Реформаторите поискаха отстраняване на Цацаров от случая КТБ (аудио)

Ивайло Анев 18 септември 2014 в 11:32 9834 16

Реформаторите във Варна.

Реформаторският блок иска отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от случая КТБ.

Това стана ясно на пресконференция на блока във Варна.

Според Реформаторите българската прокуратура в лицето на главния прокурор се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ.

От РБ поискаха още действията на Сотир Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лв. да бъдат незабавно възстановени.

Пълен запис на пресконференцията можете да чуете в аудиото към новината.

От РБ заявиха още, че веднага след формирането на бъдещото ново правителство трябва да бъде избран нов гуверньор на БНБ, а процедурата по избора трябва да допуска за участие в конкурса и чужденци.

Реформаторите посочиха, че това е позната практика по света и посочиха за пример Великобритания, където управителят на централната банка е канадец.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев разкри, че от 150 юридически лица, получили кредити от КТБ, 59 нямат нито един назначен служител.

Искам да изразя нашата дълбока тревога от вчерашното изявление на Лютви Местан, че ДПС ще даде 300 дни доверие на правителство, независимо какво е то. Съвсем неприкрито между другото дебата между водачите на листите във Варна, от който идвам във момента, потвърди в голяма степен това впечатление. Става дума за неприкрита заявка за управление между ДПС и ГЕРБ. Независимо формализирано или неформализирано, това означава запазване на лостовете на ДПС в българската икономика, запазване на лостовете на ДПС в българското правосъдие и неправомерното партийно влияние върху ВСС и върху българската прокуратура. Казусът КТБ преплита партийни интереси във финансовата и банкова сфера с партийни интереси и зависимости в държавното обвинение. Особено огромна роля тук има прокуратурата, каза Кънев.

Ако има задкулисие, ако има разкази за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция или сговор между ГЕРБ и ДПС може да бъде „коалиция КТБ” за прикриване на всичко, което се е случило около тази банка, която е поддържана под похлупак, имунизирана от проверки, от пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властта, каза Петър Москов.

Реформаторите смятат, че за оздравяването на КТБ е недопустимо да се използват пари от държавния бюджет.

Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Блока изрази мнение, че за състоянието на банката вина имат „самозабравили се политически ренегати, които не са слизали от власт от българската политическа сцена. Визирам ДПС и Ахмед Доган“.

Според него ролята на БНБ е била пагубна за ситуацията с КТБ, като се прикрива информация и се изчаква да мине време, за да може казусът да отшуми.

Водач на листата на Реформаторския блок във 3 МИР Варна е лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!