Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

И ''Възраждане'' отказа среща с ГЕРБ, ще подкрепи правителство само със собствен мандат

Кристина Минчева 17 юни 2024 в 14:22 2098 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

"Възраждане" ще подкрепи само правителство с мандат на "Възраждане", заявяват от партията часове преди насрочените преговори между тях и ГЕРБ-СДС за бъдещото управление. От позицията на националистическата формация става ясно, че и те отказват участие в разговорите с първата политическа сила, които са насрочени за 17 ч. днес в Народното събрание.

ГЕРБ обяви по-рано днес график, според който в два поредни дни, 17 и 18 юни, ще разговаря с всяка една от парламентарно представените партии.

В случай че "Възраждане" получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили без ДПС, пиша от партията на Костадин Костадинов.  

"Във връзка с отправената покана от страна на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство, ръководството на "Възраждане" е упълномощено да заяви, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на "Възраждане". В случай че "Възраждане" получи мандат, при неуспешен първи и втори такъв, ще отправим покани към всички парламентарни сили без ДПС за разговори при подчертаване на петте задължителни условия на "Възраждане" за формиране на кабинет - провеждане на референдум за запазване на българския лев, провеждане на референдум за излизане от НАТО, премахване на санкциите срещу Руската федерация и финансови компенсации за потърпевшите от тях български предприемачи, прекратяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния конфликт чрез изпращане на български военен контингент, свикване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членството на България в Европейския съюз, които към момента не са изгодни", пише в позиция на прокремълската партията във връзка с поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ.

От ръководството посочват още, че няма да разговарят с ДПС по тези приоритети, "тъй като ДПС не е партия, а етнополитическа мафия и пета колона на Турция".

"Попадането на ДПС на второ място на последните избори на 9 юни 2024 г., следствие на негласуващите наши сънародници и гласовете от Турция, които бяха възстановени по предложение на ИТН и ПП-ДБ, е огромна заплаха за националната сигурност на страната ни."

По-рано днес и от ПП-ДБ отхвърлиха поканата на ГЕРБ за преговори. В писмото си обединението благодари за поканата, но посочва, че ще бъде "силна проевропейска опозиция". 

В 13 ч. ДПС трябваше да се явят в Народното събрание за разговори с ГЕРБ, но час по-късно преговорите все още не са започнали. 

Днес ГЕРБ–СДС изпрати до партиите от 50-ото Народно събрание покани за срещи, на които да обсъдят бъдещото управление. Разговорите с ПП-ДБ трябваше да започнат в 15 ч., а с "Възраждане" в 17 ч., но те няма да се състоят. За утре, 18 юни, са насрочени срещи с БСП (11 ч.), ИТН (13 ч.) и "Величие" (15 ч.).

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    60

    2

    Far Rider

    17.06 2024 в 15:00

    И тези като ПП-ДБ.

    14369

    1

    случайно прочетох

    17.06 2024 в 14:54

    След резултатите от тези избори, референдуми не трябва да се провеждат по никакви въпроси, освен кулинарни!
     
    X

    Историите на Иво Иванов