Бойко: Национализация на пенсиите? Манипулация! Само помагаме на хората

OFFNews 18 декември 2014 в 07:46 13393 24

Прехвърлянето на парите за втора пенсия на хората от личните им партиди в частните фондове в потъващия в дългове НОИ с помощта на закон не било национализация, а помощ за хората. Това внушава премиерът Бойко Борисов в пост в официалната си Фейсбук страница. Той прехвърля отговорността за решението и прокарването му в закон върху синдикатите.

Ето какво пише той:

"В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Никой не кара никого да си мести пари - само фондовете трябва да обяснят каква е доходността им, да влязат в една конкурентна обстановка. Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени."

Решението, което разрушава вече реформирана част от пенсионната система, според която има три стълба на пенсионното осигуряване - задължително в солидарен фонд, задължително допълнително и доброволно - бе взето в неделя, без никакви обсъждания, във формат, от който работодателските организации бяха изолирани - на срещата бяха само Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, в същия почивен ден промените в закона бяха готови и внесени скоростно в изненадващо работещото деловодство на Народното събрание, а към днешна дата, въпреки острите реакции, че това е кражба, е вече са приети от бюджетната комисия на първо и второ четене и до утре се чака окончателното им приемане от Народното събрание.

Парите от задължителното допълнително пенсионно осигуряване са в размер, надхвърлящ 7 милиарда лева.

В поста си във Фейсбук Борисов упреква медиите, които ясно казаха, че отказа от вдигане на възрастта за пенсиониране е отказ от обещана реформа, която вицепремиерът Ивайло Калфин бе предложил, но като че ли няма аргументи в своя защита:

"Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта. През последните години с пет години е вдигната възрастта. Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Ние правим и много в здравната реформа, така че съм убеден, че и продължителността на живот ще се вдига, така че солидарно с това да се повишава и пенсионната възраст."

Сред коментарите под поста му четем:

"Вие, г-н Борисов, помагате да бъде заличен българският народ, помагате да не се раждат деца в България, помагате да манипулирате и убивате хората всеки ден. Чудите се как да изстискате душиците ни, да вземете и последния лев от всички нас, за да може политиците да живеете комфортно, да събаряте банки, да теглите заеми за щяло и нещяло, за да може да пълните джобчетата си. Искрено съжалявам, че гласувах на последните избори за Вас, защото не го заслужавате!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!