Бойко: Национализация на пенсиите? Манипулация! Само помагаме на хората

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2014 в 07:46 12691 24

Прехвърлянето на парите за втора пенсия на хората от личните им партиди в частните фондове в потъващия в дългове НОИ с помощта на закон не било национализация, а помощ за хората. Това внушава премиерът Бойко Борисов в пост в официалната си Фейсбук страница. Той прехвърля отговорността за решението и прокарването му в закон върху синдикатите.

Ето какво пише той:

"В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Никой не кара никого да си мести пари - само фондовете трябва да обяснят каква е доходността им, да влязат в една конкурентна обстановка. Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени."

Решението, което разрушава вече реформирана част от пенсионната система, според която има три стълба на пенсионното осигуряване - задължително в солидарен фонд, задължително допълнително и доброволно - бе взето в неделя, без никакви обсъждания, във формат, от който работодателските организации бяха изолирани - на срещата бяха само Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, в същия почивен ден промените в закона бяха готови и внесени скоростно в изненадващо работещото деловодство на Народното събрание, а към днешна дата, въпреки острите реакции, че това е кражба, е вече са приети от бюджетната комисия на първо и второ четене и до утре се чака окончателното им приемане от Народното събрание.

Парите от задължителното допълнително пенсионно осигуряване са в размер, надхвърлящ 7 милиарда лева.

В поста си във Фейсбук Борисов упреква медиите, които ясно казаха, че отказа от вдигане на възрастта за пенсиониране е отказ от обещана реформа, която вицепремиерът Ивайло Калфин бе предложил, но като че ли няма аргументи в своя защита:

"Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта. През последните години с пет години е вдигната възрастта. Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Ние правим и много в здравната реформа, така че съм убеден, че и продължителността на живот ще се вдига, така че солидарно с това да се повишава и пенсионната възраст."

Сред коментарите под поста му четем:

"Вие, г-н Борисов, помагате да бъде заличен българският народ, помагате да не се раждат деца в България, помагате да манипулирате и убивате хората всеки ден. Чудите се как да изстискате душиците ни, да вземете и последния лев от всички нас, за да може политиците да живеете комфортно, да събаряте банки, да теглите заеми за щяло и нещяло, за да може да пълните джобчетата си. Искрено съжалявам, че гласувах на последните избори за Вас, защото не го заслужавате!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 15:42

Най-малоумния сайт, с най-малоумните потребители! хахха

18.12 2014 в 15:17

Четете,какво е казал Калфин:"Няма да си местя парите от пенсионния фонд в НОИ..."Той знае къде е неговият интерес,гледайте от него и не ми казвайте ,че в НОИ парите били най-сигурно защитени.Днес ще вземат на заем от независимите/частните/пенсионни фондове и пак ще имат дефицит,а в ЧПФ всеки разполага с парите си...гледайте и слушайте какво казва Калфин,не слушайте този селски хитрец бОйко бОрисов.Той подвежда хората!

18.12 2014 в 13:33

Г-н Борисов, трайно и стабилно реформиране на държавата не се прави с палиативни хазартни ходове ! Това не е футбол !

18.12 2014 в 12:27

Като гледаме нивото на Горанов, следващите си ръководни кадри ББ ще трябва да ги набира направо от селските чалготеки.

18.12 2014 в 11:43

ГЕРБ преди откраднаха 1.3 млрд. лв от Здравната каса за асфалт, сега ББ за втори път се опитва да национализира пенсионните фондове с лъжата за "свобода на избор", където веднъж избере ли НОИ, човек няма право на промяна, защото това се предлага да е доживотна клауза. КТБ2!

18.12 2014 в 11:38

Тези биха БСП и ДПС ( ако те и сега не са замесени) с назначението на Пеевски. Тогава поне беше работен ден (петък), пак се гласува набързо и мина светкавично. пак имаше манипулации и шантаж - ако не гласувате правителството пада.
Сега излезе ФинМин и каза - не ме интересува никой (партии с 5%) - ние ( с ДПС) решихме и това е.
Смотана пасмина!!! По-голяма пасмина от тия са тези , които с гласовете си ги върнаха на власт.

18.12 2014 в 10:54

кой е казъл нещо за кожата на вълка и нарав му? Лъже си наш бойко, пак лъже. И гледа народа в очите!!!!

18.12 2014 в 10:40

Ще се мести паметникът 1300 г. (оня, петоглавия) пред НДК. Историята разказва как последните пари от тогава съществуващия тогава пенсионен фонд са вложени в строителството на "велечественото творение" на Старчев!
Дали не се готви нещо ново "Величествено"???

18.12 2014 в 10:36

Извинете, но това не е избор. Ако ще трябва да се редя на дълга опашка, за да потвърдя старо решение.
Избор е, който иска да ходи да си подаде документи за НОИ.

18.12 2014 в 10:34

Това са критериите, оказващи че работата изобщо не е чиста, независимо как ни я представят:
- Приумица, касаеща 8 млрд. се пише "на коляно" в последния момент, без обсъждане и без никой да го е споменавал в предизборната си платформа, следователно е някакъв чалъм;
- А приори със закон автоматично прехвърлят партидите, освен ако всички не отидем лично да възразим писмено;
- Срокът за това е само 1 месец и то следпразничен.

Това са основните черти на една шашма. Ако това нещо им беше залегнало в предизборлните платформи, после половин година се обсъжда и в закона залегне, че изрично аз трябва да укажа, че искам да се местя в НОИ, а срокът за това е поне 1 година - няма проблем. Сега остава силно чувство за непрозрачност, спешност и баламосване, т.е. поредната далавера.