Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

И БСП отказа среща с преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на правителство

Кристина Минчева 17 юни 2024 в 17:20 1882 0

БСП

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Владимир Москов

И БСП отхвърли поканата на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство. Това става ясно от съобщение в сайта на партията. Разговорите между столетницата и първата политическа сила трябваше да се състоят утре, 17.06, в 11 ч. 

Организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов припомня, че има конгресно решение, което забранява БСП да подкрепи правителство на ГЕРБ.

"БСП има категорично решение за неподкрепа на правителство на ГЕРБ. Това е наше конгресно решение, което потвърдихме и на съботния ни пленум", заяви той в ефира на БНР.

Преди пет дни Атанас Зафиров пък заяви, че БСП може да подкрепи правителство без политически лидери, но няма как да подкрепи кабинет с премиер Бойко Борисов.

Гуцанов посочи, че социалистите са получили покана от ГЕРБ за разговори, като уточни, че ако тя ще е за съставяне на правителство, БСП няма как да се отзове.

"Ако разговорът ще е за работата на Народното събрание, е нормално да имаме такъв диалог", добави Гуцанов.

Според социалиста не върви БСП, като пета политическа сила, да издига кандидат за председател на Народното събрание, но предстои да се вземе нарочно решение за това в утрешния ден.

"Партиите, които се наричат евроатлантически и чието управление не донесе нищо добро за страната ни, си имат нужното мнозинство. Няма как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, който те най-вероятно ще издигнат", подчерта Борислав Гуцанов.

По-рано днес  "Продължаваме промяната- Демократична България" отхвърлиха поканата на ГЕРБ и заявиха, че ще бъдат "силна проевропейска опозиция". Решението им не е изненада, тъй като малко след обявяването на резултата от вота за български парламент, на който стана ясно, че ПП-ДБ е трета политическа сила с 39 депутати, Кирил Петков обяви, че обединението ще е опозиция и призова избирателите да гледат реванша. Това се случи по време на първия брифинг на ГЕРБ след изборите, когато Борисов заяви, че правителство ще има само ако премиерът е от ГЕРБ.

От "Възраждане" също отказаха разговори с първата политическа сила часове преди насрочената среща с тях. От проруската партия са категорични, че ще подкрепят правителство само с техен мандат, това беше заявено още на 10 юни, деня след изборите, от лидера Костадин Костадинов.

Първите две политически сили (ГЕРБ, ДПС- б.р) обаче проведоха консултации и намериха сходство в програмите си по отношение на основните приоритети в страната.

За утре са насрочени разговори с БСП (11 ч.), който няма да се осъществи, ИТН (13 ч.) и "Величие" (15 ч.).

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов