Борисов: Реформаторите саботират стабилно управление с ГЕРБ

OFFNews 21 септември 2014 в 17:05 5815 35

Аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително - никога не съм се огъвал, обяви в Нова Загора председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

С поведението на Реформаторския блок срещу ГЕРБ и тежките обвинения, които сипят всеки ден, това е вече един ясен сценарий за влизане отново в избори. Хората знаят, че ние не можем да правим коалиция с ДПС, не можем с ББЦ. Реформаторите на практика казват с условията, които ни поставят, че не може и с тях. С БСП нито мога да кажа от тяхно име нещо, нито пък аз да говоря. Така че сценарият е виден и той е в действие, коментира Борисов.

Единствената стабилна коалиция, която показват и социолози, и политолози е ГЕРБ и Реформаторският блок. И тогава към тази коалиция можеш да поканиш експерти или представители на други партии и да имаме по-стабилно управление в парламента. А те предварително казват , че може, ама, ако няма това, няма онова. Когато преговарям за моята партия, преговарям аз, каза Борисов.

Неслучайно казах на реформаторите, че със своите безумни искания и с политиката, която си водят, явно е, че те работят за саботирането на едно стабилно управление, добави Борисов.

Той отбеляза, че не е чувал реформаторите да говорят срещу БСП, нито особено срещу ББЦ, „те там си се щадят“.

По думите му, ако сега няма 60% избирателна активност и няма стабилно правителство, на следващите избори ще има 80% избирателна активност, но вече ще е късно.

Избори декември или януари ще са фатални за България. Тогава няма въобще да правя предизборна кампания, ГЕРБ няма да прави кампания. Вече ще е безсмислено да обясняваме на хората, че нещо може да се направи след декември, януари, заяви председателят на ГЕРБ.

Вече съм заподозрял реформаторите - с конфликтите си вътре и поведението си към ГЕРБ. Представяте ли си ДПС и БСП да излязат утре и да кажат, че пак са в коалиция. Техните избиратели след „горчивото“, което си викаха в Народното събрание и се обвиняваха, как ще застанат в коалиция? Ще взривят пак обществото! Затова казвам, че в случая ключът за стабилността беше към реформаторите, а те още от самото начало го поставиха под угроза, коментира Борисов.

Борисов съгласен Светослав Гаврийски да е управител на БНБ

Аз съм убеден, че при едно стабилно правителство българските банки биха се включили чрез гаранционния си фонд, ако трябва и с повече, да възстановим доверието в банковата система. Но това минава през смяната на управителя на БНБ, посочи Борисов и допълни, че трябва веднага да се намери консенсусна личност, човек с опит.

Ето тук правя жест отново аз към реформаторите - един Гаврийски би се справил прекрасно, нищо, че ми е бил конкурент за кмет и съм го победил, но той може да се справи, ако има подкрепа от парламента. Подобен човек с репутация ни трябва. Сигурно има и други, поне 3-4 човека, но той е един от хората, които като мой противник на избори го казвам, много винаги съм го ценял за знанията, уменията, качествата, които има. Така че, аз съм диалогичен човек, но не обичам някой да ми извива ръцете и да поставя условия предварително, не е честно и никога не съм се огъвал, заяви председателят на ГЕРБ.

Купен вот

Председателят на ГЕРБ отбеляза, че има упрек към служебния кабинет, защото до този момент нищо не се прави по темата за купуването на гласове.

„Навсякъде, където съм минал, хората казват, че вече дори са купили гласовете. Ние многократно сме казвали, че след като нямаше никаква санкция за купуването на гласове по време на евроизборите, а журналистите пряко изобличиха политически партии, по тези дела няма никакво движение, те отново ще купят“, коментира Борисов.

„За съжаление има няколко партии, които са силно заподозрени, но когато няма надлежно събрани доказателства, няма как нещо да се случи. Неслучайно ГЕРБ побеждава в големите градове, където купен вот не може да има и той не би повлиял. Затова никой там не го прави, прави се преди всичко в ромските махали и малките населени места, където БСП и ДПС са абсолютни първенци, както и новосформираната партия на „Лидер“ и ББЦ. Но за съжаление нищо не можем да направим. Затова се борим за висока избирателна активност, дай, Боже, народът да го разбере това и да гласуват всички за когото си искат, тогава вече този купен вот ще стане неопределящ или поне няма да изиграе такава важна роля да влизат цели партии в парламента“, заяви председателят на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!