Борисов пред президента: Няма как да се състави правителство. Съжалявам, отиваме на избори

Премиерът - от ГЕРБ

Кристина Минчева 24 юни 2024 в 09:07 8038 17

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов отново бе категоричен, че няма как да се състави правителство и отново отиваме на предсрочни парламентарни избори. Въпреки това обаче по време на консултациите с президента Румен Радев Борисов заяви, че партията му че положи усилия. 

"Партиите по никакъв начин не могат да излязат от предизборната си реторика, вместо да говорим как да съставим правителство. На практика няма как да се състави правителство. В такова антагонистично говорене няма как да се случи нещо, освен да има правителство с първия мандат. Няма как да се случи с втория, нито с третия. Нито е логично, нито е правилно. Ще положим още усилия, но вчера чухме ИТН - с първия и втория не може. Това предопределя отиването на избори. Съжалявам", така лидерът на ГЕРБ-СДС отговори на въпроса на държавния глава какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как ГЕРБ оценява възможностите за съставяне на правителство.

Точно в 09:00 президентът Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите. Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев представляваха първата политическа сила.

Радев ги поздрави за успеха на изборите, но обърна внимание на рекордно ниската избирателна активност.

"Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на мнозинство и правителство. Предстои да ви връча проучвателният мандат. Продължават анализите на тези избори. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси, един от които защо българите не излязоха да гласуват. Интересно ми е да чуя вашето мнение", каза държавният глава.

Борисов също отбеляза, че ниската избирателна активност притеснява всички и това състезание между партиите вече стига своя връх. Още след изборите той заяви, че е възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

След консултациите Борисов заяви, че си носят отговорността и ще предложат правителство, което ще бъде на малцинството.

"Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ. Най-вероятно аз ще взема папката, заедно с кандидата за премиер", допълни той.

Борисов поясни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори. По думите му избирателната система е взела депутати от ГЕРБ и ги е прехвърлила на по-малките партии, което е поставило ГЕРБ-СДС в невъзможност да направи стабилно правителство.

"Ще се получи същият резултат или по-лош за всички. Другият вариант е да се смени избирателната система. Предпредпоследният и предпоследният поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, това предопределя всякакви разговори, ние сме в хипотеза, че освен с първия мандат с друг не може да стане. Начертани са червени линии, които ние няма как да преодолеем, това е последният шанс, ако при тези преговори се разберем да получим от подкрепа, особено от ПП-ДБ", каза още лидерът на ГЕРБ.

На организираните от първата политическа сила разговори за съставяне на кабинет се отзоваха само от ДПС и "Има такъв народ", като Слави Трифонов е категоричен, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат.

ПП-ДБ отхвърлиха поканата от днес за днес: Няма да преговарят с ГЕРБ

И ''Възраждане'' отказа среща с ГЕРБ, ще подкрепи правителство само със собствен мандат

И БСП отказа среща с преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на правителство

ИТН изразиха готовност да съставят кабинет с третия мандат, ако им бъде връчен. От "Възраждане" също са готови да предложат правителство с третия мандат. И седмата политическа сила "Величие" заяви, че е готова да получи мандата, а от ПП-ДБ са скептични, че Румен Радев ще го връчи на тях. 

След ГЕРБ-СДС Румен Радев ще се срещне с ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Все още не е ясно кога ще са консултациите с останалите партии- "Възраждане", БСП, ИТН и "Величие".

След приключването на разговорите ще се задейства конституционната процедура и президентът ще връчи първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила- ГЕРБ-СДС.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    17

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 17:00

    Е за теб популистите сигурно не са омразни. Но спокойно, надигат се толкова, че даже и в ЕП не успяха да направят мнозинство. Та съм спокоен.

    А ти си чакай някой олигофрен като Моркова или Фарадж да ми стане я президент, я премиер. Това е безплатно! ;)

    12407

    16

    Bad Horse

    24.06 2024 в 16:53

    Идеята ми е, че като са свикнали на "корупция в нормални размери" на Запад, като се върнат няма да толерират секирата на нашите мафиоти. А на нас това ни е проблем номер 1, корупцията. Ако намалее до нормите в развития свят, ще дойде и бизнеса от там, и ще има повече работни места, което значи по-високи заплати.

    Нашите феодали "бизнесмени" ще фалират, щото никой няма да им работи, като има чужда фирма с по-добри условия. "Обръчите" ще се скъсат. Чуждите бизнеси мразят рушвети повече от всичко.

    22553

    15

    dolivo

    24.06 2024 в 16:37

    не си прав, Лош Кон, погледни статистиките за гласувалите от чужбина.

    ИТН, ГЕРБ, ДПС, същата кочина.

    Статистически българина същия.

    Туй че шепа интелектуалци излезли и са в час, се губи в масата.

    Виж децата на емигриралите ако се еърнат с нови БГ паспорчета, може другояче нешо да стане... ама тя чалгата по роднинска връзка се предава, та не знам.

    Чакаме еманципация на децата на олигарсите. Ама те май се изтрепват със скъпи коли и дрога...

    12407

    14

    Bad Horse

    24.06 2024 в 15:34

    Не си в САЩ? Тогава Фараж ще ти стане премиер до няколко години. И там не си? През шпеко ми е! Където и да си, омразните ти популисти се надигат. Това няма как да не ме забавлява. А смеха винаги е бил безплатен. ;)

    145

    13

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 15:28

    Конски,

    И защо реши, че Моркова ще ми стане президент ако спечели? Научи се да мислиш. Безплатно е. И такова ще си остане. ;)

    12407

    12

    Bad Horse

    24.06 2024 в 15:19

    Това че омразния ти Тръмп пак ще ти стане президент, е допълнителен бонус от победата му. Подарък лично за мен.

    Но продължавай да дращиш по форумите, поне това е безплатно. Засега. ;)

    145

    11

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 15:14

    Конски,

    Ама моля ти се, това, че съм емигрант, променя всичко, видиш ли!

    Не съм умрял да живея сред гъбари, така че няма и да се върна.

    А време да дращя имам защото тук всичко се организира добре, в това число - и работният процес.

    Мафията, установен в последните 20+ години си работи точно без стабилна власт. Но продължавайте да мечтаете, поне това е безплатно. Засега. ;)

    12407

    10

    Bad Horse

    24.06 2024 в 13:49

    Не знаех че си емигрант, Джендо. Това обяснява много. Ти си перманентно "за гъби". Но пък имаш време на всяка статия да дращиш... Ако се върнете от Европа и Америка тези над милион емигранти, нещата ще се променят. Но вие няма да се върнете, че и другите дясно мислещи навивате да бягат. При това положение, едва събираме 15%.

    Колкото до правителството, липсата на стабилна власт е най-добрия вариант за сега. Нека се сменят партии, министри, всякакви държавни феодали често, че да не могат да ни грабят толкова, да се дебнат едни други и да си изкарват кирливите ризи. Докато установят корупционните канали новите началства и айде, друм, идват следващите.

    Безвластието е по-малкото зло от стабилна власт за Боко, каквато имаше на времето. Поне за бизнеса има пазар за рушветите и конкуренция между рушветчиите.

    145

    9

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 12:14

    foreigner66,

    Аз направих така преди повече от 22 години. Дотогава имах надежда. Катализатор за това решение - "мъдростта" на народеца, "разочарован" от Костов и скочил в скута на КГБ-царчето. Още тогава ми беше ясно, че сме един малък, но изключително прост народ. Поне гъбарите бяха по-малко, сега положението е съвсем отчайващо. Та не съжалявам и за миг на взетото решение.

    1005

    8

    foreigner66

    24.06 2024 в 11:49

    Ако си млад, поназнайваш някой и друг език, имаш добра специалност и ти се работи..е тогава нямаш време, взимай си куфара и на път. Бъдещето в България е покрито с мъглата на нашите "политици" всички до един големи "патриоти", което доведе до повсеместна изостаналост от света във всички сфери.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16