Меглена Кунева: Засилването на Фронтекс ще стане за сметка на европейския бюджет

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 15:02 2516 1

Меглена Кунева: Засилването на Фронтекс ще стане за сметка на европейския бюджет

Засилването на Фронтекс и финансирането на мерки за обща охрана на европейските граници ще стане за сметка на европейския бюджет. Трябва да сме наясно, че следващите години ще се преместят средства от други области към сигурността и бежанците и това е голямото предизвикателство, в което България трябва да се справи.

Това заяви на пресконференция в Смолян вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и лидер на ДБГ Меглена Кунева по повод резултатите от снощния Европейски съвет, посветен на бежанската криза в Европа.

Вицепремиерът каза още, че разполагането на "гореща точка" в страната ни не е въпрос на принуда от страна на ЕС, а би могло да стане само и единствено, ако България сама поиска това, ако се наложи. Горещите точки са центрове за прием и разпределение на бежанци, които се сформират с финансовата и оперативна подкрепа на ЕС в онези страни с огромен наплив от мигранти и невъзможност за самостоятелно справяне.

В тези центрове има допълнителни служители на Европол, Евроджъст, Евродак и Фронтекс, взимат се пръстови отпечатъци и се преценява кой може да получи бежански статут и кой трябва да бъде върнат в страната си. Такива горещи точки в момента има в Пирея, Гърция и Катания, Италия и за тях са предвидени 60 млн. евро, обясни Кунева.

Кунева беше категорична, че обменът на информация с Турция е постоянен. Ситуацията в Турция се следи ежечасно, ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и служби, има обмен между ДАНС, МВР и техните турски колеги, посочи Кунева. Тя подчерта ролята на изградения тристранен граничен контролен център между България, Турция и Гърция за овладяването на мигрантските потоци.

Вицепремиерът посочи още, че въпросът за зона на безопасност в страна на конфликт, както предложение направи вчера България на Европейския съвет, не се обсъжда за първи път. На този етап тя не намира подкрепа, но ситуацията се следи и ние сме готови във всеки един момент да направим предложения, които да стабилизират Европа и да запазят сигурността на България, категорична беше Кунева. По думите й идеята за зона за сигурност е добра, защото е важно бежанците да бъдат близо до домовете си, тъй като това е временен статут. Сигурност в света ще има само тогава, когато точките на конфликт предстанат да бъдат такива, каза още тя и допълни, че турският държавен глава ще бъде на 5 октомври в Брюксел, където вероятно тези въпроси ще бъдат обсъждани.

Меглена Кунева отново подчерта, че бежанската криза изисква приемането на България и Румъния в Шенген и осигуряването им на пълен достъп до информационните масиви, защото политиката на охрана на европейските граници трябва да е обща, а не на две фази.

По отношение на обявените вчера от ЕК наказателни процедури срещу България свързани с миграцията, Кунева посочи, че две от трите ще бъдат отстранени още с приемането на поправки в Закона за убежището и миграцията, който е на второ четене в парламента. Третата процедура е на възможно най-ранния етап и ще бъде адресирана своевременно, увери вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови