Борисов иска поскъпването на тока да бъде отложено

OFFNews 10 юни 2015 в 15:11 3686 2

Борисов иска отлагане с месец на новите цени на тока

С един месец да бъде отложено влизането на новите цени на тока. Това предлага премиерът Бойко Борисов. 

Според него предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е добро, "защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много".

"Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми", коментира Борисов по повод реакцията на министъра на икономиката и енергетиката. 

От КРИБ вече се заканиха да искат оставката на Лукарски, ако той допусне увеличаване цената на тока от първи юли. Мнението на министъра е, че цените на тока не трябва да бъдат вдигани. 

От стенограмата става ясно, че Борисов е на мнение, че подобно увеличение на цената няма да е добър знак към инвеститорите. Въпреки че заявява, че няма намерение да се бърка в работата на държавния енергиен регулатор, Борисов иска ръководството на КЕВР с енергийната комисия в парламента.  

Ето и пълния текст на стенограмата: 

* * *

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Петкова да ни каже няколко думи за енергетиката. Това, което чувам, лично мен ме притеснява, но все пак да чуя Вашите мотиви.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер.
Както знаете, с последните промени, които направихме по Закона за енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране е абсолютно независим орган, избира се пряко от българския парламент.

На 28 май имаше оповестен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, свързан с определянето на цените в сектор eлектроенергетика, съответно и аналогичен доклад, който определя цените в топлоенергетиката. По отношение и на двата доклада Националната електрическа компания и другото дружество от сектора държавна енергетика – електроенергийният системен оператор, НЕК изрази своето становище по тези два доклада, като определено има конкретни възражения.

Най-общо казано, възраженията на Националната електрическа компания по доклада, свързан със сектора електроенергетика, касаят целия модел на ценообразуване, който е възприет от Комисията за енергийно и водно регулиране. Колегите от Националната електрическа компания са изложили мотиви за това.

На първо място, те имат претенция по отношение на това, че цената на обществения доставчик, която до този момент беше 125 лв., сега е намалена на 119 лв. Според колегите от Националната електрическа компания това ще доведе до проблем в НЕК и до увеличаване на дефицита, тъй като на практика цената, на която НЕК ще продава тази електрическа енергия и която купува сега на високи преференциални цени от американските централи, от ВЕИ-тата, от когенерациите, ще я продава вече на по-ниска цена и това ще създаде допълнителен финансов вакуум в НЕК.

От друга страна, Комисията за енергийно и водно регулиране в своите разчети е направила баланс, от който става ясно, че, съгласно разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, Националната електрическа компания ще генерира по-големи приходи от такса задължение към обществото, която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията.

Комисията за енергийно и водно регулиране изтъква като мотив необходимостта да бъдат изравнени цените и тази компонента от цената, която е всъщност задължение към обществото, която плащат битовите потребители, и цената, която плаща бизнесът. На практика трябва да бъде изравнена. До настоящия момент такса задължения към обществото, която плащат битовите потребители, е 40,21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18,93 лв. На практика с това увеличаване на тази такса задължения към обществото Комисията за енергийно и водно регулиране в своите мотиви излага твърдение, че на практика се възстановява, така да се каже, балансът и равенството между цените в потребителите от индустрията и битовите потребители.

По тази причина в ценовия модел, който Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда, като приходи в Националната електрическа компания ще постъпи наистина значителен ресурс, който ще минимизира в много голяма степен дефицита в НЕК, но категорично няма да може да го покрие изцяло. Така че колегите от Националната електрическа компания са изразили своето становище и по двата доклада.

Държа да уточня това, че при подаването на заявления за новия ценови период, когато всъщност през месец март дружествата от енергетиката и всичките участници на пазара трябваше да подадат своите ценови предложения, Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор, тоест, дружествата от държавната енергетика, не са заявили искане за увеличаване на цената на електрическата енергия. Това, най-общо, са фактите, които съществуват към този момент.

Може би е важно да отбележа това, че по отношение на увеличаването на цената на такса задължение към обществото за индустрията, с промяната в Закона за енергетиката, която е в сила от 6 март 2015 г. ние приехме законова разпоредба, съгласно която ще бъде намалена тежестта, която пада върху индустрията във връзка точно със задължението й да плаща тази такса задължение към обществото, която включва плащанията във връзка с ВЕИ-тата, американски централи, когенерация, топлофикация. В тази връзка, съгласно закона трябва да бъде изготвена наредба за намаляване на тежестта. По тази наредба по закон работят три министерства: Министерството на енергетиката, Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Ние сме създали необходимите действия. Има създадена работна група, колегите работят много активно и другата седмица трябва да бъде факт. Министър Лукарски, министър Горанов и аз сме запознати, следим отблизо нещата.

С влизането в сила на тази наредба, с нейното приемане на практика тя ще доведе до това, че цената, която индустрията плаща за тази такса задължение към обществото, ще бъде редуцирана, като дружествата и предприятията, които участват на практика, които ще могат да ползват тази преференция, са избрани по определени критерии, те трябва да отговарят на определени критерии. Точно това уточняваме в момента и това беше един от основните въпроси, който трябваше да изясним между трите министерства. Така че в момента, в който тази наредба стане факт - началото на следващата седмица трябва да бъде факт тази наредба, тя ще бъде взета предвид от Комисията за енергийно и водно регулиране при определяне на финансовия модел. Така че това на практика ще доведе до намаляване за предприятията от крупната, от голямата индустрия ще доведе реално до намаляване на цената за енергия. Надявам се по този начин да се балансира и предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

БОЙКО БОРИСОВ: Утре Дончев ще ви събира по тази тема, ние говорихме дълго но ми се иска и с държавната комисия да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми.

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ: И сега е най-скъпият.

БОЙКО БОРИСОВ: Не е най-скъпият, но почти е най-скъпият. Но така или иначе това няма да е хубав знак и към инвеститорите, няма да е хубав знак и въобще към нашето производство, родното.

Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация изпратена по тази тема, но чувам какво се говори.

Още повече, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките, особено скъпите енергии, защото проверката ще стане готова, но тя кога ще стане – след месец, сигурно. Това трябва да се отрегулира като цени.

Не е добре ситуацията така подредена и темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат. Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента.

Това, което се предлага в момента, за мен не е добро. Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и „Козлодуй” и „ТЕЦ-2” на „Марица” се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо.

В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии.

Утре е съвещанието, което правим с Дончев, то е в помощ на това, но аз от сутринта рано се видях и с Петър Илиев, и с госпожа Петкова и трябва да ви кажа, че никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията. Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага.
Благодаря. Закривам заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови