Поскъпването на тока ще намали доходите на бедните

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2015 в 08:41 1776 2

Снимка Нова телевизия

Поскъпването на тока с 20% за бизнеса ще намали доходите на бедните, прогнозира пред Нова телевизия Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пък поскъпване с над 20% ще доведе до увеличаване на редица други цени.

„Когато беше намалена цената, се получи дефлация. Няма как сега при този скок да не поскъпнат редица стоки. Някъде цената ще може да се пренесе върху себестойността, някъде няма да може - там ще се пристъпи или към съкращаване, или към замразяване на дейности”, допълни Велев.

Той подчерта, че когато се поддържа ниска цена за бита, се субсидират богатите. Според него трябва да се разшири кръгът на енергийно бедните.

Мариана Кукушева заяви, че в Германия например независимо кой е на власт, целта е да се увеличат доходите на хората, а в България токът за бизнеса е висок, като накрая всъщност го плаща потребителят.

„Цената на тока ще започне да влияе още от формиране цената на торовете. Енергията е част от ценообразуването на всеки продукт. Ще поскъпнат семената, обработката на почвата. Мелниците също ползват ток”, каза Кукушева.

В калкулацията на един хляб, например, токът заема до 5% от формулирането на цената му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!