Борисов иска спешно оздравяване на КТБ

OFFNews 14 август 2014 в 10:47 5417 5

Незабавно КТБ трябва да бъде оздравена, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю по БНТ.

„Дойде ли БСП на власт винаги се сриват банките. Поне за това не могат да прехвърлят никаква вина върху ГЕРБ, защото по тяхно време се срути КТБ. Срутиха я с цялата си мощ.

Това правителство дръпна в четвъртък или в сряда парите си от банката и я фалира и милиарди сега трябва да се готвят от хората да бъдат дадени. Ние сме я държали и плавно сме намалявали парите в нея, за да не я фалираме, защото и в другите български банки в стоят много държавни пари и ако ги дръпнат в момента ще се сринат и те. Това е много тънка игра. Да не си я позволяват. Незабавно КТБ трябва да бъде оздравена“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че ГЕРБ поискаха смяна на управителя на БНБ и нов, на когото първата задача да е спасяването на КТБ

По думите му има реална опасност държавата да бъде осъдено от вложители в банката, защото не им изплащат гарантираните 100 хил. евро.

"Ние, данъкоплатците, вече ще плащаме за това, което се случи там. Второ – фирмите не обслужват кредитите си. Банката вече действително ще потъне, дори и да е била в добро състояние, както казват квесторите, след като всичко това се е случило.

С една дума – Порожанов като министър на финансите и всички, които са, аз 09:30 часа имам среща с този Инициативен комитет от експерти по КТБ, абсолютно цялата експертна помощ и подкрепа ще имат от ГЕРБ за незабавно възстановяване на банката“, каза още Борисов по темата КТБ. 

На въпрос за договора с „Уестингхаус” и прозрачността на договора, Бойко Борисов коментира:

„Цялата непрозрачност с „Уестингхаус” ни поставя в хипотеза да гадаем. И проф. Близнашки каза, че още не може да разбере какво са подписали. Не подписал Станишев „Белене” – подписал го някакъв човечец от НЕК.

Сега не подписал Стойнев и БСП за „Уестингхаус” – някакъв човечец от АЕЦ „Козлодуй”. Представяте ли си наглостта – да взимаш решение за над 20 млрд. лв. с държавна гаранция и да казваш – някакъв човечец, някакъв директор. Кой го назначава? Нали Стойнев му е принципал, той му началник. Когато „Уестингхаус” дойдоха при мен и ме запознаха – аз им казах – това при мен не може да стане.

Защо не може да стане? Питам ги колко е цената на тока, те не знаят, казват - ще ви кажем след 9 месеца. Колко ще струва - още не знаят - абаут (about - около на англ.) пет и двеста - пет и триста милиарда. Ще го заредите ли с ядрено гориво, което е 300 млн. евро - не. Има ли ядрено хранилище, което е още толкова. Горивото от този реактор вече не може да ходи в Русия. То трябва да ходи тук някъде. Къде ще бъде ядреното хранилище - в Банкя, в София, в Бургас, във Варна. Искам да чуем това население, на което ще му закараме горивото, как ще приемат това хранилище, защото боклукът на софиянци го влачихме напред назад, докато си направим завод, а какво остава ядрен боклук да караме".  

Целта на ГЕРБ в енергийната сфера била енергийна ефективност. „В момента продукцията на единия реактор от „Козлодуй” отива в загуби по електропреносна мрежа и по сградите на хората. По-добре да извадим 5 млрд. евро да ги подарим на хората да си санират блоковете, с което ще им паднат сметката с по 30-40%. Ще урбанизираме градовете. Това е програмата на ГЕРБ в енергийната сфера”, обясни лидерът на ГЕРБ.

Той посъветва фирмите около „Южен поток", които се чувстват засегнати, да подадат иск и да съдят Драгомир Стойнев. Твърди, че не знае дали е имало и има ли все още фирми на Делян Пеевски в българския консорциум по проекта.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови