Quantcast

Ливанската преса: България ще се срине, ако не действа бързо по казуса с КТБ

OFFNews Последна промяна на 13 август 2014 в 18:05 7562 6

"Дейли стар" - водещият англоезичен вестник в Ливан и Близкия изток, публикува днес статия за кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Автор на публикацията е Даниел Фрийфелд, бивш съветник в американския Държавен департамент.

Лошото справяне със ситуацията около КТБ повдигна въпроса дали България има необходимата политическа и институционална зрялост да остане стабилна при възникването на криза. Липсата на прозрачност е смайваща, пише Фрийфелд.  

Според него политиците са създали проблемите и сега пак те трябва да ги оправят.

Експертът е на мнение, че това няма да е толкова лесно, защото „проблемите около КТБ се усложняват допълнително от факта, че през октомври предстоят предсрочни избори. Управляващата коалиция се разпадна по-рано този месец и на нейно място възникна един нестабилен и хлабав съюз, съставен от партии от предишното правителство и опозицията. Всичко се решава при закрити врати".

Според Фрийфелд "ситуацията с банката е лесна за разрешаване, но трябва да се предприемат същите решителни мерки като през 1997".

Той посочва и две конкретни стъпки: първо - правителството или инвеститорите могат да осигурят необходимия капитал, който да подсигури вземанията на клиентите и кредиторите на банката; второ - да се преместят активите и пасивите в "добра банка", а с лошите кредити и бизнес дейности властите в България да се справят с пълната сила на закона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2014 в 20:12

Вие неможете ли да разберете,че всички тези пари НИЕ ще ги плащаме в продължение на 15 години минимум с лихвите. Сега ако сме 5 милиона,само 1 милион реално работят и плащат данъци. Тези 1 милион,трябва да издържат 240 прасета и цялата администрация,да плащат данъци и. Горе долу си направете една груба сметка на ум,колко години ще връщаме тези пари.

13.08 2014 в 19:52

Who knows, да не би да си Дон Кихот бе майна?
Опитваш се да напълниш бездънна яма,защо?
И аз преди време се опитвах да обясня същото на хората, но ме изкараха платен,надрусан и прочие.
За хората Василев е крадец,ограбил собствената си банка,те не желаят да проумеят истината!
Дружелюбните медии им промиват мозъците!
Имат крещяща нужда да обвиняват някого за лошото си съществувание,"дружелюбните медии" им посочват човек и те веднага започват да го мразят!
Още чувам и чета да коментират как парите били изнесени в чували.....

13.08 2014 в 19:27

@03: Разбира се, че не трябва! Но това е положението... достатъчно материал има в нет-чети! Простичко казано - фалира ли банката - фалират и всички фирми вътре, а цената за тези фалити по косвен начин пак ние ще плащаме... Всичко е взаимосвързано за съжаление.

13.08 2014 в 19:14

Who knows, откъде-накъде аз ще трябва да се бъркам в собственния джоб, за да дам няколко лева на виновниците, при условие, че аз имам само няколко ? До кога българина ще трябва да плаща сметката на тези нещастници ?

13.08 2014 в 18:51

@ 01: Ти като данъкоплатец едно не можеш да разбереш - ако оправят банката - по какъвто и да е начин, или няма да платиш изобщо, или ще платиш малко, но ако бъде фалирана ще платиш, че пушек ще се вдига. Не разбирам - Пеевски ли ти вдъхва идеите да постваш глупости, или ти сам не можеш да видиш в перспектива нещата???

13.08 2014 в 18:29

Ами този експерт ако има пари да инвестира.
Аз, като данъкоплатец, няма да платя.