Надежда Йорданова: Хванахме се за гушите, малко вероятно е третият мандат да дойде при нас

OFFNews 22 юни 2024 в 09:52 6273 1

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Надежда Йорданова ПП-ДБ

Малко вероятно е третият мандат да дойде при нас. Президентът Румен Радев е показвал многократно, че има негативно отношение към нашата политическа сила, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ в "Тази събота" по бТВ. 

"Нека да си припомним как беше връчен мандата на Николай Денков – с пожелание да не се изпълни", допълни бившият правосъден министър.

Според нея отговорността за съставяне на кабинет сега е на ГЕРБ-СДС, които обаче нямат ясен план за бъдещето. Йорданова не вижда как може да се приложи работеща формула. 

"В 49-ото Народно събрание ГЕРБ счупиха работеща формула без ясен план за бъдещето. Сега виждаме, че ГЕРБ няма план. Не виждаме каква работеща формула може да се предложи. Възможно е ГЕРБ, ДПС и ИТН да съставят правителство, но сякаш и при тази формула нещата скърцат", добави депутатът от ПП-ДБ.

Според нея единственото предложение в момента от ГЕРБ е за премиер от ГЕРБ и две министерства, оглавени от ГЕРБ, което не се приема от ПП-ДБ. Йорданова отбеляза още, че във формулата на ИТН за експертен кабинет има много "ако" и партията ѝ ще подкрепя тези закони, които са важни за страната. 

Тя заяви, че коалицията ще остане опозиция, защото така са отредили резултатите от изборите. По думите ѝ избирателите са им дали ясен знак, че трябва да се справят по-добре, когато формират управленски мнозинства. Трябва внимателно да се избират партньорите и да се търси мандат за подобни управления. 

"Това е волята на народа, приемаме я с отговорност. Когато имаш ясни приоритети, можеш да търсиш подкрепа от всички формации. За да се приеме определено предложение, нужно е мнозинство. Разбира се, че ще говорим с всички", каза бившият правосъден министър.

И според нея предсрочните избори тази година не са изключени, а политиците са се "хванали за гушите и отблъскват хората". 

"Като политици отказваме да приемем реалностите, че трябва да формираме работещи решения, които не са ориентирани около постове, а решения на кризите, които вижда обществото. Трябва да изкореним корупционния модел. Трябва да подготвим държавата за прехода към дигиталната ера", коментира тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Първият от новите локомотиви на БДЖ вече е в София