Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

ГЕРБ и ДПС си говорят за пълен 4-годишен достлук

Кристина Минчева 17 юни 2024 в 16:09 6711 14

Пеевски е за
Председателят на ДПС Делян Пеевски ще е силният човек в следващия кабинет.

ГЕРБ-СДС и ДПС намериха сходство в програмите си по отношение на основните приоритети в страната. Това коментира преговорният екип на Бойко Борисов след края на консултациите за съставяне на правителство с втората политическа сила ДПС. 

ГЕРБ обяви по-рано днес график, според който в два поредни дни, 17 и 18 юни, ще разговаря с всяка една от парламентарно представените партии.

По думите на Деница Сачева приоритетите, по които има съгласие, са членството на България в еврозоната, Шенген, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Говорим за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики. 120 млн. лв. струваха последните избори, а над половин милиард сме дали до този момент за избори. Хората имат нужда от тези пари и ще бъде цинично да не съставим правителство”, заяви Сачева.

Теменужка Петкова отбеляза, че двете партии целят пълен четиригодишен мандат, за да има време всички реформи да бъдат завършени, а Рая Назарян посочи, че първата задача на 50-ото Народно събрание ще е приемането на процедурни правила за избор на членове на антикорупционната комисия.

“Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество”, добави Назарян.

Тя посочи още, че с ДПС са постигнали съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

Назяран отбеляза, че е необходим и нов Наказателен кодекс.

Преговорният екип на ГЕРБ е добре познат. Той се състои от дамите, които водеха преговорите и за ротацията през март-  Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова. Липсва само Мария Габриел. От страна на ДПС преговарят доскорошният евродепутат Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Байрям Байрям, Елван Гюркаш, секретар на ПГ, Ертен Анисова и Йордан Цонев, които са зам.председател на ПГ на ДПС. 

Председателите на ГЕРБ и ДПС- Бойко Борисов и Делян Пеевски не участват в преговорите. 

Тъй като ДПС са втора политическа сила, те първи се явиха на преговорите за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ.

След тях в НС трябваше да дойдат "Продължаваме промяната- Демократична България", но те отхвърлиха поканата от днес за днес и заявиха, че ще бъдат "силна проевропейска опозиция". Решението им не е изненада, тъй като малко след обявяването на резултата от вота за български парламент, на който стана ясно, че ПП-ДБ е трета политическа сила с 39 депутати, Кирил Петков обяви, че обединението ще е опозиция и призова избирателите да гледат реванша. Това се случи по време на първия брифинг на ГЕРБ след изборите, когато Борисов заяви, че правителство ще има само ако премиерът е от ГЕРБ.

От "Възраждане" също отказаха разговори с първата политическа сила часове преди насрочената среща с тях. От проруската партия са категорични, че ще подкрепят правителство само с техен мандат, това беше заявено още на 10 юни, деня след изборите, от лидера Костадин Костадинов.

Преговорите между първите две политически сили започнаха с час закъснение заради провеждащата се среща между представители на всички парламентарни групи, на която трябва да бъдат разпределени местата в пленарната зала за предстоящото първо заседание. Заради възникнал спор обаче тя се проточи. 

За утре са насрочени разговори с БСП (11 ч.), ИТН (13 ч.) и "Величие" (15 ч.).

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    14

    craghack

    18.06 2024 в 16:50

    Тук има един кофти момент. ДПС имат подготвени хора. Още от малки си обучават кадрите, превъртати ги през Европейския парламент и какви ли не родни институции. В ГЕРБ нищо читаво не можо да се задържи, защото просто трябва да е по-тъпо от лидера или толкова сервилно, че човек не става от него. Та проблемът е, че дори обществения гняв да докара някакви нови люде, то те се излагат като кифли в управлението. Колкото и да си умен, не си ли работил реално в областта на държавното и общинско управление, не можеш да се справиш адекватно на ситуацията, особено за къс период от време. ДПС е гаден рак и трудно ще се отървем от него...
    Колкото до ДБ ще се радвам да не съм прав ;)

    14369

    13

    случайно прочетох

    18.06 2024 в 15:44

    Няма никакво значение контактьорите какво са си бълбукали.
    Двамцата с червените кончЕта са решили да крадат дружно.
    Хубавото за нас и кофти за тях е, че и двамата са алчни, завистливи и безскруполни и няма начин да не се изпокарат.
    И по 5 конеца да си сложат, вижда им се краят!

    875

    12

    Constanza

    18.06 2024 в 13:23

    Craghack, след четири години ще видим относно ДБ. И ще Ви напомня.

    1005

    11

    craghack

    18.06 2024 в 11:12

    ДПС има пълен контрол над съдебната власт, МВР и службите. Няма депутати. За тяхно щастие крадльото Борисов се докара до положение да им е подлога, защото а не се е харесал на Пеевски, а е влязъл в панделата. В този ред на мисли 4 години управлениен а ДПС не ни мърдат. Величие, Възраждане и ИТН са техни проекти, та депутати си имат бол.

    След 4 години ДБ ще е мъртво и въобще не е ясно дали ще има някакъв шанс за спасение на обществото. Държавата отдавна е мъртва, институциите съществуват само на книга, а всъщност са ресторанти, в които власт и пари имащи си поръчват кльопачка на гърба на обикновените хора и бизнеси.

    145

    10

    Джендо Джедев

    18.06 2024 в 08:11

    Telluris Malus,

    Честита ви катастрофа на гъбарите и "разочарованите". Затегнете коланите и стиснете зъби! :D

    310

    9

    Telluris Malus

    17.06 2024 в 19:28

    Управление на ГЕРБ и ДПС би било катастрофа за България.

    2550

    8

    alfakentavur

    17.06 2024 в 17:21

    Те може да си говорят, но общо нямат 121 депутатИ.
    Така ще трябва да си говорят с една-две патерици. А ИТН в ролята на патерица вече знаем как може да събори сговора.

    1010

    7

    Диоген

    17.06 2024 в 17:13

    лято е
    време за почивки
    то и на това се надяват ,за да няма пак хора да им развалят рахата с някакви протести
    ние сме си виновни..не всички,но голяма част от стадото, което обаче гордо вее флагове/дори и руzzки/

    1246

    6

    БотоксПутю

    17.06 2024 в 16:54

    Олеле майко:
    “Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество”, добави Назарян.

    4638

    5

    Того

    17.06 2024 в 16:51

    Намагнетизираният Шиши и Баце се готвят 4 години да крадат.
     
    X

    Историите на Иво Иванов