ПП-ДБ отхвърлиха поканата от днес за днес: Няма да преговарят с ГЕРБ

Кристина Минчева 17 юни 2024 в 12:31 5675 12

 Кирил Петков

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Кирил Петков

"Продължаваме промяната- Демократична България" няма да участват в преговорите за съставяне на правителство днес. Това става ясно от писмо на  коалицията, изпратено до първата политическа сила, която от днес започва преговори с парламентарно представените партии.

В писмото си обединението благодари за поканата, но посочва, че ще бъде "силна проевропейска опозиция". 

Уважаемо ръководство на ГЕРБ,

Благодарим за отправената покана от днес за днес.

ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма.

Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната.

В събота съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков написа във Фейсбук профила си, че "без нас Бойко Борисов няма да е премиер".  Малко след обявяването на резултата от вота за български парламент, на който стана ясно, че ПП-ДБ е трета политическа сила с 39 депутати, Петков обяви, че коалицията ще е опозиция и призова избирателите да гледат реванша.

"Ще се борим срещу всеки момент на корупция или всеки инцидент на корупция или кражба. И ще направим всичко възможно така, че нашите реформи, които сме си заложили и мечтали - да продължат", закани се тогава Кирил Петков.

ГЕРБ–СДС изпрати до партиите от 50-ото Народно събрание покани за срещи, на които да обсъдят бъдещото управление. Разговорите с ПП-ДБ трябваше да започнат в 15 ч. Изпратените покани предлагат срещите да бъдат проведени в поредност според електоралната тежест на партиите на последните избори. Така днес ГЕРБ ще разговаря с ДПС (13 ч.) и "Възраждане" (17 ч.). За утре, 18 юни, са насрочени срещи с БСП (11 ч.), ИТН (13 ч.) и "Величие" (15 ч.).

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    14

    Stoyancho

    18.06 2024 в 12:55

    Ще размислят съвсем скоро, генерала ще участва хахахахаха

    1017

    13

    IvoIvo

    18.06 2024 в 10:23

    Много велики, няма що!

    145

    12

    Джендо Джедев

    17.06 2024 в 14:30

    Само Прасчо и Славуца ще искат да си играйкат с банкянската тиква.

    200

    11

    демотиватор

    17.06 2024 в 14:19

    Изръкоплясках седнал.
    За да не падна от смях... (ジ)

    1010

    7

    ПР

    17.06 2024 в 13:50

    Правилно решение.Седенката с трите каки е безмислена.ГЕПП,ДПС и рептилската дружинка,ще си спретнат Кабинет.
    Няма да им е лесно в НС.Страшна злоба и агресия ще ги залее.Днес четох изказване на подрептилчето Тошко за Хр.Иванов.Жлъч,омраза,обиди,типични за това комплексирано човече.И от трибуната ще е от същото.

    14369

    6

    случайно прочетох

    17.06 2024 в 13:44

    Екстра! Няма смисъл от седянки нито с "дамите", нито с момците от ГЕРБ!

    1005

    5

    Зла свекърва

    17.06 2024 в 13:42

    ГЕРБ сериозно сгрешиха с провалянето на ротацията. Борисов не успя да надскочи собствената си простащина и мафиотски характер.

    Странно ми е с какъв акъл изпращат онези четири жени на преговори, след като целият народ видя, че те са само фигуранти, докато истинските решения се вземаха от други. Веднъж вече провалиха преговорите от ГЕРБ, сега след изборите и след масираната вербална агресия срещу ППДБ, какво очакват? Искаха пренареждане и избори. Получиха го. Ще управляват с ДПС или няма да управляват въобще.

     
    X

    Историите на Иво Иванов