО, АКО ВСЕ ОЩЕ СЕ НАРИЧАТЕ БЪЛГАРИ!!!
Нямате право и да искате бежанска буферна зона в Турция, от името на Турция, след като там назрява Световен конфликт между Великите сили и има форма на геноцид от страна на Турция към кюрдския народ, подобен на този който Турция е осъществила спрямо арменския народ - това ще е още една бежанска вълна в посока България!!!

25.09 2015 в 10:04

Не мога да разбера хората, които нон стоп плюят по Борисов... това, което се случва е манипулация на Брюксел. Не го е казал Борисов, Меркел ни притиска. Борисов не е толкова глупав, знае че това може да му коства отново поста на министър председател. Всички иначе тука сте много умни.. пенсионери комунисти дето по цял ден тролват само.

25.09 2015 в 09:32

Ами трудно ще ви е, нормално! Ако от страховете си от военен преврат, не бяхте затрили армията, сега нямаше да ви се наложи 50 платени войника да ги мятате по границата като ''лайнян вестник из стърнище''!!!

25.09 2015 в 09:27

Колко трябва да си ЕнтелЕгентен, че само с едно отваряне на уста, предизвикваш такава "криза", че трябва "извънредно" да правиш обръщение по националното радио? Интересно...

25.09 2015 в 08:30

Не ви ли омръзна да хленчите! Като сте толкова мЪдри и знаете как да се оправи България станете вие министър-председател. Но естествено, че не можете, понеже освен да мрънкате и да хленчите като малки момиченца, за нищо друго не ставате!!!

25.09 2015 в 07:52

Само да поясня, че sottozero означава под нулата. Често пъти се употребява и като обидното "кръгла нула". Приятен ден!.......П.П. Познавам един, дето ги приказва същите като този хубавец, а от години продаваше в квартала цигари на черно. Виждала съм го поне с 5-6 различни коли. Може и да са купени на старо, но напоследък ходи пеш и плюе, плюе, плюе, плюе. Много хора казват, че си е намерил майстора! Съгласна!